Zdravje > Aktualno
17938 ogledov

Nova raziskava: Odvrnila vas bo od barvanja las

Lepi lasje Profimedias
Barvanje las je postalo nekaj vsakdanjega. Lase si redno barvajo celo mlada dekleta, čeprav nimajo težav s sivimi lasmi. Nova raziskava bo morda spremenila vaše želje.

Strokovnjaki iz Londona so pod vodstvom kirurga Kefaha Mokbela v raziskavi ugotovili, da imajo ženske, ki si redno barvajo lase, za 14 odstotkov večje tveganje za razvoj raka dojke.

Kirurg iz bolnišnice Princess Grace je svoje ugotovitve pojasnil The Sunday Times: “Industrija ženskam svetuje, da si lase barvajo na štiri do šest tednov. To je zaskrbljujoče.” Sam namreč pravi, da si ženske ne bi smele barvati las več kot šestkrat na leto. Še bolje bi bilo, če si las sploh ne bi barvale oziroma bi si jih barvale dvakrat letno.

Pojasnjuje tudi, da niso uspeli ugotoviti, kako barvanje vpliva na razvoj raka dojke in da bodo za to potrebne še nadaljne raziskave. Ne vedo namreč, kaj v barvah povzroča raka dojke.

Če se ženske že morajo barvat, jim svetuje barve za lase z minimalno koncentracijo aromatskih aminov kot so PPD.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.