Zdravje > Prehrana
7186 ogledov

Orehi: Ne boste verjeli, kako pomembno je to živilo

Uživanje večkrat na teden zmanjšuje tudi tveganje za nastanek motnje srčnega ritma oziroma atrijske fibrilacije.

Čeprav orehi vsebujejo veliko kalorij, so odlični za zdravje in so celo najbolj zdravo živilo med oreščki. Najnovejša švedska raziskava je sedaj pokazala, da uživanje orehov večkrat na teden zmanjšuje tveganje za nastanek motnje srčnega ritma oziroma atrijske fibrialicije, ki predstavlja veliko tveganje za nastanek krvnega strdka v srcu. 

ženska Magazin Ogroženi že po 40. letu
Raziskava objavljena v spletni revije Heart še navaja, da pogosto uživanje orehov lahko zmanjša tudi tveganje za razvoj srčnega popuščanja, vendar so bile te meritve nekoliko manj konstitente, dodajajo strokovnjaki. 
30 tisoč v Sloveniji Zdravje Srčno popuščanje: Bolezen z veliko trpljenja in težkim koncem

Prejšnje študije so pokazale, da je redno prehranjevanje z orehi povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca in kapmi, vendar raziskovalci povezave z določeno motnjo ali boleznijo srca niso ugotovili. Tokrat so ugotovili, da so tisti,  ki so trikrat ali večkrat na teden zaužili to vrsto oreščkov, imeli za 18 odstotkov manjše tveganje za atrijsko fibrilacijo.ž

Velika švedska raziskava

Za podrobnejše raziskovanje so raziskovalci uporabili anketo, v kateri je 61 tisoč prebivalcev Švedske, starih od 45 do 83 let, odgovarjalo na vprašanje povezana z življenskim slogom, sicer so znanstveniki te ljudi spremljali 17 let. 

Zivljenje 12.12.12, orehi, foto: shutterstock | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tisti, ki so jedli oreščke, so bili bolj ozaveščeni kar se zdravega načina življenja tiče. Raziskovalci so še ugotovili, da so ti ljudje manj kadili in so imeli v povprečju bolje urejeni krvni tlak. Nasploh so bili ljudje, ki so jedli oreščke tudi bolj fizično aktivni.

Čedalje pogosteje so bili oreški vključeni v prehrano, manjša pa je bila povezava z nevarnostjo atrijske fibrilacije, so pokazale ugotovitve. Ljudje, ki so trikrat ali večkrat na teden jedli orehe, so imeli za 18 odstotkov manjše tveganje za nereden srčni utrip.

Tistim, ki so orehe zaužili enkrat do trikrat mesečno, se je tveganje zmanjšalo le za tri odstotke, tisti, ki so to počeli enkrat do dvakrat na teden, pa že 12.

Poraba orehov je bila povezana z manjšim tveganjem za srčni infarkt, srčno popuščanje, atrijsko fibrilacijo in anevrizmo trebušne aorte, so še ugotovili znanstveniki, vendar kot rečeno, razsiskave niso pokazale konstitenih odstopanj.

 "Poraba orehov in dejavniki, povezani s tem prehranjevalnim vedenjem, imajo veliko vlogo pri zmanjševanju tveganja atrijske fibrilacije in morda srčnega popuščanja," so zapisali  v reviji Heart. "Ker ima le majhen delež te populacije zmerno (približno 5 odstotkov )ali visoko (manj kot dva odstotka) porabo oreškov, bi imelo že zelo majhno povečanje porabe oreškov velik potencial za za zmanjšanje pojavnosti atrijske fibrilacije in srčnega popuščanja v populaciji," so dodali strokovnjaki. 

 | Avtor: Nutris Nutris

Medtem, ko je večina oreščkov bogata predvsem z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, vsebujejo orehi predvsem polinenasičene maščobne kisline, od tega pretežno linolno in alfa-linolensko kislino. "Pri tem je zanimivo, da so mnoge študije pokazale, da pogosto uživanje orehov ni v neposredni povezavi s pridobivanjem na telesni masi," so o orehih, kot zelo zdravemu živilu, zapisali pri Inštututu za nutricionisitko.

Poleg maščob, orehova jedrca vsebujejo precej vlaknin, rastlinskih sterolov, polifenolnih spojin, ki imajo antioksidativne lastnosti, visoka pa je tudi vsebnost aminokislin arginin ter glutaminske in aspartamske kisline.

Hrana za možgane

Nekatere raziskave so pokazale,  da alfa-linolenska kislina in polifenolne spojine, pa tudi vitamin E, pripomorejo k ohranjanju kognitivnih in motoričnih funkcij, ki se s staranjem zmanjšujejo, prav tako pa naj bi zmanjševali tveganje za pojav Alzheimerjeve bolezni. "Raziskave tudi kažejo, da naj bi redno uživanje orehov krepilo spominske sposobnosti in spomin, prav tako pa tudi upravljanje s pridobljenimi informacijami," še navajajo na inštitutu. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.