Zdravje > Aktualno
12397 ogledov

Tudi farmacevtke so bile zmedene ob novi terapevtski skupini zdravil

lekarna vrsta zdravila Boštjan Tacol
Zmeda ob uvedbi novih terapevtskih zdravil. ZZZS: Nekatere lekarne zavajajo bolnike.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je odločil, da bodo naslednja terapevtska skupina zdravil zdravila proti astmi. Ukrep, ki ga je zavod napovedal poleti, je začel veljati v četrtek, 30. novembra, in je, kot kaže, presenetil tudi astmatične bolnike.

Gre namreč za to, da lahko po novem farmacevt v lekarni bolniku dražje zdravilo za astmo zamenja za cenejši ekvivalent, razen če zdravnik na recept izrecno ne zapiše prepovedi "Ne zamenjuj!" Pacient pa lahko dražje zdravilo dobi le ob doplačilu. 

Presenečeni bolniki in zmedeni farmacevti

"Več ali manj je bilo kar nekaj ljudi v lekarni, ki naj bi doplačali zdravila. Vsi so bili začudeni. Starejši možakar je rekel: "Sedem evrov na škatlico," nam je na dan uveljavitve nove terapevtske skupine zdravil zapisala Ljubljančanka Marjetka, ki je bolnica z astmo in zdravilo potrebuje vsak dan.

"Jemljem preventivna zdravila za astmo. Za eno zdravilo naj bi doplačala sedem evrov? Kakšnega drugega zdravila niso omenjali. Farmacevtke so bile zmedene. Rekle so, da je to nekakšne uvajalni 14. dnevni zakon o zdravilih. Nič drugega niso znale povedati. Sama to zdravilo jemljem od leta 2012 in je prvo zdravilo, ki mi res pomaga. Vsak ve, da je vsako zdravilo za astmo specifično in se ga je treba naučiti uporabljati. Zagotovo si predstavljate, da mi ob minimalni plači in enem dolgotrajno bolnem otroku, kar pomeni veliko bolniških, to predstavlja finančno breme. Ne vem, zakaj potem plačujem dodatno zavarovanje," je vprašala ogorčena bralka in dodala, da zdravila ni prevzela.

Zdravljenje astme je zahtevno, uspešnost pa odvisena od obladovanja bolezni in seveda sodelovanja bolnikov, ki morajo redno in pravilno jemati zdravila, so že poleti, ob napovedih ZZZS, opozarjali pulmologi. Po njihovem terapevtske skupine pomenijo le slabšo urejenost te hude kronične bolezni, za katero v Sloveniji oboleva kar 16 odstotkov ljudi.

11-letni Sam je bil uspešen športnik. (Foto: Shutterstock) Zdravje Ukrep, ki je na noge dvignil astmatike in pulmologe

Gre že za 10. oziroma 11. terapevtsko skupino zdravil po vrsti od leta 2013. Od takrat ZZZS postopoma uvaja terapevtske skupine zdravil, ki prinašajo racionalnejšo rabo zdravil in seveda prihranke v zdravstveni blagajni. 

Obveščali zdravnike in lekarne, kaj pa pacienti?

Gre za načelo določanja najvišje priznane cene za specifično skupino zdravil in tokrat so prišla na vrsto zdravila za astmo: "S 30. 11. 2017 je ZZZS uvedel dve novi terapevtski skupini zdravil za zdravljenje astme, o čemer je v preteklem tednu individualno obvestil vseh šest tisoč zdravnikov, ki v Sloveniji predpisujejo zdravila na recept, in vse lekarne; z izdajo posebnega glasila, z objavo informacije na spletni strani ter z izdajo zloženke za zavarovane osebe," so nam na vprašanje, kaj se dogaja z obveščanjem, odgovorili na ZZZS in dodali, da bodo zavarovance o tem še javno obvestili na torkovi novinarski konferenci.

ZZZS: Lekarne zavajajo in napačno informirajo paciente

Na ZZZS so zapisali, da je informacija, ki so jo nekateri zavarovanci prejeli v lekarnah o "14 dnevnem prehodnem obdobju", zavajujoča in napačna: "Gre namreč za določbo, ki se neposredno nanaša le na poslovanje med lekarno in ZZZS v zvezi z zdravili na zalogi, ki so bila nabavljena pred 30.11. (pred uvedbo terapevtskih skupin zdravil) in so jih lahko lekarne izdale po
30.11. (po uvedbi terapevtskih skupin). Gre za določbo, ki še dodatno ščiti zavarovane osebe pred dodatnimi doplačili, saj v takih primerih ZZZS takšna zdravila še največ 14 dni po uveljavitvi plačuje po starih, višjih vrednostih, kar pomeni, da jih lekarne ne morejo obračunati zavarovancem po višjih vrednosti, temveč jih zaračunajo zavarovanici,"
navajajo na ZZZS.

