Zdravje > Aktualno
166 ogledov

Terapevtska zdravila za glavkom

Samo Fakin Saša Despot
Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pričakujejo, da bodo zaradi uvedbe nove terapevtske skupine prihranili okoli milijon evrov.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je konec minulega tedna uvedel že sedmo terapevtsko skupino zdravil, in sicer za zdravila z lokalnim delovanjem za zdravljenje glavkoma. Na zavodu pričakujejo, da bodo s to terapevtsko skupino sebi in prostovoljnim zdravstvenim zavarovalnicam na letni ravni prihranili okoli milijon evrov.

Prvi mož ZZZS Samo Fakin pojasnjuje, da so terapevtske skupine v veljavi že približno leto dni. Računajo, da bodo cene v tej skupini padle za okoli 24 odstotkov, kar predstavlja približno en milijon evrov. "To ni malo, saj za ta denar lahko skrajšamo čakalne vrste kje drugje ali investiramo v nova biološka zdravila. Cilj je isti kot pri vseh drugih terapevtskih skupinah," dodaja.

"Ni razloga za strah"

"Na slovenskem trgu so na voljo vsa moderna zdravila za glavkom, sistem je varen in ni razloga za strah zaradi slabše kakovosti zdravil," zagotavljajo na ZZZS. V letošnjem letu so se na račun terapevtskih skupin odhodki ZZZS zmanjšali za več milijonov glede na lani, je izpostavil Fakin. "Tudi ta prihranek in verižni učinek na zniževanje cen generičnih zdravil je pripomogel k temu, da bo ZZZS svoje obveznosti plačal že letos," je dejal in ocenil, da blagajna letos posluje zelo ugodno.

Po njegovih napovedih bo ZZZS poslovno leto zaključil ugodno, okoli 30 milijonov evrov bodo lahko vložili v skrajševanje čakalnih vrst, s pričakovanjem za dobre obete v prihodnjem letu. Prihodnji teden bodo sprejemali poslovni načrt za prihodnje leto.

"V terapevtsko skupino za glavkom so vključene samo kapljice za lokalno zdravljenje glavkoma. Vseh učinkovin je 15, zdravil 24, kot referenčno učinkovino so izbrali latanoprost, ker je učinkovina z največ študijami, cenovno ugodna in učinkovita," je poudaril vodja oddelka za zdravila na ZZZS Jurij Fürst. Nekaterim zdravilom so priznali dodano vrednost na račun recimo tega, da nimajo konzervansa, da so pakirana tako, da je vsak odmerek pakiran posebej in podobno. Skušali so korektno postaviti šifrant vrednosti, da bi postavili razumno ceno.

Trenutno poteka 14-dnevno prehodno obdobje, ko še ni preplačil in se cene še lahko prilagajajo. A ugotavljajo, da so se cene zdravil večinoma že prilagodile, le še šest zdravil cene nima prilagojene. "Slovenski sistem terapevtskih skupin je prijaznejši od sistema v kateri drugi državi," poudarjajo na ZZZS. Slovenski bolnik se lahko izogne doplačilu z izbiro drugega zdravila, medtem ko so na primer v Avstriji, Nemčiji ali na Hrvaškem doplačila obvezna in se gibljejo od enega do 10 evrov, odvisno od države.

Doplačila v terapevtski skupini zdravil za glavkom se za zdaj gibljejo med štirimi centi in 7,64 evra za škatlico zdravila. Na ZZZS pa pričakujejo, da se bodo znižale cene še katerega od zdravil. ZZZS za prihodnost načrtuje nove terapevtske skupine zdravil. A Fürst pravi, da morajo najprej posodobiti prvi dve pred letom uvedeni terapevtski skupini - za zaviralce protonske črpalke in zniževanje krvnega tlaka -, kasneje pa pridejo na vrsto nove. Katere, še ne želijo izdati, saj predlogov še ni obravnaval niti upravni odbor, ne izključujejo pa niti uvedbe terapevtske skupine bioloških zdravil. A v nekaj mesecih nove terapevtske skupine ne bo, dodajajo.

Komentarjev 1
  • wingspan15 14:14 02.december 2014.

    Sramota. Služijo na kroničnih bolnikih, ki lahko zaradi napačnega zdravljenja oslepijo, da si sami lahko delijo mastne zaslužke. Spet se špara na najbolj ranjljivi skupini ljudi. Pa ne govoriti, kako so vsa zdravila dobra. Sama trpim za glavkomom in sem ...prikaži več odvisna od kapljic. Predno so ene ustrezale, sem jih deset poiskusla. Do kdaj bomo ljudje, ki plačujemo zdravstveno zavarovanje pošteno, še prenašali te idiocije.