Zdravje > Aktualno
26108 ogledov

Panika v UKC Ljubljana: Okuženi obiskal urgenco

Urgenca: prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Urgenca UKC Ljubljana
Pozor, če ste bili v soboto ponoči na ljubljanski urgenci.

Iz ljubljanskega kliničnega centra so sporočili, da je je soboto ponoči dežurno službo ZD Ljubljana v prostorih UKC brez opozorila stopil okuženi na Covid-19. Gre za tujega državljana, iz katere države je prišel, zaradi varovanja podatkov niso želeli razkriti.

Po besedah predstojnice enote splošne nujne medicinske pomoči ljubljanskega zdravstvenega doma (ZD) Marije Matejke Škufca Sterle je triažna sestra ukrepala ustrezno in ga opremila z zaščitno masko ter navodili o ohranjanju telesne razdalje.

"Triažna služba je zaznala, da je bolnik okužen, takoj so ga opremili z zaščitno masko, ker pa ni bil nujen bolnik, je moral počakati na pregled," je povedala na posebni novinarski konferenci. Zdravnica je dejala, da bolnik v čakalnici ni bil v neposrednem stiku z ostalimi čakajočimi.

Covid-19: UKC Maribor Slovenija Zdravje Znani nedeljski podatki o okužbah

Oseba je v čakalnici nosila masko in vzdrževala varnostno razdaljo. Čakala je v skupni čakalnici, ki združuje Službo nujne medicinske pomoči (SNMP), Internistične prve pomoči (IPP) in Urgentnega kirurškega bloka, ki ga trenutno obnavljajo.

Bila je strašna gneča

To pomeni, da se je v enem prostoru zbralo veliko ljudi. "V soboto ponoči je bila strašna gneča, zato so pacienti čakali kar nekaj ur. Pacient je na izvide počakal v izolirani ambulanti in zjutraj ob 7. uri odšel domov," je še pojasnila zdravnica. Sicer naj bi se v tem času v čakalnici urgentnega bloka zadrževalo okoli 200 ljudi. Pristojni so še povedali, da imajo težave z izolacijo teh oseb. Na urgenci je namreč ena izolirna soba, v kateri pa je takrat ležala bolnica iz Srbije, ki ji je bila ob prihodu v Sloveniji odrejena karantena, na urgenci pa je bila zaradi nujnega stanja. 

Veliko tveganje za paciente

Po besedah Uroša Tominca z Urgentnega kirurškega bloka je ta čakalnica majhna glede na količino pacientov, ki prihajajo k njim. Urgenci UKC Ljubljana preko vikenda stacionirana še dežurna služba Zdravstvenega doma Ljubljana, kar pomeni preobremenitev, prihaja pa tudi do mešanja pacientov, zato je pozval je k ponovnem razmisleku o ločitvi teh dveh služb. 

Poškodba in Covid-19

Bolnikom s poškodbo in sumom okužbe s covidom-19  travmatolog svetuje, naj se v primeru stare, nenujne poškodbo najprej obrnejo na osebnega zdravnika, ki jih bo po presoji napotil na bris. V primeru nujne poškodbe jih bodo obravnavali na urgenci, a morajo že na vhodu opozoriti na simptome okužbe.

urgenca UKC Ljubljana: Zdravje "Storili bomo vse, da bo čakanje z ostalimi urgentimi bolniki, kar se da znosno"

Pozor, če ste bili takrat na urgenci

Dr. Mateja Lamovšek, specialistka javnega zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ) je povedala, da pozivajo bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote, 20. 6. 2020, od 22. ure do nedelje 21. 6. 2020 do 7. ure v čakalnici Urgentnega bloka UKC Ljubljana, da naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje.

Nikar brez opozorila na urgenco

Strokovna direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič  pa je opozorila, da v primeru znakov novega koronavirusa ne obiskujte nenapovedani zdravstveni dom ali urgenco. V primeru znakov akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah …) pokličite po telefonu, seveda najprej svojega osebnega zdravnika. Pri tem je pomembno, da se poleg opisa zdravstvenega stanja navede tudi obisk urgence v UKC Ljubljana v omenjenem obdobju. Stegne Ignjatovičeva je ob tem pozvala, naj ljudje med vikendom in v nočnem času presodijo, ali njihovo stanje res zahteva urgentno obravnavno ali morda velja počakati na posvet z osebnim zdravnikom oz. na rezultat brisa.

Poročali smo že, da je ljubljanska vstopna točke, kjer so sicer opravili kar 20 odstotkov vseh brisov v državi, v zadnjih dneh zelo obremenjena. Po besedah strokovne direktorice se to dogaja zaradi vse večjega povpraševanja po plačljivem testiranju, čeprav teh testov ne obravnajo prednostno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • francl12 16:01 22.junij 2020.

    ZAPRITE MEJE, BANDA JANŠISTIČNA! TUJCI BODO NAREDILI SAMO SRANJE V SLOVENIJI! KDOR GRE V TUJINO PA 3 TEDNE KARANTENE!

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 15:41 22.junij 2020.

    Hoteli ste rahljanje ukrepov. Covid se vrača!!

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 14:46 22.junij 2020.

    Ne razumem kako je zdravstvo tako lahkomiselno, da ukine ločen vhod za nalezljive bolnike. Dokler imajo virus v sosednjih državah mi pa hkrati odprte meje je treba delat po starem s predpostavko, da je vsak kužen.