ZZZS: "Pravilno bi torej bilo, da delavci v lekarnah sporočijo zavarovanim osebam ob izdaji zdravil, da so bile 30. 11. uvedene nove terapevtske skupine, zdravil za zdravljenje astme ter da jih še pred izdajo zdravila opozorijo na morebitno doplačilo, predstavijo, katera zdravila so dostopna brez doplačil, ter pridobijo soglasje zavarovane osebe za izdajo zdravila z doplačilom, če se tako odloči zavarovana oseba."

To bodo v torek izvedeli zavarovanci

"Zavarovane osebe obveščamo, da je pomembno vedeti, da je tudi v novi terapevtski skupini zdravil oziroma razredu primerljivih odmerkov najmanj eno zdravilo, ki ne presega najvišje priznane vrednosti (NPV), ki jo v celoti krije obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje in zato zanj ni potrebno doplačilo razlike med dejansko ceno zdravila in NPV. Razlike v cenah med zdravili, ki so vključena v terapevtsko skupino zdravil, so namreč zgolj posledica dejstva, da jih izdelujejo različni proizvajalci, medtem ko so takšna zdravila primerljiva glede na njihovo klinično učinkovitost in varnost,"  so za Žurnal24 pojasnili na ZZZS in dodali, da mora zdravnik zavarovani osebi, ki ne želi zdravila z doplačilom, predpisati odgovarjajoče drugo zdravilo.

ZZZS Zdravje Predlog dveh novih in zelo pomembnih skupin zdravil

"Seznam zdravil, za katera ni potrebno doplačilo ter drugi podatki so uporabnikom interneta prosto dostopni na naslovu www.cbz.si. NPV se namreč spreminja obdobno, predvidoma na dva meseca, cene zdravil pa se prosto spreminjajo, kar ima lahko za posledico spremembo doplačil za zdravila iz terapevtskih skupin zdravil, ki presegajo NPV, " nam je še pojasnil tiskovni predstavnik ZZZS Damjan Kos.

Poleg napačnega in slabega informiranja, skratka vsesplošni zmedi ob uvedbi terapevtskih skupin, so pulmologi ob napovedi, da so zdaj na vrsti zdravila za astmo, opozarjali še na dodatne posledice za bolnike. Ti se bodo morali  na novo naučiti, kako jemati drugo zdravilo, na primer največkrat uporabljeni vdihovalnik. 

Še daljše čakalne dobe ?
astma | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Po njihovem mnenju bo zamenjevanje teh specifičnih zdravil zahtevalo vnovično edukacijo bolnikov, kar bi lahko podaljšalo čas obravnave bolnika in čakalne dobe v pulmoloških ambulantalo. Povečalo bi se lahko tudi število obiskov urgentnih ambulant, so opozorili in dodali, da je bolnikov z astmo v Sloveniji iz leta v leto več. 

Dosednje skupine terapevtskih zdravil

 

 

Komentarjev 6
  • kapibara 09:07 04.december 2017.

    Nisem "Vitranc" ampak meni se zdi, da je astma nekako dedna bolezen, ki se deduje preko matere na hči ?? Vsaj tako mi je oče razložil, ko je pred desetletji hodil v A, po pumpice za njegovo mamo- mojo babi !!

  • Avatar Džoser
    Džoser 17:22 02.december 2017.

    Alioness ne povzročaj panike,če nimaš učinkovitega nadomestnega zdravila in se na zdravljenje bolezni ne spoznaš ne komentiraj, kajti dokler ne pošlješ svojega idiotskega komentarja si vsaj pameten potem pa nič več.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:20 02.december 2017.

    Vsekakor je astmatikov iz leta v leto več, ne glede na to, da število kadilcev in onesnaženje zraka pada. A se je kdo vprašal, kako sploh preizkušajo zdravila za astmo in alergije v laboratorijih, preden jih dajo na trg? Preizkušajo ...prikaži več jih na miših. Kako pa sprožijo astmo pri miših? Z aluminijevim hidroksidom - ključno sestavino v mrtvih cepivih. In potem se sprašujejo zakaj je vedno več alergij in astme - popolnoma logično in pričakovano. In dokler ne bodo zmanjšali cepljenj, bo tega vedno več.

Sorodne novice