Zdravje > Aktualno
154 ogledov

Pediatrična klinika: Hvala za vsak evro v imenu bolnih otrok

donacija Saša Despot
S pomočjo donacij do nakupa nujno potrebnih naprav.

Letos mineva osem let od otvoritve Pediatrične klinike, ki je tako ena najnovejših bolnišnic v Sloveniji, pa ji še vedno primanjkuje opreme.

Kljub temu je še vedno med najbolje opremljenimi bolnišnicami v Sloveniji, predvsem po zaslugi donacij. Nazadnje so kliniki, kjer se zdravijo otroci iz cele Slovenije, predali nove medicinske naprave in pripomočke v vrednosti več kot 114.000 evrov.

Tako je Sprejemno triažni oddelek dobil prenosni monitor življenjskih funkcij, oddelek za nefrologijo napravo za uroterapijo, tehtnico za male otroke, tehtnico za velike otroke, merilec krvnega tlaka in ultrazvočni aparat. Klinični oddelek za neonatologijo ima nov elektrokardiograf in tehtnico za novorojenčke, oddelek za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo štiri žepne oftalmoskope, služba za radiologijo štiri ročno pulzne oksimete, oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove pa novi ultrazvočni aparat. 

Skrajšanje čakalne dobe za vsaj dva meseca

Kot je pojasnil strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, novi ultrazvok v ambulanti pomeni takojšnje skrajšanje čakalnih dob za mesec do dva. Številni drobni pripomočki pa so prav tako nujno potrebni, saj sicer zanje ni denarja.

"Pediatrična klinika je izmed vseh klinik v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana najnovejša in najbolj opremljena, zato se težko postavi v vrsto za dodatna finančna sredstva," je dejal ob slavnostni predaji doniranih aparatov in pojasnil, da celotni UKC trenutno za svoje potrebe potrebuje vsaj dvajset milijonov evrov: "Na voljo sta dva milijona, samo pediatrična klinika pa bi potrebovala vsaj 400 tisoč evrov," je povedal Kenda.

Hvala za vsak evro v imenu bolnih otrok

Brez donacij ne gre, pravijo na pediatrični, ki jo tako kot vse javne zavode, financiramo državljani, iz državne, občinske in zdravstvene blagajne.

Ker je v zdravstvu nasploh zelo malo denarja za opremo, si zato pomagajo in računajo na dobre ljudi; tudi z radijskimi oglasi, s katerimi nas hudo bolni otroci prosijo za denar:

"Z donacijami bi lahko preuredili prostore in otrokom omogočili prijetnejše in bolj kakovostno zdravljenje," je ob zadnji akciji Hitradia Center in NLB, zapisala poslovna direktorica Pediatrične klinike Biserka Marolt Meden, ki se je v imenu hudo bolnih otrok že vnaprej in kot že ničkolikokrat lepo zahvalila za vsak evro.

Z donacijami do treh milijonov evrov

Že pred 23 leti je namreč pod okriljem današnje strokovne direktorice začela delovati Ustanova za novo pediatrično kliniko. Sprva so zbirali denar za gradnjo klinike, nato za nakup magnetnoresonančnega aparata (MRI), pozneje za nakup prepotrebne opreme: "V prvih dvajsetih letih, kar sem jaz vodila Ustanovo za novo pediatrično smo zbrali dva milijona evrov, celotni znesek je zagotovo dobre tri milijone. Največja donacija v zgodovini zdravstva je bila zagotovo aparat za magnetno resonanco. Mislim, da brez donatorjev ne bi mogli imeti takega standarda v zdravstvu," je dejala Marolt Medenova in dodala, da so tovrstne donacije povsod po svetu.

Tudi drugod donirajo, pa je denarja bistveno več

Da so donacije v zdravstvu dokaj ustaljena praksa tudi v drugih državah, je poudaril tudi Rajko Kenda: "V Sloveniji dajemo za zdravstvo dvakrat manj denarja kot Zahodna Evropa, pa tudi tam donirajo. Na otvoritvi olimpijskih iger v Londonu so v nebo projecirali logotip njihove pediatrične klinike. Kaj mislite, zakaj? Denarja ni nikoli dovolj, ampak pri nas ga je bistveno premalo," nam je odgovoril Kenda, ki se strinja, da donacije ne morejo biti rešitev v zdravstvu.

"To izkoriščamo za otroke"

Kot je dejal strokovni direktor, brez denarja donatorjev v kliniki drage in prepotrebne naprave kot je magnetnoresonančni aparat, verjetno nikoli ne bilo: "Ljudje seveda najraje dajejo za pediatrično kliniko, nekdo bo sicer rekel, da mi to izkoriščamo, vendar tega mi ne izkoriščamo zase, temveč za otroke in s tem, ko mi dobimo, gredo ostala sredstva za tiste, ki medijsko niso tako podprti." je še pojasnil Kenda. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.