Zdravje > Aktualno
5879 ogledov

Odkrili glavni razlog za vse oblike demence

stres starost demenca Shutterstock
Pregledali zdravstveno dokumentacijo več kot milijona odraslih.

Kronično pitje velikih količin alkohola je glavni dejavnik tveganja za vse oblike demence, predvsem kar zadeva zgodnji začetek bolezni, je razvidno iz raziskave, ki so jo objavili danes v strokovni reviji The Lancet Public Health. Raziskovalci so proučili več kot 57.000 primerov zgodnje oblike demence v Franciji.

Možgani Alzheimerjeva bolezen Zdravje Demenca: Raziskovalci v prihodnje pričakujejo epidemijo

Pri tem so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ugotovili, da je bila več kot polovica povezana z alkoholom ali jo je spremljala vzporedna diagnoza zlorabe alkohola.

V novi raziskavi so znanstveniki pregledali zdravniško dokumentacijo več kot milijona odraslih v Franciji, ki so jim med letoma 2008 in 2013 diagnosticirali demenco.

"Povezava med demenco in okvarami zaradi zlorabe alkohola ... je najverjetneje posledica trajnih strukturnih in funkcionalnih poškodb možganov zaradi alkohola," je dejal vodilni avtor raziskave Michael Schwarzinger. Dodal je, da bi morali hudo popivanje prepoznati kot glavni dejavnik tveganja za vse oblike demence.

Svetovna zdravstvena organizacija kronično hudo popivanje opredeljuje za več kot 60 gramov čistega alkohola, kar je šest ali več standardnih alkoholnih pijač, na dan za moške in več kot 40 gramov na dan za ženske.

Alzheimerjeva bolezen in druge oblike demence veljajo za prezgodnje, če se pojavijo pred 65. letom. Raziskave iz preteklosti so doslej ugotovile povezavo med hudim popivanjem, kajenjem, depresijo in nižjo izobrazbeno stopnjo kot dejavniki tveganja. Prav tako so nekatere raziskave glede posledic alkohola na kognitivno zdravje kazale na pozitivne učinke občasnega ali zmernega pitja alkohola, druge so ugotovile, da hudo popivanje povečuje tveganje za demenco.

tz lepota in zdravje 18.05.11., kava, foto: shutterstock Svetovalnica Zdravje Je demenca dedna? stres starost demenca Magazin Stresu sledi demenca

 

Komentarjev 2
  • jakob 07:47 22.februar 2018.

    Poznam kar nekaj žensk z demenco in lahko trdim da nikoli niso uživale alkohola!

  • Janez_53 17:08 21.februar 2018.

    Poznam kar nekaj starejših dementnih ljudi, med katerimi jih večina ni uživala alkohola ali pa v zelo malih količinah. In poznam nekaj starčkov, ki so ga vse življenje "dajali na zob", pa so bistri kot kakšni štiridesetletniki in pomnijo vse.