Zdravje > Aktualno
8745 ogledov

Opozorilo: Približno eden od desetih zaradi tega tudi umre

pljuča KOPB
Prepozno odkrita bolezen: Vseh bolnikov s KOPB je v Sloveniji med 50.000 in 100.000. Izmerite si pljučno funkcijo.

Če imate kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB), vam lahko cepljenje proti gripi reši življenje, opozarjajo strokovnjaki v nedavno objavljeni študiji. Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) namreč povzroča vnetje v pljučih, kar se lahko poslabša zaradi gripe. "Približno eden od desetih umre, eden od petih pa razvije kritično bolezen, ki zahteva sprejem na enoto intenzivne nege v bolnišnici," je pojasnila vodja raziskave Sunita Mulpuru iz Bolnišnice Ottawa v Kanadi. Treba je opozoriti, da cepljenje proti gripi zmanjša verjetnost hospitalizacije zaradi bolezni povezanih z gripo za 38 odstotkov, še piše v raziskavi. 

Cepljenje Cepljenje Zdravje Zaradi novosti že zmanjkuje cepiva

 

Iztok Fošnarič,dr. med.,UKC Maribor | Avtor: Samo Turk, UKC Maribor Samo Turk, UKC Maribor
Najpogostnejši bolezenski znak pri KOPB je težka sapa (dispneja, naduha). V začetku se pojavlja prevsem med telesnim naporom in zmanjšuje bolnikovo zmožnost za običajna vsakodnevna opravila, ob današnjem svetovnem dnevu te bolezni pojasnjujejo v UKC Maribor, kjer so v avli njihove Klinike za interno medicino mimoidoče ozaveščali o bolezni, njenih simptomih in zgodnjemu odkrivanju.

Kajenje je glavni vzrok

"Glavni dejavnik tveganja za to kronično bolezen je kajenje, seveda so tukaj še drugi, od slabega zraka, gre za delce v zraku v domačem in delovnem okolju. Osnova te bolezni je, da je moten pretok zraka pri dihanju. Bolniki ne morejo izprazniti pljuč, so prenapihnjeni. Zato težje dihajo in težko zmorejo napore, kar je prvi simptom bolezni. Drugi tak značilen simptom je kašelj," je pojasnil Iztok Fošnarič z Oddelka za pljučne bolezni UKC Maribor. 

Težka sapa se razvija postopoma, zato ne pritegne bolnikove pozornosti,čeprav je pljučno delovanje takrat že precej oslabljeno. Običajno jo bolniki pripišejo staranju in se počasi začnejo izogibati telesnim naporom, ostajajo doma, se ne družijo z bolj aktivnimi prijatelji. "Ko bolezen preide v hudo stopnjo, jim že najobičajnejše aktivnosti, kot sta sedenje in hranjenje, pomenijo izreden napor. V tej stopnji se morajo bolniki pogosto zdraviti s kisikom na domu, kar pomeni, da je omejeno njihovo gibanje," dodajajo v mariborskem kliničnem centru.

pljuča KOPB Težke bolezni Zdravje Alarmantno opozorilo: Ti otroci pozneje v življenju v veliko večji nevarnosti

Takih bolnikov je v Sloveniji več kot 400, vseh bolnikov s KOPB pa med 50.000 in 100.000. "Bolezen je mogoče učinkovito obvladati, zlasti če jo odkrijemo na začetni stopnji," opozarjajo ob tem. "Spirometrija je tista najbolj enostavna metoda, s katero KOPB tudi dokažemo" je še pojasnil Fošnarič. Gre za merjenje pljučnih volumnov, ki je nasploh zelo pogosto uporabljena preiskava v poteku diagnostike.S preiskavo ocenijo kapaciteto in funkcijo pljuč. 

Spirometer

spirormetrija | Avtor: Profimedia spirometrija Profimedia
Za testiranje uporabljajo napravo, ki jo imenujemo spirometer. Bolnik mora najprej globoko vdihniti, nato ustnik ( fotografija zgoraj), ki je povezan z merilno napravo (spirometrom), tesno objeti z ustnicami (na ta način prepreči uhajanje zraka mimo senzorja/naprave) in izdihniti v napravo čim hitreje in čim močneje, kolikor zmore, dokler nima občutka, da je popolnoma izpraznil pljuča, ali vsaj 6 sekund. Tak manever ponovimo vsaj trikrat, odvisno od ponovljivosti manevra in sodelovanja preiskovanca.

Kaj merimo in kaj pomenijo kratice?

Na društvu pljučnih in alergijskih bolnikov pojasnjujejo kratice, zapisane po preiskavi:

  • FVC ali forsirana vitalna kapaciteta je volumen zraka, ki ga človek izdihne iz pljuč po maksimalnem vdihu. Ta volumen ni enak volumnu pljuč, saj dela volumna zraka zaradi fizikalnih zakonitosti pljuč nikoli ne moremo izdihniti in ga imenujemo rezidualni volumen pljuč.
  • FEV1 ali forsirani izdihani volumen v prvi sekundi je volumen zraka, ki ga človek po maksimalnem izdihu z manevrom forsiranega izdihovanja izdihne v eni sekundi.

spirometrija | Avtor: Samo Turk, UKC Maribor Samo Turk, UKC Maribor
Vitalna kapaciteta, kot nam že pove ime samo, nam pove, koliko zraka lahko preiskovanec izdihne. Razmerje med izdihanim zrakom v prvi sekundi in celotnim volumnom izdihanega zraka nam pove nekaj o funkciji pljuč. Pri zdravih pljučih lahko človek v prvi sekundi forsiranega izdiha izdihne večino volumna, zato je razmerje med FVC in FEV1, ki ga imenujemo Tiffneaujev indeks, visoko (> 0.7). Normalne vrednosti so različne za različne skupine preiskovancev in so odvisne predvsem od starosti, telesne višine in spola.

Znak, da je nekaj narobe

V primeru, da bolezen pljuč povzroča zoženje dihalnih poti, pride do padca FEV1 –  tako motnjo v delovanju pljuč imenujemo obstrukcija. Zaradi zoženih dihalnih poti v prvi sekundi ne moremo izdihniti enake količine zraka kot pri zdravih pljučih. O obstrukciji govorimo, kadar je FEV1 znižan pod 80 % normalne vrednoti in razmerje med  FEV1/FVC < 0.7 oziroma 70 %. Pri taki motnji je vitalna kapaciteta pogosto normalna. "Najpogostejši bolezni, ki povzročata obstrukcijo dihalnih poti, sta astma in KOPB," dodajajo. 

Pri zdravljenu ne uporabljamo tablet

Za zdravljenje KOPB ne uporabljamo tablet, zdravila vdihamo- Poseben izziv pri zdravljenju predstavlja uporaba vdihovalnikov/inhalatorjev, s katerimi bolniki prejemajo zdravila. "Z uporabo vdihovalnikov namreč zdravila prispejo neposredno v pljuča, kje rmorajo delovati. S tem se izognemo neželenim učinkom, hkrati pa lahko uporabljamo zelo majhne odmerke zdravil, ker se ta ne razporedijo po celem telesu, ampak ostanejo v pljučih," dodajajo na UKC Ljubljana. Vdihovalniki so različnih vrst in vsak od njih zahteva posebno tehniko vdiha.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice