Slovenija > Zaradi orkanskega vetra kaos po državi
4226 ogledov

Šarec: Če bo treba, bo tudi Slovenija zaprla meje

Svet za nacionalno varnost Vlada RS
Po mnenju ministrstva za zdravje zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni.

Zaradi širjenja koronavirusa bo tudi Slovenija zaprla meje, če bo treba, oz. izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah, je novinarjem ob robu slovesnosti ob predaji novega helikopterja policijski letalski enoti na Brniku dejal predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec.

Obstajajo scenariji za soočanje z epidemijami in če bo število okuženih večje, se aktivirajo civilna zaščita, vojska, policija, vojaška saniteta, v 72 urah tudi bolnišnica Role, je še dodal premier. 

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan po po seji sekretariata Sveta za naciolnalno varnost dejal, da imajo za primer epidemije nalezljivih bolezni načrt za zaščito in reševanje, ki ni skrivnost in je objavljen na spletni strani. V njem so navedene vse naloge, v poštev pa pride, ko je razglašena epidemija ali pandemija. Ob vprašanju o dostopnosti mask je pojasnil, da so maske, ki jih nosi denimo zdravstveno osebje v bolnišnicah, za notranjo uporabo. "Zdravniških mask je na zalogi kar nekaj, seveda pa bomo šli v dokup," je zagotovil.

Do danes testirali 13 ljudi

V naši državi zaenkrat  ni potrjenega primera koronavirusa, do danes pa so zaradi suma testirali 13 oseb, so po sestanku sekretariata Sveta za nacionalno varnost, sporočili predstavniki ministrstva za zdravje, ministrstva za zunanje zadeve in NIJZ.

Nihče od njih ni bil pozitiven. Zanikali so informacijo, da naj bi na ljubljanskem UKC sprejeli bolnika s koronavirusom in poudarili nevarnost vnašanja lažnih informacij. 

Razširili območje za testiranje oseb z bolezenskimi znaki

"Vsaka temperatura in kašelj nista koronavirus," poudarjajo na ministrstvo za zdravje, bodo pa zaradi dogajanja v Italiji na seznam oseb, ki jih testirajo, dodali še osebe, ki prihajajo iz italijanskih pokrajin Veneto, Lombardija, Emilia-Romagna in Piedmont. Kot poudarja Maja Sočan z NIJZ, bodo testirali tiste potnike, ki so bolni in ne oseb brez vseh simptomov.

Italijanska vlada je zaradi širjenja novega koronavirusa za torek v Rimu sklicala sestanek ministrov sosednjih držav, med njimi bo tudi slovenski Aleš Šabeder.
 

Glede kritik, ki prihajajo iz goriške regije, torej neposredne bližine Italije, kjer čakajo na navodila države, v Novi Gorici pa so že začeli ukrepati na lastno pest, na ministrstvu pravijo, da zaščitni ukrepi niso potrebni, da pa naj potniki, ki prihajajo iz krajev, kjer ni bolezni, pokličejo zdravnika, ki jim bo dal nadaljna navodila. 

Nova Gorica Koronavirus Slovenija Čakajo na navodila države, medtem v Novi Gorici začeli ukrepati na lastno pest

Zdravnikom za svetovanje 24 ur na dan na razpolago dežurni epidemiolog

Na ministrstvu za zdravje tudi zanikajo informacije Zdravniške zbornice, češ, da primarni zdravniki ne vedo kako ukrepati ter kje in kako bodo dobili potrebni zaščitni material. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Repar Bornškova je poudarila, da so vsem zdravstvenim zavodom posredovali informacije glede koronavirusa, ne ve pa, kako komunikacija poteka znotraj zavodov. Zdravnikom je nenehno na voljo tudi dežurni epidemiolog za nasvete. "Če želiš priti do informacije, prideš do njih," je poudarila. 

Zdravniki Pri nas Zdravje Zdravniki ogorčeni: "Nimamo nobenih navodil"

Nošenje zaščitnih mask pri zdravih ljudeh ni potrebno

Na ministrstvo za zdravje pomirjajo ljudi, ki so zaskrbljeni, ker v lekarnah ne morejo kupiti mask: "Zaščitne maske so zaščita, ki jo pacient dobi v zdravstvenem zavodu, za samozaščito tega ne potrebujejo," pravi državna sekretarka.

