Zdravje > Aktualno
1187 ogledov

Novo zdravilo za boj proti raku odobrili tudi v Evropi

Zdravilo vsebuje žive celice in je izdelano za vsakega bolnika posebej.

Evropska komisija je odobrila zdravilo kymriah, ki v boju proti raku uporablja bolnikove lastne celice T. Zdravilo vsebuje žive celice in je izdelano za vsakega bolnika posebej z reprogramiranjem bolnikovih lastnih celic imunskega sistema.

Zdravilo je odobreno za zdravljenje bolnikov do 25. leta starosti z B-celično akutno limfoblastno levkemijo, ki je bodisi neodzivna bodisi se ponovi po presaditvi ali po drugi ali poznejši ponovitvi. Odobreno je tudi za zdravljenje odraslih bolnikov s ponovitvijo ali neodzivno obliko difuznega velikoceličnega limfoma B po dveh ali več linijah sistemskega zdravljenja, so sporočili iz Novartisa. To sta agresivni obliki krvnega raka, oboleli pa imajo na voljo le omejene možnosti zdravljenja. 

Pretirana čistoča ni vedno najboljša. (Foto: shutterstock) Novo odkritje Zdravje Pretiravanje s čistočo povezali z levkemijo pri otrocih

Evropi predstavlja akutna limfoblastna levkemija približno 80 odstotkov vseh primerov levkemije pri otrocih, napovedi za bolnike, pri katerih se bolezen ponovi, pa so slabe.

Nizko preživetje

DLBCL je najpogostejša oblika limfoma, ki ni Hodgkinov, in predstavlja do 40 odstotkov vseh primerov B-limfomov po svetu. Bolniki, pri katerih se bolezen ponavlja, in tisti, ki se ne odzivajo na začetno zdravljenje, imajo trenutno na voljo zelo omejene možnosti zdravljenja z dolgotrajnim odzivom. Stopnje preživetja so za večino bolnikov zelo nizke, saj ti bolniki ali niso primerni za avtologno presaditev matičnih celic (presaditev lastnih matičnih celic) ali pa pri njih kemoterapija oziroma presaditev nista bili uspešni.

Bolnikove lastne celice

Kot so sporočili iz Novartisa, gre za prebojno zdravljenje, ki se aplicira samo enkrat, in uporablja bolnikove lastne celice T za boj proti raku. To je edino zdravljenje s celicami T, ki imajo himerni antigenski receptor (CAR-T), in je prejelo evropsko odobritev za dve maligni obolenji celic B. Je tudi prvo celično zdravljenje CAR-T, ki ga je odobrila ameriška agencija za hrano in zdravila.

Evropska odobritev zdravila temelji na dveh globalnih registracijskih kliničnih preizkušanjih, ki sta vključevali tudi bolnike iz osmih evropskih držav.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.