Svet
9639 ogledov

V Italiji že šest mrtvih, v Lombardiji izpraznili trgovine

Koronavirus v Italiji
1/11
Profimedia
"Odločilna bosta teden ali dva," pravi avstrijski zdravstveni minister.

Severna Italija, ki se zadnje dni sooča z epidemijo obolelih za koronavirusom covid-19, je danes zabeležila že šesto smrtno žrtev. Vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli je na tiskovni konferenci povedal, da je v Italiji po zadnjih podatkih okuženih 224 ljudi, pet izmed njih jih je umrlo. 

Koronavirus v Italiji Zdravje Vse, kar moramo vedeti o koronavirusu

V bolnišnici Brescia je umrla ženska, sicer onkološka bolnica, iz Creme pri Milanu, pri kateri je test včeraj potrdil, da je okužena s koronavirusom. Predzadnja žrtev je 88-letni moški iz kraja Caselle Landi v bližini Piacenze v Lombardiji. Pred tem so zjutraj potrdili četrto smrtno žrtev zaradi koronavirusa - umrl je 84-letni moški iz Bergama. Umrla sta tudi 78-letni Italijan in 70-letna Italijanka v kraju Codogno ter še ena bolnica, ki se je zdravila na onkološkem oddelku v mestu Crema v deželi Lombardija. V vseh primerih je šlo za starejše ljudi z ogroženo splošno klinično sliko. 

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

V Lombadriji so do sedaj potrdili 172 primerov okužb, 27 okužb so zabeležili v Benečiji, 18 v Emiliji Romagni, štiri v Piemontu in tri v Laziju. Skupaj je potrjenih 224 primerov okužb. 

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes dejal, da je naraščanje števila novih okužb z novim koronavirusom zaskrbljujoče, a še ne gre za pandemijo. Se je pa treba nanjo pripraviti, je poudaril po poročanju.

Od 224 potrjenih primerov jih je 99 hospitaliziranih s simptomi, zdravstveno stanje 23-ih je resno in se zdravijo na intenzivni negi, 91 pa jih simptomov nima in so v domači karanteni.

Aleš Šabeder Koronavirus Slovenija Takšne ukrepe načrtuje Slovenija zaradi širjenja virusa v Italiji

Italija je po številu okužb z novim virusom prva v Evropi in tretja na svetu, takoj za Kitajsko in Južno Korejo. Po mnenju strokovnjakov Italija po številu zaznanih primerov prednjači tudi zato, ker so uvedli širši nadzor nad bolniki, ki so imeli gripi podobne simptome. 

Izredni ukrepi tudi v sosednji Furlaniji - Julijski krajini

V Furlaniji - Julijski krajini (FJK) od danes do nedelje 1. marca veljajo izredni ukrepi za zajezitev koronavirusa, čeprav okužb še niso zabeležili. Podobne ukrepe so v prejšnjih dneh že uvedli v Benečiji, Emiliji - Romanji, Lombardiji in Piemontu. Do konca tedna bodo preventivno zaprti tudi vrtci, šole in univerze v deželi Trentinsko - Zgornje Poadižje. 

Koronavirus v Italiji Koronavirus Slovenija V Novi Gorici izredni sestanek zaradi koronavirusa

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Italijanska vlada je že v soboto zvečer odredila izolacijo desetih mest v Lombardiji, kjer živi okoli 50 tisoč ljudi, ter mestece Vo blizu Padove v deželi Benečija s približno 3000 prebivalci. 

Koronavirus Kaj je res in kaj ne? Zdravje Preverite: Miti in resnice o koronavirusu

V Lombardiji so ljudje, ki se bojijo pomanjkanja hrane, praktično izpraznili trgovine. Predsednik Lombardije Attillio Fontata je sicer zatrdil, da ni nevarnosti, da v trgovine ne bi mogli dostaviti novih zalog hrane.

Na Mauritiusu zavrnili italijansko letalo

Guverner pokrajine Basilicata na jugu Italije Vito Bardi je odredil obvezno karanteno za vse, ki prihajajo iz severnih regij, ki jih je prizadela okužba s koronavirusom. Pred vstopom v Basilicato bodo morali 14 dni ostati v domači karanteni. Guverner Lombardije Fontana je ukrep kritiziral: "Mislim, da za to ni potrebe, za tiste, ki se vračajo z rdečega območja, je to smiselno, za tiste, ki pa prihajajo iz Lombardije, pa ne. Če bi moral vsak od nas ostati na svojih domovih, bi se država za dva tedna ustavila."

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Mauritiusu pa so medtem obtičali potniki letala italijanske družbe Alitalia. Okoli 70 potnikom z območij, kjer so zabeležili okužbe s covid-19 so dali na izbiro, ali naj gredo v karanteno ali se odločijo za takojšnjo vrnitev v Italijo. 

Avstrija: Ne moremo zgraditi steklenega ščita

Na Brennerju na tirolski meji, kjer je včeraj zaradi dveh potnic z vročino na vlaku obtičalo okoli 500 potnikov, so danes promet sprostili. Minister za zdravje Rudolf Anschober je poudaril pomen mednarodnega sodelovanja. "Ne moremo zgraditi steklenega ščita nad Avstrijo," je dejal Anschober. "Naslednji teden ali dva bosta glede širjenja virusa SARS-CoV-2 odločilna. Avstrija je v tesnih stikih z drugimi državami. Če bo obstajal sum v povezavi z Avstrijo, bodo lokalne oblasti takoj obveščene. Do sedaj do takšnega primera ni prišlo. Od 189 testov, ki smo jih opravili v Avstriji do ponedeljka zjutraj, so bili vsi negativni."

Zaščitna maska Slovenija Po Sloveniji zmanjkuje zaščitnih mask

Avstrijski Kleine Zeitung medtem poroča, da so za enajst zaposlenih v deželni bolnišnici LKH Weststeiermark zaradi varnostnih razlogov odredili dvanajstdnevno karanteno, ker so se vrnili iz beneškega pustnega karnevala. 

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • erikkk 23:13 24.februar 2020.

    Podoživljam svinjsko/ptičjo gripo ... Mislim da bo s tem virusom isto ...