Zdravje > Aktualno
51993 ogledov

Novo o koronavirusu: Zvečer umrl še 62-letni moški

Koronavirus v Italiji Profimedia Simbolična fotografija.
Italija je za Kitajsko in Južno Korejo država z največ okuženimi z novim koronavirusom.

V Italiji je zaradi novega koronavirusa umrlo sedem ljudi, je nocoj po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli. Okuženih je 229 ljudi, vendar se je število okužb danes ustalilo, je zagotovil.

Potem ko so popoldne s severa Italije poročali o šesti žrtvi zaradi novega koronavirusa, je nocoj umrl tudi 62-letni moški iz mesta Castiglione d'Adda južno od Milana. Bil je na dializi in trpel zaradi več kroničnih stanj, poročajo italijanski mediji.

Italija za Južno Korejo in Kitajsko

Kljub hitremu širjenju okužb konec tedna je danes število okuženih na severu Italije naraščalo počasneje in se je stabiliziralo, zagotavljajo prisojni. Kot je ocenil Borrelli, število okuženih v Italiji in po svetu ni tako, da bi nakazovalo, da bo epidemija prerasla v pandemijo.

Italija je za Kitajsko in Južno Korejo država z največ okuženimi z novim koronavirusom. Okuženih je 229 ljudi, večina, in sicer 172, v Lombardiji, v Benečiji pa je okuženih 33 ljudi. V Lombardiji, kjer je žarišče izbruha, so skupaj zabeležili šest smrti zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča virus, ena oseba pa je umrla v deželi Benečija (Veneto).

Od 172 primerov okužb v Lombardiji je 70 odstotkov moških in 30 odstotkov žensk, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdile regionalne oblasti. Med okuženimi so jih več kot sto hospitalizirali, 27 oseb je na intenzivni negi, 94 pa jih je v izolaciji na svojih domovih, je dejal Borrelli.

Izredni ukrepi

V vseh deželah na severu Italije z izjemo Doline Aoste zaradi novega koronavirusa veljajo izredni ukrepi. Tako bodo do nedelje zaprti vrtci, šole, univerze ter muzeji in kulturne ustanove. Odpovedane so kulturne in športne prireditve, pa tudi verski obredi in pogrebi. Te ukrepe so uvedli tudi v Furlaniji - Julijski krajini (FJK), čeprav okužb še niso zabeležili.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes dejal, da je naraščanje števila novih okužb z novim koronavirusom zaskrbljujoče, a še ne gre za pandemijo. Se je pa treba nanjo pripraviti.

V Sloveniji mirijo

V Sloveniji za zdaj sicer ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom in razloga za preplah ni, mirijo na ministrstvu za zdravje. Glede na izbruhe okužb v Italiji pa je možnost pojava virusa v Sloveniji velika, menijo. Če bo zaradi širjenja novega koronavirusa potrebno, bo tudi Slovenija zaprla meje, je dejal premier v odstopu Marjan Šarec.

Po njegovih besedah bodo na seji vlade, ki opravlja tekoče posle, v četrtek obravnavali gradivo za primer večjega števila okuženih. Dnevno bodo spremljali dogajanje in pazili, kdaj se bo virus pojavil tudi v Sloveniji, saj je na to treba računati, je poudaril. Sekretariat Sveta za nacionalno varnost je sicer sklenil, da je treba odločitve glede ukrepanja na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki mejijo na Italijo.

Koronavirus Slovenija Šarec: Če bo treba, bo tudi Slovenija zaprla meje

V Sloveniji so doslej na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi pa so bili negativni, je sredi popoldneva dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni.

Vendar pa ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je glede na izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom, navajajo. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanju širjenja okužbe, so sporočili.

Koronavirus Kaj je res in kaj ne? Zdravje Preverite: Miti in resnice o koronavirusu

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je novinarjem po seji sekretariata Snava dejal, da imajo za primer epidemije nalezljivih bolezni načrt za zaščito in reševanje, ki ni skrivnost in je objavljen na spletni strani. Ob vprašanju o dostopnosti mask pa je pojasnil, da je na zalogi kar nekaj mask za notranjo uporabo, šli pa bodo tudi v dokup.

 

Novogoriški župan Klemen Miklavič je zaradi pojava koronavirusa v Italiji že sklical sestanek s predstavniki zdravstvenih ustanov, šol, otroških vrtcev, igralnic, bencinskih servisov in trgovskih centrov. Po sestanku je povedal, da je v nenehnem stiku z županom Gorice Rodolfom Ziberno, ki ga obvešča o vseh ukrepih na italijanski strani.

Nova Gorica Koronavirus Slovenija Čakajo na navodila države, medtem v Novi Gorici začeli ukrepati na lastno pest

Na Mestni občini Koper pa se bodo predstavniki pristojnih zdravstvenih in drugih služb na pobudo županov občin slovenske Istre sestali v torek.

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar darklord
    darklord 07:20 25.februar 2020.

    Cel svet je v maskah, pri nas pa niso potrebne, tudi v lekarnah jih ni; odlično delo našega zdravstva.

  • Avatar Nassilenka
    Nassilenka 00:48 25.februar 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com