Zdravje > Življenjski stil
5734 ogledov

Srce: Včasih razbija kot noro, bi nas moralo skrbeti?

Če se naprezamo, se jezimo, nas poskuša kdo napasti ali pa se zaljubimo, se nam zdi, da bo kar skočilo iz prsnega koša.

Normalen srčni utrip v mirovanju je od 60 do 100 utripov na minuto čez dan. Ponoči imamo lahko precej nižjega, tudi do 40 utrpov na minuto. Med obremenitvijo - telesno pa tudi psihično, se utrip pospeši, v mladosti bolj kot v starosti. Mlado srce lahko doseže tudi do 200 udarcev v minuti, z leti pade ta vrednost na okrog 150 utripov.

To so nekatera dejstva o delovanju našega srca. Čeprav dan in noč dela za nas, se ga v glavnem ne zavedamo. 

Srce udari od 60- do 70-krat na minuto, če denimo ležimo na kavču in beremo. Če se naprezamo, se jezimo, nas poskuša kdo napasti ali pa se zaljubimo, se nam zdi, da bo kar izkočilo iz prsnega koša. Nas takrat mora skrbeti?

Srce je izjemno učinkovit organ, ki načrpa natanko tolikšno količino krvi, kot je telo v določenem trenuku potrebuje. Vse drugo pomeni odvečno trošenje energije, za nemško tiskovno agencijo Dpa, pojasnjuje Dr. Karl Stangl, vodja kardiološkega oddelka berlinske bolnišnice Charite.

Bori se ali zbeži

Srce  'avtomatično' upravlja vegetativni živčni sistem in ga bliskovito hitro prilagodi novi zahtevi, kar pomeni, da se ob občutku strahu sproži evolucijski odgovor. "Avtonomni živčni sistem, ki nadzira  telesne funkcije, aktivira reakcijo "bori se  ali zbeži," kar telesu daje dodatno energijo za soočanje s predvideno nevarnostjo,"  povzema HINA.

Nadledvične žleze pričnejo izločati kortikosteroide oziroma stresne hormone, krvni tlak se poveča, srce hitreje črpa in bije, kar pomeni več krvi v organih in mišicah. "Preprosto povedano, srce hiti brez našega nadzora. Avtonomni živčni sistem se ne imenuje "avtonomni" kar tako, brez razloga," je pojasnil Stangl.

Zdravnik poudarja, da ni nič slabega, če naše srce kdaj pa kdaj načrpa preveč krvi: "Zdrav organizam do neke mere vse to prenese brez težav," dodaja.

Če so takšne težave kratkotrajne in ne motijo, ni vzroka za preplah. Težave pri sicer zdravem srcu ne ogrožajo življenja. Če se dogaja brez razloga, Stingl predlaga obisk zdravnika. "Za takšno aritmijo je treba najti vzrok in jo tudi zdraviti," je opozoril kardiolog. 

Atrijska fibrilacija?

Atrijska fibrilacija je motnja srčnega utripa in predstavlja veliko tveganje za nastanek krvnega strdka v srcu.

Zdravje Orehi: Ne boste verjeli, kako pomembno je to živilo

Motnja se pokaže kot migotanje preddvorov, ki jih povzroča visok krvni tlak in druga stanja ter bolezni, ki povečujejo srčne preddvore (npr. nekatere srčne hibe). Pri atrijski fibrilaciji srce udari do 150-krat na minuto, bistvena razlika pa je ta, da bije neenakomerno in da napad lahko traja tudi nekaj ur.

Oktoberfest Po Oktoberfestu Zdravje Pivo lahko povzroči aritmijo

To obliko nepravilnega in večinoma pospešenega srčnega utripa je treba začeti zdraviti takoj. Težava sicer ne ogrozi življenja takoj, dolgoročno pa precej poveča tveganje za kap in omaganje srca.

Komentarjev 1
  • Stephanie_Morton 15:01 20.avgust 2018.

    Moj najboljši bratranec zasluži $ 279 / uro na računalniku. Že štiri mesece ni delovala, toda prejšnji mesec je njegovo plačilo znašalo 31925 $, ki je samo nekaj ur delalo na prenosnem računalniku. poglejte ttoo spletno mesto ... ..... ❥❥❥ ...prikaži več❥ ❥❥❥❥ ❥❥❥ www.Internet43.Com