Zaščitna maska Slovenija Po Sloveniji zmanjkuje zaščitnih mask

"V lekarnah po državi zaradi velikega povpraševanja zmanjkuje zaščitnih mask. V Lekarni Ljubljana prejemajo dnevne dobave mask, a v omejenih količinah. V zavodu za blagovne rezerve pravijo, da imajo na zalogi tudi zaščitno opremo za primere epidemij, kot so zaščitne maske, rokavice ipd., pri čemer pa o njihovi uporabi odloča izključno vlada."

Prav tako nobenega smisla ne vidijo v zapiranju šol in vrtcev. "V Sloveniji nimamo primera, tudi v mejnih občinah ni potrjenih primerov, zato taki ukrepi niso smiselni," pravi Repar Bornšek.

Ekonomska fakulteta Slovenija Zaradi koronavirusa zaskrbljene nekatere fakultete: Ste pomislili o zaprtju?

Čeprav pričakujejo, da bomo pri nas že kmalu imeli kakšen primer koronavirusa, zapiranje šol in vrtcev ocenjujejo kot nesorazmerne ukrepe, ki niso potrebni, prav tako ne  samoizolacija za ljudi, ki prihajajo domov, če niso bili v stik z bolnimi.

Gre za kapljično okužbo, ne za okužbo, ki bi se prenašala po zraku, zato morajo biti tudi ukrepi sorazmerni, saj vplivajo tudi na ekonomijo in druge aspekte življenja, poudarjajo pristojni. 

Izbruh koronavirusa na slovensko gospodarstvo še nima večjega vpliva, a ponekod se pojavljajo težave. Država zato po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška razmišlja o ukrepih, npr. o subvencioniranju čakanja na delo. Počivalšek ob tem še poudarja, da morajo morebitni ukrepi za zaščito javnega zdravja zagotavljati pretočnost blaga.

Težave z dobavo

Franjo Bobinac, predsednik kolegija direktorjev v velenjskem izdelovalcu bele tehnike Gorenje, ki je v lasti kitajskega Hisensa, je po sestanku zatrdil, da so razmere znotraj celotne korporacije ob epidemiji koronavirusa pod nadzorom. Po njegovih besedah v nobeni od njihovih tovarn na Kitajskem in v Evropi ni obolelih. Težave z dobavo imajo le na Kitajskem, v Evropi pa ne, ker so tu vezani na evropsko dobaviteljsko verigo. Če se bodo pojavile, jih bodo reševali sproti, iskali alternative in o tem obveščali tudi kupce, je napovedal.

Drugi sklop težav je v logistiki, predvsem v Luki Koper. Razmere bo treba spremljati, je opozoril Počivalšek, država pa bi morala ob morebitnih ukrepih za zaščito javnega zdravja ohraniti razum in ohraniti pretočnost blaga. To je namreč za slovensko izvozno usmerjeno gospodarstvo ključno, je dodal minister.

Luka Koper

Država zato razmišlja o tem, kako morebiti potrebne varnostne postopke prilagoditi tako, da bo preventivi zadoščeno, meja pa ne bi bilo treba zapreti. "Ne želimo se reševati z zaporo," je bil jasen minister.

V Luki Koper zaradi omejitev, povezanih s Kitajsko, še ne beležijo upada prometa, se bo pa to zgodilo v roku 14 dni, je novinarjem povedal predsednik uprave koprskega podjetja Dimitrij Zadel. O tem, za koliko bi lahko upadli njihovi prihodki, ni želel špekulirati, dejal je le, da pretovor s Kitajske, namenjen slovenskim in tujim kupcem, predstavlja 30 odstotka vsega njihovega pretovora. Strinjal se je, da bi bila lahko med industrijami, ki jih bo izpad najbolj bolel, avtomobilska, a tudi o tem ni želel resneje ugibati.

