Zdravje > Aktualno
1432 ogledov

Posamezniku z motnjo zavesti NE ponujate tekočine!

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Priporočila internistov, ki si jih velja prebrati...

Visoke temperature lahko povzročijo poslabšanje zdravja, predvsem pri starejših, sporočajo iz ljubjanskega univerzitetnega kliničnega centra, kjer opozarjajo na dodatno previdnost predvsem pri tistih, ki prejemajo zdravila za zniževanje krvnega tlaka ali odvajanje vode oziroma morajo upoštevati omejitev vnosa tekočine.

"Izjemno ogroženi bodo onemogli stari ljudje, ki so pri zagotavljanju termalnega ugodja in vnosa tekočine odvisni od drugih oseb. Ne pozabimo večkrat preveriti počutja starostnikov, ki sicer živijo sami," opozarjata Gregor Veninšek, dr. med., vodja Centra za geriatrično medicino Interne klinike in dr. Hugon Možina, dr. med., vodja Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana.

Poleg splošnih priporočil ravnanja v teh vročih dneh, so strokovnjaki sporočili naslednje ukrepe, ki jih velja upoštevati v primeru, da pride do težav oziroma nasvet, kdaj je treba poiskati pomoč. 

Zdravila za krvni tlak

Ob visokih temperaturah izgubljamo večjo količino tekočine z znojenjem. Večja izguba tekočin poveča učinkovitost zdravil za
nižanje krvnega tlaka. Z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode lahko v tem primeru povzročimo prekomerno izsušenost telesa. V času visokih temperatur vam zdravniki priporočajo dnevno merjenje krvnega tlaka sede in stoje in redno tehtanje.

Če je krvni tlak stoje nizek, zmanjšate ali prehodno opustite odmerek zdravil za nižanje krvnega tlaka. O tem obvestite osebnega zdravnika.  Če se telesna masa zniža pod običajno ali ciljno, zmanjšate ali prehodno opustite zdravila za odvajanje vode. O tem obvestite osebnega zdravnika.

Izčrpanost

Znaki toplotne izčrpanosti so močno znojenje, nemoglost, hladna, bleda koža, hiter in šibek pulz, labost in/ali bruhanje ter omotica

Ukrepate tako, da se takoj umaknete v hladnejše prostore, ležite in razrahljajte oblačila, pijte po požirkih - obilno. Aktivno se hladite z uporabo vlažnih tkanin in uporabo ventilatorja, če se bruhanje ne ustavi takoj poiščite zdravniško pomoč

Toplotni udar

Znaki toplotnega udara so:

 • Telesna temperatura nad 39° C
 • Vroča in pordela koža
 • Hiter in močan utrip
 • Možna je motnja zavesti, krči

Strokovnjaki sporočajo, da je v primeru toplotnega udara treba takoh poklicati na 112, sicer ob tem bolnika umaknete v hladen prostor in ga pričnete hladiti s hladnimi, vlažnimi tkaninami ali hladno kopeljo. Pomembno: posamezniku z motnjo zavesti NE ponujate tekočine!

Vročina Vročina Zdravje Kako prepoznati dehidracijo

Splošna priporočila, ki si jih velja zapomniti

 • 1. Zadržujte se v osenčenih in ohlajenih prostorih (ne pozabite na ohlajene javne površine!). V kolikor nimate klimatske naprave, zračite bivališče v nočnem času, čez dan imejte okna zaprta.
 • 2. Uporabljajte ventilator, ki pa v ekstremni vročini ne zadošča.
 • 3. Pijte več vode in to preden začutite žejo. Izogibajte se ledeno hladnim tekočinam, ker lahko le te dražijo prebavila. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin (pravi čaj), saj slednje učinkovine povečajo izločanje vode. Zaužijte toliko tekočine, da bo boste dnevno izločili običajno količino seča, ki ne sme biti temen. Kakšna je običajna barva in količina seča opazujte v obdobju, ko so temperature normalne.
 • 4. Če nimate učinkovitega hlajenja prostora, se večkrat dnevno hladite s tuširanjem ali kopanjem.
 • 5. Uporabljajte ohlapna, lahka in svetla oblačila.
 • 6. Ne uporabljajte štedilnika, ker ta dodatno segreva prostor.
 • 7. S sosedi, prijatelji ali sorodniki se dogovorite za občasen nadzor.
Strokovnjaki Zdravje Vročina: Tak delavec ogroža sebe in tudi druge
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.