Zdravje > Aktualno
270 ogledov

"Storili bomo vse, da bo čakanje z ostalimi urgentimi bolniki, kar se da znosno"

urgenca Saša Despot
Zaradi obnovitvenih del selitev nekaterih ambulant ljubljanske urgence.

Predvidoma v roku enega meseca se bodo v UKC Ljubljana začela težko pričakovana tretja faza izgradnje urgentnega kirurškega bloka, kar bo osebju in tudi bolnikom v tem in še v prihodnjem letu prineslo nemalo težav.

V naši največji bolnišnici so danes pojasnili, da bodo imeli pacienti poleg hrupa, predvsem težave z orientacijo. Poti med ambulantami, poti do rentgenskega slikanja, do mavčarne, do male opercijske dvorane, pa bodo po njihovem nekoliko dlajše.

 V prvi podfazi bodo tako spremembe najbolj občutili bolniki z lažjimi poškodbami ter urgentni abdominalni urološki in kardiovaskularni kirurški bolniki, saj bo zaprt del urgence, na katerem so zdaj ambulante za te bolnike. 

"V okviru tretje faze izgradnje urgentnega kirurškega bloka bodo sicer prenovili prostore bivše internistične prve pomoči, službe nujne medicinske pomoči in t. i. B-hodnika oziroma ambulant za lažje poškodovance, kirurških abdominalnih bolnikov, uroloških in kardiovaskularnih bolnikov. Rok za dokončanje te faze del je eno leto."

Do sprememb bo prišlo tudi pri vpisnem pultu in kirurški triaži, ki se bo premaknila s standardne lokacije v predelu B-hodnika na prehod med novo in staro urgenco. 

Diagnostika bo potekala na standardnih lokacijah, tudi prostori za reanimacijo, za težje poškodovane in operacijske dvorane v urgenci se v tej fazi ne bodo selili.

Vsi bodo čakali v centralni čakalnici

Oskrba poškodovancev in urgentnih kirurških bolnikov bo sicer po zagotovilih vodje Urgentnega kirurškega bloka  Anžeta Kristana ostala enaka, kar pomeni enako število ambulant in zdravstvenih ekip. "Pripravljeni smo na to, da bomo v tem času lahko sprejeli in obravnavali enako število pacientov kot doslej, " je povedal Kristan. Po njegovem so načrti za delo zdravniških ekip v času gradnje že pripravljeni. "Delo smo prilagodili tako, da bomo uporabili vse obstoječe in novo zgrajene ambulante in operacijske dvorane. Kar pomeni, da bomo še pred gradnjo pripravili in usposobili nove prostore, kjer so potrebne manjše prilagoditve," je dodal. 

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Otvoritev urgence Zdravje Končno: Ležanja po hodnikih ni več

Vsi, ki bodo prišli na urgenco, bodo v času gradnje čakali v centralni čakalnici, ki je bila do sedaj namenjena pacientom splošne nujne medicinske pomoči in internistične prve pomoči v Ljubljani.

Kar pomeni, da  bodo v tej sicer novi, novembra 2017 zgrajeni in prostorni čakalnici s 174 stoli na istem mestu čakali različni bolniki. "Storili bomo vse, da bo čakanje v skupni čakalnici z ostalimi urgentnimi pacienti, kar se da znosno," obljubljajo v UKC. Sicer so že postavili prostori za dekontaminacijo oz. izolacijo, ki so namenjeni bolnikom, ki so kužni oz. nevarni za ostale, je še navedel Kristan.

Prostore, ambulante in poti bodo še dodatno označili s kažipoti in tablami, sicer pa bo paciente usmerjalo tudi osebje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice