Zdravje > Aktualno
5193 ogledov

Novi podatki: Številke še vedno zelo slabe, nova smrtna žrtev

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Danes 44 novih okužb, včeraj 38, dan prej 43 - največ od 3. aprila.

V petek so v Sloveniji ob 1203 testiranjih potrdili 43 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnici zdravijo 18 bolnikov s covidom-19, nihče ne potrebuje intenzivne nege, enega so odpustili domov. Vlada je sporočila, da je v petek umrl še en bolnik s covidom-19, skupno število umrlih je zdaj 131.

 

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so v petek okužbo potrdili v 26 občinah, največ v Ljubljani, in sicer deset. Tri okužbe so potrdili v občini Grosuplje, v drugih občinah pa po eno ali dve. Eno okužbo so zabeležili tudi med tujci.

Skupaj so doslej v Sloveniji potrdili 2617 okužb z novim koronavirusom, aktivnih pa je 370 primerov. Največ jih je v Ljubljani, kjer je aktivnih okužb 90. V Celju je aktivnih 24 ter po 11 v Tržiču in Grosupljem, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Število aktivnih okužb v zadnjih dneh v Sloveniji narašča, tudi v prihodnje je po besedah ministra Tomaža Gantarja pričakovati večanje števila dnevno potrjenih okužb, in sicer zaradi vračanja Slovencev z dopusta na Hrvaškem, ki jo je Slovenija uvrstila na rdeči seznam.

Medtem pa je v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so prejšnji teden v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni od stanovalk, ostalo pri tem osamljenem primeru in se okužba ni razširila na druge stanovalce ali zaposlene. V petek so ponoven bris po enem tednu odvzeli še pri treh stanovalkah, ki so bivale v sobi z okuženo, a je bil ta negativen, je za STA pojasnila direktorica doma Gordana Drimel.

Covid-19 v Srbiji Nova raziskava Zdravje Covid-19: Tako si sledijo simptomi, precej drugače kot pri gripi

WHO: Maske in otroci

Za otroke nad 12 let bi morala pri nošenju zaščitnih mask za preprečevanje širjenja novega koronavirusa veljati enaka pravila kot za odrasle. Za mlajše od pet let nošenje mask ne bi smelo biti obvezno, za otroke med 6. in 11. letom pa bi morala odločitev o uporabi mask temeljiti na več dejavnikih, priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Organizacija je najnovejša priporočila pripravila skupaj s Skladom ZN za otroke (Unicef). Pri tem so sodelovali strokovnjaki iz več držav in z različnih področij. Upoštevali so najnovejše ugotovitve glede prenosa novega koronavirusa pri otrocih ter posebnosti pri nošenju zaščitnih mask glede na starost otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za otroke nad 12 let tako priporočajo, da se pri uporabi zaščitnih mask ravnajo enako kot odrasli. To še posebej velja takrat, ko ni mogoče zagotoviti medsebojne razdalje najmanj enega metra in na območjih z velikim številom okužb, piše v priporočilih.

Za mlajše od pet let nošenje mask ne bi smelo biti obvezno. Strokovnjaki to priporočajo zaradi varnosti in splošnega interesa otrok v tej starostni skupini, pa tudi zato, ker si še ne morejo pravilno namestiti maske ob minimalni pomoči.

Za otroke med 6. in 11. letom pa bi morala odločitev o uporabi mask temeljiti na več dejavnikih. Med njimi sta število okuženih v okolju, kjer otrok živi ter sposobnost otroka, da si varno in pravilno namesti masko. Med dejavniki, ki jih je pri tej odločitvi treba upoštevati, WHO omenja tudi dostop do mask ali možnosti njihovega pranja.

WHO tudi priporoča, da nošenje zaščitnih mask ne bi bilo na splošno obvezno za otroke vseh starostnih skupin z motnjami v razvoju ali zdravstvenimi težavami temveč bi o tem odločali od primera do primera.

Otroci naj glede na priporočila tudi ne bi nosili zaščitnih mask med športom ali opravljanjem fizičnih aktivnosti, saj bi jim to lahko oteževalo dihanje. Na splošno pa WHO vsem otrokom priporoča, naj ohranjajo najmanj en meter medsebojne razdalje.

Kar zadeva vrste zaščitnih mask, WHO pojasnjuje, da zdravi otroci lahko uporabljajo tudi maske iz blaga, če so ustrezne velikosti zanje ter dobro prekrijejo nos, usta in brado.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 1
  • mulc1 10:47 22.avgust 2020.

    Nabijem jih na penis WHO in vso ostalo globalistično mafijo