Zdravje > Aktualno
35379 ogledov

Omejili obiske, pa ne zaradi gripe

virusni konjuktivitis
Krivec virusni konjuktivitis.

Na oddelku za očesne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so zaradi porasta virusnega konjuktivitisa omejili obiske. Tamkajšnja enota za preprečevanje bolnišničnih okužb sorodnike in prijatelje bolnikov obvešča, da je lahko naenkrat na obisku le ena zdrava oseba, omejitev pa bo veljala do preklica.

Kaj je virusni konjuktivitis?

Konjuktivitis je vnetje očesne veznice, ki ga povzročajo virusi, bakterije ali alergije. Virusni konjunktivitis najpogosteje povzročajo adenovirusi, ki lahko povzročijo tudi manjše epidemije v vrtcih, pa tudi v bolnišnicah. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da so najpogostejši povzročitelji obolenja, ki prizadene oči, adenovirusi, redkeje herpes simplex virus (HSV), varicella-zoster virus (VZV) in picornavirus: "Okužba z adenovirusi se pogosto pojavi ob prehladu oziroma virusnem vnetju nosne sluznice. Ponavadi se pojavi najprej na enem očesu, zaradi velike nalezljivosti pa se lahko prenese tudi na drugo oko. Oko je pordelo, občutljivo na svetlobo, izcedek pa je voden," simptome okužbe opisujejo na NIJZ.

Virusni konjunktivitis je zelo nalezljiv, bolnik je kužen od 10 do 12 dni, od začetka simptomov in dokler je prisoten izcedek iz oči. Do spontane ozdravitve pride običajno v 2 do 4 tednih.

Za zdravljenje virusnega konjuktivitisa ni učinkovitih specifičnih zdravil, zato pri zdravljenju lajšajo simptome. Zelo prenosljiv virus je prisoten v solzah, dokler ne minejo klinični znaki, kar običajno traja 1 do 2 tedna.

Kako ga preprečimo?

Bakterijski in virusni konjunktivitis sta zelo nalezljiva in lahko občasno povzročita izbruhe med otroci. Kot pri prehladu, je za preprečevanje in omejevanje okužbe najpomembnejša higiena. Ostali ukrepi so:

  • Potrebno se je izogibati dotikanja oči z rokami.
  • Umivanje rok lahko znatno zmanjša prenos obeh vrst konjunktivitisa, kar pa je v vrtcih in pri mlajših otrocih težko nadzirati. Zato ta ukrep pri širjenju konjunktivitisa v kolektivu ni zanesljiv in učinkovit.
  • Izogibanje izmenjavi brisač.
  • Temeljito čiščenje igrač, ki so onesnažene z izločki otrok.
  • Pogosto čiščenje površin, igrač in predmetov, ki se jih otroci pogosto dotikajo.
  • V času obolenja se izogibamo plavalnih bazenov.

Bakterijski konjunktivitis

Za bakterijski konjuktivitis, ki ga povzročajo bakterije je značilno, da so oči rdeče, prisoten je gnojni izcedek, pogost je občutek tujka v očesu. Vid običajno ni prizadet. Bakterijski konjunktivitis se zdravim z antibiotiki.

Saša Gajser, Matjaž Vogrin, Zlatko Zahović, Mitja Pirh, Ante Šimundža Strokovni direktor Zdravje Na direktorski položaj zdravnik, dobro poznan tudi v športu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice