Zdravje > Aktualno
857 ogledov

Omejevanje stroškov: Obetata se novi skupini terapevtskih zdravil

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije Saša Despot
Za uvajanje terapevtskih skupin zdravil se je ZZZS odločil zaradi želje po omejevanju rasti stroškov zdravil.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenija (ZZZS) bo uvedel dve novi terapevtski skupini zdravil - skupino zdravil s filgrastimom in skupino z dolgo delujočimi oblikami filgrastima. Gre za skupini zdravil za zdravljenje nevtropenije pri bolnikih, ki prejemajo kemoterapijo. Spremenila se bo tudi terapevtska skupina zdravil za holesterol.

Terapevtska skupina zdravil za zniževanje holesterola v krvi je bila sicer prvič uvedena že januarja 2014, sedaj pa jo na ZZZS dopolnjujejo zaradi umika določenega zdravila s slovenskega trga in uvrstitve nove kombinacije učinkovin na listo.

Na ZZZS so pojasnili, da bo sprememba začela veljati z določitvijo novih najvišjih priznanih vrednosti za to skupino zdravil, predvidoma konec septembra. Novosti tako še niso uveljavljene. Enako velja tudi pri uvedbi dveh novih terapevtskih skupin zdravil.

ZZZS je začel uvajati terapevtske skupine zdravil leta 2013. Gre za skupine zdravil, ki vključujejo vsa zdravila z enako terapevtsko indikacijo. To torej niso medsebojno zamenljiva zdravila z enako aktivno učinkovino, pač pa so si med seboj le podobna, saj so namenjena za zdravljenje iste bolezni.

Za vsako skupino zdravil z isto terapevtsko indikacijo ZZZS določi najvišjo ceno, ki jo bo krila zdravstvena blagajna. Lahko pa se zdravilu, ki ima zaradi svojih farmacevtskih ali terapevtskih lastnosti dodano vrednost, priznana cena tudi dvigne.

lekarna vrsta zdravila Neobveščeni in jezni Zdravje Tudi farmacevtke so bile zmedene ob novi terapevtski skupini zdravil

Terapevtska skupine zdravil trenutno

Doslej so uvedli terapevtske skupine zdravil za zdravljenje želodčne kisline, zniževanje krvnega tlaka, zniževanje holesterola v krvi, preprečevanje ponovitve infarkta in možganske kapi ter za zdravljenje levkemije, zdravljenje migrene, lokalno zdravljenje glavkoma in nazadnje za zdravljenje astme.

Številna nasprotovanja

Za uvajanje terapevtskih skupin zdravil se je ZZZS odločil zaradi želje po omejevanju rasti stroškov zdravil. Ob začetku uvajanja so terapevtskim skupinam zdravil nasprotovali tako društva bolnikov, določeni zdravniki in nekatera farmacevtska podjetja, ki so se tudi odločila za tožbo proti ZZZS zaradi tega, a s tožbo niso uspela. ZZZS pa ni uspel z namero po uvedbi terapevtske skupine zdravil za hormonsko kontracepcijo.

zdravila tablete Zdravila Slovenija Sodišče zavrnilo farmacevte Zivljenje 25.03.13, bolnik, postelja, zdravnik, foto: shutterstock Terapevtske skupine zdravil Zdravje Skrbi jih, da bo umrljivost bolnikov višja

 

 

 

Komentarjev 1
  • miki1234 13:38 14.avgust 2018.

    zzzs ukinit, ker v želji po svojih mastnih zaslužkih delujejo proti zavarovancem. tukaj govorijo o finančnih presežkih za zdravila, konec leta pa je vedno presežek v njihovi blagajni in dovolj, da si izplačujejo mastne nagrade. fuj