Zdravje > Aktualno
15177 ogledov

Znova precejšen skok okuženih

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
V torek v Sloveniji 37 potrjenih primerov okužb, deset več kot dan prej. Takšne številke smo beležili maja.

V torek je bilo na okužbo z novim koronavirusom pozitivnih 37 testov, objavlja Sledilnik za covid-19.

Testirali so 1092 ljudi. V torek ni umrl noben bolnik s covidom-19, jih pa bolnišnično oskrbo potrebuje 17 (eden več od včeraj), od tega trije intenzivno zdravljenje. Dva huje bolna potrebujeta tudi respirator.  

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno aktivno okuženih 285 prebivalcev Slovneije. Največ, 70, v Ljubljani, v Celju imajo 20 aktivno okuženih. V ostalih občinah imajo manj kot deset aktivnih okužb.

V Sloveniji je bila včeraj večina potrjenih okužb pri mlajši generaciji; ena v starostni skupini od 1-14 let, največ, kar 14 pa v starostni skupini 15 do 24 let. Sedem okužb tokrat prihaja iz starostne skupine 25 do 34 let, šest iz starostne skupine 35 do 44 let, pet od 45 do 54 let, tri nove okužbe so v starostni skupini 55 do 64 let in ena pri najstarejših, starih nad 81 let. 

Milan Krek Covid-19 Zdravje Krek: "Približali se bomo številki 40! Moramo ukrepati!"

Okužbe razpršene po vsej Sloveniji

Sicer pa so bile potrjene okužbe v torek znova precej razpršene glede na občine. Potrdili so jih v 22 občinah, od tega po tri v mestnih občinah Ljubljana, Celje, Kranj, Maribor, Tržič, ki se jim pridružuje še občina Lukovica. Tri okužbe so včeraj potrdili pri tujih državljanih.

Po eno novo okužbo imajo v Gresupljem, Hrastniku, Kopru, Piranu, Šenčurju, Šmarjeških Toplicah, na Ptuju, v Trebnjem, Sveti Trojici v Slovenskih goricah, Dobrepolju, Dobrni, Dolenjskih Toplicah, na Jesenicah, v Ljutomeru, Sodražici in v Zagorju ob Savi. 

V kratkem novi ukrepi

Vlada se bo danes dopoldne na Brdu pri Kranju sestala s strokovnjaki, da bi preučili ukrepe, kako omejiti vnos okužb z novim kroonavirusom v državo. 

 | Avtor: Sledilnik Covid-19 Sledilnik Covid-19
Glede na podatke o številu uvoženih primerov okužbe z novim koronavirusom iz Hrvaške - po podatkih NIJZ-ja je bilo od 80 uvoženih primerov v zadnjem tednu kar 64 iz Hrvaške - bo po mnenju vlade treba sprejeti ukrepe, da bi ta uvoz omejili.

Ali bo karantena veljala za vse, ki bodo prišli iz Hrvaške, ali bo omejena starostno ali lokacijsko na najbolj problematične županije ter ali bi pred karanteno zadostoval negativni test, še ni znano.

Na Hrvaškem sicer upajo, da bodo v Sloveniji, za razliko od Avstrije, ukrepali glede na število okuženih po posamičnih županijah.

Naši strokovnjaki ob tem vztrajajo, da bi vlada morala uvesti karanteno za vse, ki se vračajo iz Hrvaške, čeprav je vladni govorec Jelko Kacin včeraj za 24ur zvečer dejal, da se zavzema za to, da ne bi "kaznovali kar vseh počez".

Po njegovem ima vlada na mizi tudi predlog, da bi karantena veljala samo za povratnike iz rdeče obarvanih hrvaških županij. "Istra je zagotovo zelena," je še povedal Kacin.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 16
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 12:57 20.avgust 2020.

    "To je grozljivo takoj napovedati policijsko uro, prepovedati gibanja vseh državljanov, obvezne maske z vezirji pa naj državljani obvezno nosijo tudi doma." Pa dajte se že spokat enkrat politikantske prodane duše.

  • miroslav7 16:19 19.avgust 2020.

    Vsem ,ki so se okužili na Hrvaškem poslati račun za zdravljenje, saj na bodo drugače izpraznili zdravstveno blagajno.

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 13:55 19.avgust 2020.

    BLA BLA BLA, prihaja konec poletne turistične sezone, in sedaj je potrebno spet začeti pumpati številke okuženih in zganjati paniko :)