Zdravje > Aktualno
3386 ogledov

V bolnišnici Jesenice uvedli interni nadzor

PGD Jesenice
Bolnikom in osebju na voljo psihološka pomoč...

Delo v Splošni bolnišnici Jesenice se normalizira. Trenutno je zaprt oddelek za zdravstveno nego, zaradi čiščenja sta zaprta tudi ginekološko porodniški oddelek in porodni blok. "Huje opečen bolnik se zdravi v centru za opekline v Ljubljani in je še vedno v kritičnem stanju," je v posebni izjavi pojasnil direktor bolnišnice Janez Poklukar in dodal, da so že uvedli nadzor nad upoštevanjem predpisov za požarno varnost.

Kot je znano, je včeraj popoldne na tamkajšnjem oddelku za zdravstveno nego izbruhnil požar, zaradi katerega sta na kraju umrli dve osebi

Požar je izbruhnil v torek okoli 15. ure v eni od bolniških sob v tretjem nadstropju bolnišnice. Na kraju so takoj posredovali poklicni gasilci GARS Jesenice. "Gasilce so pričakali zaposleni, ki so jim povedali, da v tretjem nadstropju poteka evakuacija," je povedal Robert Kejžar iz GARS Jesenice. Za ustrezno ravnanje je pohvalil zaposlene, ki so za seboj zapirali vrata in tako preprečili širjenje dima v druga nadstropja. 

"Robert Kejžar: "Na facebooku se pojavi informacija in še preden pridemo gasilci, so ljudje že na kraju, tudi novinarji.  In preden mi pridemo, ljudje hočejo fotografije. Marsikdo ne razmišlja, da s tem ogrožajo reševanje."

Iz sobe potegnili tri postelje

Gasilci so iz sobe potegnili tri postelje in s hidrantom takoj pogasili požar. Nato se je začelo prezračevanje. Pri tem jim je pomagalo vseh šestih jeseniških prostovoljnih gasilskih društev. Preventivno so evakuirali tudi četrto nadstropje. Ker je bil dostop do mesta požara dobro dostopen, so uspelo požar hitro pogasiti, je dejal Kejžar.

Uvedli interni nadzor

Kot je pojasnil direktor, se je ob požaru sprožil sistem za javljanje, bolnišnica pa nima škropilnega sistema. "Smo v 70 let stari bolnišnici, ki bi potrebovala novosti, saj se standardi za bolnišnično dejavnost z leti zelo spreminjajo,"  je na vprašanje o požarni varnosti v bolnišnici povedal direktor.

Janez Poklukar: "Imamo vaje, vendar vaja ni nikoli ni nikoli tako resnična, kot sam dogodek.  Sam sem v njem sodeloval in verjemite, nikoli več si ne želim kaj takšnega."

Po besedah direktorja bolnišnice je bilo v času požara v ustanovi 150 pacientov, evakuirali so jih petdeset, na oddelku za zdravstveno nego, kjer je zagorelo, je bilo je v tem času 17 pacientov.

Po sami reševalni akciji je bilo v urgentnem centru pregledanih 30 zaposlenih in policistov, ki so pomagali pri reševanju. V glavnem so vsi odpuščeni, trije zaposleni pa so zaradi vdihavanja dima še na oddelku njihove bolnišnice. "Bolniki so hrabro prenesli tragedijo, vključili so se tudi psihologi za pomoč tistim, ki so bili neposredno vključeni v dogodek,"  je dodal Poklukar. 

Vzrok, zakaj je do požara prišlo, še ni znan, je pojasnil predstavnik policije in dodal, da je v bolnišnici še vedno 20 kriminalistov, policistov in forenzikov, zato je po njegovem preuranjeno dajati izjave.

Ker je bilo med požarom v bolnišnici večje število ljudi, zaposlenih, bolnikov in reševalcev, predstavnik gorenjskih kriminalistov Primož Donoša poziva morebitne priče, da se oglasijo in morda pomagajo razčistiti okoliščine dogodka.

Niso psihiatrična ustanova

V javnosti so se sicer zaokrožile informacije, da naj bi požar zanetil dementni pacient: "Glede na zdravstveno nego, so lahko na ta oddelek sprejeti vsi, ki so zaključili z akutnim zdravljenjem. Mi nismo psihiatrična ustanova in nimamo specializiranega oddelka za demenco, čeprav ima veliko naših bolnikov poleg drugih pridruženih bolezni, tudi demenco," je komentiral direktor.  

 

slovenija 02.03.13, bolnisnica, bolnisnica Jesenice, Jesenice, foto: Anze Petkov Požar v jeseniški bolnišnici Slovenija Požar v jeseniški bolnišnici: Neuradno naj bi požar zanetil bolnik

Prošnja: Na porod v kranjsko bolnišnico

Oddelek za zdravstveno nego je trenutno zaprt,  zaradi čiščenja sta zaprta tudi ginekološko porodniški oddelek in porodni blok. "Urgentne porode bodo izvajali v nadomestnih prostorih, porodnice pa prosimo, da se do odprtja porodnega bloka, če je le mogoče, na porod odpravijo v kranjsko porodnišnico,"  pojasnjuje svetovalka za odnose z javnostmi v SB Jesenice Maja Valjavec.

Zaradi pregledovanja in zagotavljanja ustreznega delovanja prezračevalnega sistema v operacijskih dvoranah, je okrnjen tudi operacijski program. Programske operacije so trenutno odpovedali, urgentne operacije pa bodo potekale v urgentnem centru in ortopedski operacijski dvorani.

Urgenca in obiski

Urgentni center in specialistične ambulante delajo normalno. Obiski so, tako kot po drugih bolnišnicah v Sloveniji, še vedno omejeni zaradi pojava gripe in povečanega števila drugih virusnih obolenj.

bolnišnica bolniška postelja pacient Zdravje V Sloveniji: Smrtna žrtev zaradi gripe

 

Komentarjev 8
  • Kmodri 16:08 30.januar 2019.

    Pred SBJ naj postavijo napis: Smrtno nevaren kraj. Izogibajte se vsaj 100 km naokoli.

  • leonardo 13:50 30.januar 2019.

    V Jeseniški bolnišnici nimajo psihiatra, pojdi v Begunje ali pa v Polje, kjer ti je bliže. Si že videl bele miši.? Priporočam dvojno dozo pomirjeval, da ti komunajzarji ne bodo ponoči glave " odšravfali".

  • boogin1 13:08 30.januar 2019.

    Pod tole komunajzarsko vlado, se smrtni primeri kar vrstijo. Najprej samomor zaradi mobinga ministra za kulturo, sedaj 2 smrtni žrtvi v bolnici-kaj na to poreče ministrstvo za zdravstvo ? Ustavno obtožbo je komedijant celo preživel, vprašanje pa je ali bomo ...prikaži več državljani preživeli komedijo, ki upam ne bo raztegnjena na več sezon. Mogoče pa obstaja neka povezava, ki pravi: "ko mine doba komunajzlov za njimi ostane obubožano prebivalstvo in gore trupel"