Zdravje > Aktualno
765 ogledov

Nova epidemija, ki je zaradi vročine in poplav prizadela na stotine ljudi

Profimedia
Epidemija konjunktivitisa je zaradi poletne vročine in rekordnih padavin zajela dele Azije.

Epidemija konjunktivitisa je zaradi poletne vročine in rekordnih padavin zajela dele Azije, predvsem Vietnam, Indijo in Pakistan. Zdravstveni delavci se borijo proti temu zelo nalezljivemu patogenu in ga poskušajo omejiti, piše ScienceAlert.

Konjunktivitis lahko povzročijo bakterije ali virusi, vendar je virusna različica še posebej nalezljiva in nekateri virusi lahko na površinah preživijo tudi 30 dni. Poleg tega se zlahka širijo z drgnjenjem oči z okuženo roko, opozarjajo strokovnjaki. 

Večino, do 75 odstotkov virusnega konjunktivitisa povzroči adenovirus. "Zdi se, da je izbruh v Pakistanu povzročila zelo nalezljiva oblika virusa," je za Newsweek povedala Isabelle Jalbert, strokovnjakinja za vid na Univerzi v Novem Južnem Walesu v Avstraliji.

Virusni konjunktivitis

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) navajajo, da se okužba adenovirusi pogosto pojavi ob prehladu oziroma virusnem vnetju nosne sluznice. Ponavadi se pojavi najprej na enem očesu, zaradi velike nalezljivosti pa se lahko prenese tudi na drugo oko. Oko je pordelo, občutljivo na svetlobo, izcedek pa je voden. Virusni konjunktivitis je zelo nalezljiv, bolnik je kužen od 10 do 12 dni, od začetka simptomov in dokler je prisoten izcedek iz oči. Do spontane ozdravitve pride običajno v dveh do štirih tednih.

Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, sluznice, ki pokriva veke in sprednji del zrkla do roba roženice. "Je zelo pogosto, neprijetno, a ponavadi nenevarno vnetje," navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Akutno vnetje očesne veznice je pogosta otroška zelo nalezljiva bolezen, ki občasno v šolah in vrtcih povzroča izbruhe. Obe vrsti konjunktivitisa, bakterijski in virusni, običajno trajata od 5 do 14 dni, preden pride do spontane ozdravitve. V tem času se bolezen prenaša s stikom, predvsem z rokami, z okužene osebe na drugo osebo.

Simptomi

  • Solzne oči
  • Rdeče oči
  • Zamegljen vid
  • Srbeč občutek
  • Gnojni ali vodni izcedek
  • Zlepljene veke po prebujanju

Ukrepi za preprečevanje

Potrebno se je izogibati dotikanja oči z rokami.

Umivanje rok lahko znatno zmanjša prenos obeh vrst konjunktivitisa, kar pa je v vrtcih in pri mlajših otrocih težko nadzirati. Zato ta ukrep pri širjenju konjunktivitisa v kolektivu ni zanesljiv in učinkovit.

  •  Izogibanje izmenjavi brisač.
  •  Temeljito čiščenje igrač, ki so onesnažene z izločki otrok.
  •  Pogosto čiščenje površin, igrač in predmetov
  • V času obolenja se izogibamo plavalnih bazenov.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.