Največje težabe bodo v turizmu

Največje težave so sicer po Počivalškovih pojasnilih v turizmu, predvsem zaradi odpovedi potovanj azijskih gostov, še večje pa bi bile posledice resnejše krize v okoliških državah. Spomnil je, da je Slovenijo lani obiskalo okoli 160.000 turistov s Kitajske, Italija pa je s približno 600.000 gosti sploh med največjimi turističnimi trgi za Slovenijo.

"Če letala s turisti v Pekingu, Seulu, Tokiu ne vzletajo, teh turistov ni," je danes po sestanku z ministrom navrgel direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. Glede na to, da v Postojnski jami naštejejo kar 177.000 turistov iz Azije na leto, kar predstavlja četrtino vseh gostov, se je treba "sprijazniti, da bo dobro, če bo letos od tam prišla desetina teh turistov". Od države ničesar ne zahtevajo, pričakujejo pa "jasne napotke, kako ukrepati, če se to (virus, op. a.) zgodi na tvojem pragu". Povedal je še, da odpuščanje ni prva misel, da pa bo to, če gostov ne bo, dejstvo.

Po Počivalškovih besedah so iz gospodarstva že dobili tudi sugestijo, da bi se podjetjem po potrebi pomagalo z likvidnostnimi sredstvi.

Minister v vsakem primeru ocenjuje, da so razmere trenutno pod nadzorom, a ker Slovenija nima vpliva na to, kaj se bo dogajalo v prihodnje, mora biti pripravljena, zato da bomo kos izzivom v prihodnjih dneh in tednih.

Meja z Italijo ostaja odprta

Meja z italijo ostaja odprta, cetno omrežje bo tako uporabila tudi skupina dijakov, ki se vrača iz ekskurzije v Rimu.

"Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je glede na omejene izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanje širjenja okužbe," pa se glasi uradno sporočilo po današnji seji sekretariat Sveta za nacionalno varnost, ki je razpravljal o pripravljenosti Slovenije na morebiten pojav novega koronavirusa. 

Osnovna naloga Sekretariata SNAV, v katerem so zastopani vsi pristojni resorji s področja nacionalne varnosti, je operativno usklajevanje aktivnosti za delovanje Sveta za nacionalno varnost kot posvetovalnega organa vladi.

Seje Sekretariata SNAV se je udeležil tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Kot so sporočili z vlade, je predstavnikom pristojnih resorjev podal jasne usmeritve, da vsi deležniki sistema nacionalne varnosti v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti podprejo aktivnosti Ministrstva za zdravje. Ministrstvo za zdravje o vseh aktivnostih tekoče seznanja vlado in slovensko javnost.

V Italiji že šest mrtvih

Sekretariat SNAV je sprejel sklep, da je odločitve v zvezi z ukrepanjem na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki tudi mejijo na Italijo  Po zadnjih podatkih je novi koronavirus v Italiji zahteval sedem smrtnih žrtev, zabeležili pa so že 219 okuženih, od tega večino v deželi Lombardija.

Zaradi situacije v Italiji so zaskrbljene tudi sosednje države. V Avstriji razmišljajo celo o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo.

 

 

Komentarjev 6
  • Avatar Minovak
    Minovak 09:21 25.februar 2020.

    Edino naši "propagirajo", da so maske nepotrebne, čeprav jih aktivno uporablja cel svet. Ko so Kitajcem poslali več kot 1,2 milijona mask in jih je sedaj za nas zmanjkalo, pa so začeli širiti laži, da so nepotrebne, da bi prikrili ...prikaži več svojo neumnost. Nas ni škoda, škoda je Kitajcev, ki jih je "tako malo". Res hvala za tako oblast, ki ni vredna počenega groša in jo je resnično treba čim prej zamenjati, saj od njih ni čisto nič.

  • Avatar praufo
    praufo 19:39 24.februar 2020.

    ni mask, ni mask, dons sem bil v štacuni in maske so ... plastične, različnih oblik, ampak je, je za dobit, pa sej ni treba da je glih zelena iz ambulante, ne vem a je to predpisano

  • anton55 19:21 24.februar 2020.

    Vožnja z masko je kazniva,itak pa ta maska zaščiti samo če te kdo slučajno plune v usta.