Zdravje > Aktualno
2990 ogledov

Ponekod ponujamo več kot v ZDA in v Švici

Jadranka Buturović Ponikvar UKC Ljubljana Anže Petkovšek Jadranka Buturović Ponikvar, strokovna direktorica UKC Ljubljana.
Tudi če bi imela na voljo za izbiro ves svet, bi se zdravila v Ljubljani, je dejala Jadranka Buturović Ponikvar.

Jadranka Buturović Ponikvar na UKC Ljubljana deluje že skoraj 30 let, nazadnje je bila predstojnica kliničnega oddelka za nefrologijo. Posle strokovne direktorice je pred desetimi dnevi prevzela od Marije Pfeifer.  Sicer ima UKC tudi novega generalnega direktorja. Pred tremi dnevi je od Andraža Kopača posle prevzel Aleš Šabeder. 

UKC Ljubljana Novo vodstvo UKC Ljubljana Slovenija Andraž Kopač: "Želim vam veliko strokovnih in ne političnih odločitev"

Slovensko zdravstvo v celoti ponuja bolnikom ogromno, je za Sobotno prilogo Dela povedala nova strokovna direktorica: "O svoji stroki - nefrologiji, dializi in transplantaciji - lahko rečem, da ponuja bolnikom v Sloveniji v nekaterih segmentih več kot kakšne bogatejše države, na primer Švica in ZDA," je dejala. Verjame, da je tako tudi v drugih strokah.

Zagotovila je, da je UKC Ljubljana v koraku s svetom tudi glede dragih zdravil in novih metod. Ko bolnik nekaj potrebuje, zdravniki v UKC naredijo vse, da to dobi, je zagotovila.

To je najbolj kritična točka UKC Ljubljana

A za dobro delo po njenih besedah potrebujejo kadre, prostore in opremo. Nekateri pomembni oddelki so kadrovsko v kritičnih razmerah. Trenutno je najbolj kritična točka UKC otroški intenzivni oddelek. Rešitve in premostitve iščejo vsak dan. Dogovarjajo se, da bi si pomagali s svojimi specializanti, ki se sicer izobražujejo na drugih oddelkih, iščejo pomoč med intenzivisti za odrasle, anesteziologi in intenzivisti v vsej Sloveniji, da bi prebrodili obdobje najbolj kritične zasedbe.

Otroška srčna kirurgija Pogodba Zdravje Tako bo poskrbljeno za otroke s srčno napako

Dolgoročni načrti so po njenem zagotovilu narejeni, saj bodo prišli novi specialisti. V prehodnem obdobju do takrat pa bo treba mobilizirati vse vire, da bi pomagali otroški intenzivi, je dejala.

Izjava za javnost vodstva UKC Ljubljana po primopredaji poslov Jadranka Buturović Ponikvar | Avtor: Anže Petkovšek Aleš Šabeder, novi generalni direktor UKC in Jadranka Buturović Ponikvar strokovna direktorica UKC Ljubljana. Anže Petkovšek
Meni, da bosta z novim v. d. generalnega direktorja UKC Alešem Šabedrom konstruktivno sodelovala. Kot strokovna direktorica zastopa stroko, ki mora povedati, kaj potrebuje in kaj so prioritete, medtem ko poslovni del skrbi za vzdržnost poslovanja, je pojasnila. To je po njenih besedah "permanenten, a dober konflikt, saj moramo tudi mi določiti prioritete".

"Večji minus v poslovanju je za nas vse kot kamen okoli vratu. Tudi stroka se mora truditi, da pomaga vzdržnemu poslovanju, da bi tekle investicije, zaposlovanje, nabave in vse drugo, kar stroka potrebuje," je dejala.

V svojem programu se je zavzemala za transparentne finančne bilance. Meni, da je na tem področju v UKC storjenega zelo veliko in da je transparentnost že velika, posebej pri vodenju stroškov po stroškovnih mestih. Treba pa je spremljati, ali temu sledijo tudi ustrezno knjiženi prihodki, je opozorila. "Če hočemo optimizirati poslovanje, moramo vedeti, kaj nam generira minus, da bi se sanacije lotili ciljano," je poudarila.

UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Nevenka Brolih, glavna medicinska sestra UKC Ljubljana in Jadranka Buturović Ponikvar, strokovna direktorica UKC Ljubljana. Anže Petkovšek
Načrtuje povečanje tržne dejavnosti, pri čemer ima v mislih strokovno, izobraževalno in raziskovalno dejavnost. Na področju strokovne dejavnosti bi ponudili svoje zdravstvene storitve na trgu tistim, ki se zanimajo zanje. Potencial je pri sodelovanju z industrijo, testiranju zdravil in medicinskih pripomočkov, meni.

Za trženje zdravstvenih storitev so po njenih besedah največji potencial zavoda bolniki iz nekdanje Jugoslavije. A na področjih z dolgimi čakalnimi dobami je prednostna naloga oskrba domačih prebivalcev, je opozorila.

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. Intervju: Dr. Hugon Možina Zdravje Vodja internistične urgence v Ljubljani: "Ni povsem pravično, da se pritožujejo nad temi dvanajstimi urami, ki bi se sicer raztegnile na pol leta"

 

Komentarjev 7
  • karel42 00:11 07.januar 2018.

    Čobanica podi malo posvetu

  • karel42 00:09 07.januar 2018.

    Sanjati je lahko lahko noč

  • borut08 22:56 06.januar 2018.

    Seveda vlecejo na svoj mlin,saj vidimo kaksne svinjarije se dogajajo v zdravstvu pa se jim nic ne zgodi so bogovi v belem.Mene ze vec kot 3 leta vlecejo z preiskavami im me posiljajo na iste preiskave brez razloga na relacijiSB ...prikaži več Celje kjer hodim na dializo in UKC Lj. nefrologija kjer je bila do sedaj predstojnica nova strokovna direktorica UKC Lj.