Zdravje > Aktualno
14564 ogledov

V torek in petek nikar ne zbolite

V. L.
"Predstavljajte si, da bi se mali nogomet kar naenkrat igral na velikem igrišču," nam je na vprašanje o delovnih pogojih v novih, večjih prostorih, dejal zaposleni v triažni ambulanti.

Natanko pred mesecem dni je Internistični del ljubljanske urgence (IPP) po nedopustno dolgih desetih letih gradnje, vendarle doživel težko pričakovano otvoritev.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. | Avtor: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Anže Petkovšek

Prišli so mnogi pomembneži, se drenjali, nastavljali fotografom pred otvoritvenim trakom, premier in ministrica za zdravje sta se pred kamerami hvalila o tem, koliko je država naredila za bolnike.

 | Avtor:
Ljubljanska urgenca je dobila prvi del novih prostorov, z dodatno in sodobno opremo. Za velikim in novim vhodom vas tako pričaka prostorna čakalnica, kjer na prvi pogled ni veliko ljudi. Videz je, kot da gre vse kot po tekočem traku, vendar še zdaleč ni tako.

Že pogled na tablo čakajočih razkrije, da bolniki še vedno dolgo čakajo, tudi po 19 ur. 

Nezadovoljno osebje

Zaposleni  na internistični urgenci so še vedno zaskrbljeni, davkoplačevalci pa še vedno nedopustno dolgo čakajo na pregled: "Predstavljajte si, da bi se mali nogomet kar naenkrat igral na velikem igrišču," nam je na vprašanje o delovnih pogojih v novih, večjih prostorih, dejal zaposleni v triažni ambulanti: "Poglejte te hodnike, ki so polni ljudi. Nič se ni spremenilo, predvsem za bolnike ne," nam je za steklenimi premičnimi vrati, ki ločijo čakalnico o ambulant, dejala vidno utrujena sestra. 

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. | Avtor: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. Anže Petkovšek
Primanjkuje vsaj 15 sester

"Nekateremu osebju je trenutno res slabše. Če imajo drugi sedaj boljše pogoje, je triažna sestra, ki ima po novem nekoliko večje razdalje, seveda bolj obremenjena. Dokler ne bomo imeli dodatnih sester, za katere je objavljen razpis, je seveda to delo oteženo. Sploh ob konicah, to je popoldne in pa ob posebnih dnevih, na primer v torek in v petek,"  nam je pojasnil dr. Hugon Možina, ki vodi internistično prvo pomoč (IPP).

V torek in petek nikar ne zbolite

V torek in petek je torej najbolje, da ne zbolite. V primeru, da bo treba najprej na zdravljenje v bolnišnico, boste lahko na sprejem čakali tudi po ves dan: "Nesrečna kombinacija je sedaj še to, ker je trenutno zaprta tretjina oddelka za gastroenterologijo. To pomeni, da operirajo z majhnim številom postelj in mi imamo trenutno te bolnike, ki bi morali biti sprejeti pri njih," dodaja Možina.

E Coli bakterija Pozor Zdravje Pozor! Na oddelku odporna bakterija

 

Včeraj popoldne je na posteljo tako po hodnikih čakalo okoli trideset hudo bolnih ljudi, 24- urna bolnišnica s 16 posteljami je  ves čas zasedena. 

Ozko grlo je hospitalizacija bolnikov

Pretok bolnikov je torej  še vedno enak, če ne slabši:  "Naivno bi bilo pričakovali, da se bo to spremenilo. To je tako, če napeljete avtocesto samo do sem, od tukaj naprej pa gre regionalna cesta, seveda se bo takoj naredila kolona,"  je bil nazoren dr. Možina, ki večjo težavo, kot so kadri, vidi v kroničnem pomanjkanju postelj. Ozko grlo je hospitalizacija bolnikov na interni kliniki, dodaja: "V naši, osrednji slovenski regiji je približno četrtina manj postelj na prebivalca, kot v drugih regijah. To pomeni, da če zbolite, boste za toliko težje šli v bolnišnico in tudi zaradi tega so ti čakalni časi tako dolgi."

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Otvoritev urgence Zdravje Končno: Ležanja po hodnikih ni več
Komentarjev 3
  • borut08 20:56 16.december 2017.

    Koga pa skrbi za malega cloveka?? Nikogar samo,da dobijo placo in zdravniki se ukvarjajo z politiko namesto z pacienti in so neodgovorni in mascevalni zato pa barabe skupaj drzijo.

  • Fucky 14:28 16.december 2017.

    Mene res zanima kdo v politiki bo prevzel odgovornost, da so urgence v Sloveniji prestavili v bolnišnice. Prej so to desetletja odlično opravljali zdravstveni domovi. Neurgentne paciente so obdelali sami. V bolnice so pošiljali SAMO urgentne paciente. Drugače povedano bili ...prikaži večli so odlična triaža. Po novem pa na že tako prezasedene urgence prihajajo pacienti, ki so trikrat zakašljali ali pa jim je samo malo dolgčas in po nepotrebnem delajo gužvo in nezadovoljstvo med bolniki in zdravstvenim osebjem.

  • glicinija 08:58 16.december 2017.

    saj bo bolš, so rekli, da potrebujejo dva mandata (SMC, SD Desus)