Zdravje > Aktualno
1948 ogledov

Pomemben dosežek slovenskih znanstvenikov

Ul. FE
Slovenski znanstveniki so sodelovali v pomembni študiji, s katero so pripomogli k razvoju zdravljenja srčne aritmije s pomočjo elektroporacije. Rezultati kažejo, da je učinkovitost nove metode primerljiva s tistimi, ki veljajo za zlati standard zdravljenja, hkrati pa je varnejša in hitrejša, so sporočili s fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.

Motnja srčnega ritma, imenovana atrijska fibrilacija, je naraščajoč svetovni zdravstveni problem, ki zahteva zgodnje, varno in učinkovito zdravljenje. Zlati standard zdravljenja je katetrska ablacija s ciljem električno izolirati pljučne vene od levega atrija, za kar najpogosteje uporabljajo radiofrekvenčno in krioablacijo. Novost, ki so jo uspešno klinično preizkusili, pa je katetrska ablacija s pomočjo elektroporacije.

Gre za postopek ablacije srčne mišice z visokonapetostnimi električnimi pulzi, pri katerem raziskovalci s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pod vodstvom profesorja Damijana Miklavčiča sodelujejo z ameriškim podjetjem Medtronic, ki je eno od vodilnih podjetij za medicinsko opremo na svetu, so zapisali na omenjeni fakulteti.

Študijo, v katero je bilo vključenih 383 pacientov, so izvedli v devetih državah na 41 lokacijah, katetrski poseg pa je izvajalo 67 kardiologov elektrofiziologov. Namen te študije in primarne analize rezultatov je bilo ugotavljanje varnosti novega posega in učinkovitosti v obdobju enega leta po posegu. Nov način ablacije je bil s tem klinično uspešno preizkušen, so zapisali na fakulteti.

V študiji se je pokazalo, da je učinkovitost nove ablacijske metode z elektroporacijo enaka primerljivim kliničnim študijam z že uveljavljenima postopkoma, radiofrekvenčno ablacijo in krioablacijo, pri čemer pa je terapija z metodo elektroporacije bistveno hitrejša. Poleg tega kar 61 od skupno 67 elektrofiziologov kardiologov, ki so uspešno opravili postopek, ni imelo prehodnih izkušenj z uporabljenim katetrom, kar po navedbah fakultete kaže na relativno enostavnost posega.

Pri novem postopku srčne ablacije se uporablja ireverzibilna elektroporacija, s katero kardiolog odstrani del tkiva, ki povzroča aritmijo. Uničenje celic je posledica elektroporacije celične membrane in za razliko od do sedaj uporabljenih termičnih metod za uničenje tkiva ne zahteva prekomernega segrevanja ali zmrzovanja tkiva. Prav zaradi tega je metoda ablacije z elektroporacijo bistveno varnejša.

Elektroporacija je sicer metoda za povečanje prepustnosti celične membrane. Uporabljajo jo pri zdravljenju tumorjev, genski terapiji, v biotehnologiji in živilski tehnologiji ter v okoljskih tehnologijah. Tako se jo lahko uporablja pri pasterizaciji hrane, čiščenju odpadnih voda, pa tudi genski terapiji in zdravljenju tumorjev.

Univerza v Ljubljani, fakulteta za elektrotehniko in profesor Damijan Miklavčič imajo na področju elektroporacije v svetovnem merilu vodilno vlogo. Pri razvoju katetrske srčne ablacije, ki temelji na elektroporaciji, že vse od leta 2015 sodelujejo s podjetjem Medtronic.

Podrobnejši rezultati študije so bili objavljeni v ugledni reviji Circulation, v kateri objavljajo raziskovalne prispevke, pregledne članke in druge vsebine, povezane z zdravjem srca in ožilja. Rezultate klinične študije pa je v ponedeljek na kongresu v New Orleansu predstavil vodja klinične raziskave s kanadske Univerze McGill v Montrealu Atul Verma, so še sporočili s fakultete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.