Zdravje > Aktualno
652 ogledov

Nov test za meningitis

Bris ust Profiemdia
Nov test bi lahko zelo skrajšal diagosticiranje meningitisa, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Izvidi so namreč dostopni že po eni uri in ne po 48 urah, kot je to veljalo do zdaj. Test so razvili strokovnjaki s Queen’s University Belfast, poimenovali pa so ga Lamp. Test se izvaja z enostavnim odvzemom brisa v ustih.

Zdravniki ugotavljajo, da je v kar polovici primerov pri bolnikih z bakterijskim meningitisom postavljena napačna prva diagnoza. Raziskava na 105 otrokih je pokazala, da je bila le tretjina otrok dejansko okužena z meningokokno sepso, ostali pa so dobili antibiotik po nepotrebnem. Zdravniki iz Belfasta bodo kljub testu, bolnikom s sumom na bakterijski meningitis predpisali antibiotike. Ob tem bodo naredili še Lamp test in testirali njegovo natančnost. 

Gre za smrtno nevarno bolezen

"Gnojni meningitis je akutna smrtno nevarna bolezen, povzročitelji so številne bakterije, ki vdrejo v možganske opne. 95 odstotkov gnojnih meningitisov povzročajo meningokoki, pneumokoki in hemofilus influence tip b (Hib)," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Izvor okužbe je človek, prenos bolezni je kapljičen, po zraku, posreden ali neposreden: "Bakterije se sproščajo v zrak ob govorjenju, kašljanju, kihanju; ob tem lahko pride do neposredne okužbe oziroma do vnosa bakterij v telo preko okuženih predmetov."

Gnojni meningitisi se po njihovih navedbah po svetu pojavljajo posamično, meningokokni meningitis pa se občasno pojavlja tudi epidemično.

"Začetne težave pri gnojnem meningitisu so lahko mile in neznačilne, odvisne od starosti bolnika in od trajanja bolezni. Neznačilne so težave zlasti pri novorojenčkih. Bolezen se običajno začne z vročino, mrzlico, glavobolom, bolnike moti svetloba, pojavi se slabost, bruhanje, otrplost tilnika," opisujejo na NIJZ. 

Pri meningokoknem meningitisu se pojavijo spremembe na koži, največkrat kot drobne krvavitve: "Bolniki postanejo nemirni, razdražljivi, zmedeni. Potek bolezni je izredno hiter, motnje zavesti se lahko pojavijo zgodaj, že nekaj ur po začetku bolezni. Bolniki so zelo prizadeti, lahko se pojavijo krči. Med potekom gnojnega meningitisa se lahko pojavijo še vnetja sklepov, podkožnega tkiva, vnetje srednjega ušesa, pljučnica, vnetje ožilja, osrčnika, pokostnice."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice