Zdravje > Aktualno
1583 ogledov

Odgovor stroke: Kdaj je treba poklicati nujno medicinsko pomoč

rešilec Saša Despot
Zdravnica odgovarja, kdaj je treba biti posebej pozoren.

Najpogosteje vprašanja, ki jih ljudje zastavljajo glede cepljenja proti covidu-19 so, če so primerni kandidati za cepljenje, katero cepivo bodo prejeli in če je cepivo varno. Zanima jih tudi, kako so ostali pacienti cepivo prenesli ter kakšni in kako pogosti so stranski učinki cepiva, nam je pojasnila družinska zdravnica Tadeja Čerin. 

Sicer se stranski učinki, kot pravi, najpogosteje pojavijo že isti dan proti večeru. "Najpogosteje poročani neželeni učinki so bili občutljivost na mestu injiciranja, glavobol, utrujenost , bolečine v mišicah, splošno slabo počutje, vročičnost in zvišana telesna temperatura > 38°C, mrzlica, bolečine v sklepih in siljenje na bruhanje. Večina neželenih učinkov je blagih do zmernih in po navadi minejo v nekaj dneh po cepljenju," je še povedala zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana. 

Pa vendarle, bodite pozorni

Resni neželeni učinki, kot je alergija in anafilaktični odziv, so izjemno redki. Nujno zdravniško pomoč naj pacienti po njenih besedah  poiščejo, kadar opazijo kombinacijo katerega koli od naslednjih simptomov:
- omedlevica ali omotičnost;
- spremembe srčnega utripa;
- kratka sapa,
- piskajoče dihanje,
- otekanje ustnic, obraza ali grla,
- koprivnica ali izpuščaj,
- siljenje na bruhanje ali bruhanje,
- bolečine v trebuhu.

Najpogostejši stranski učinki so pričakovani in primerljivi z drugimi cepivi, reakcija pa je odvisna predvsem od imunskega sistema posameznika. Sicer v zadnjem času družinski zdravniki opažaji, vse več nelagodja med osebami, ki so vabljeni na cepljenje, saj se med ljudmi pojavlja dvom v varnost cepiv.

Po mnenju stroke je cepljenje trenutno edina izhodna strategija iz epidemije covida-19, sicer se prvič dogaja, da je bolezen v populaciji med samim cepljenjem tako močno prisotna, zato ima cepljenje še toliko pomembnejšo vlogo.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice