Zdravje > Aktualno
8834 ogledov

"Postala sem žrtev tega grozljivega dejanja"

Sara Savnik Žurnal24 main
Sara Savnik – Miss Universe Slovenije 2013: "Pok je naenkrat povzročil tišino in spremenil moje življenje, ga obrnil na glavo."

 | Avtor:
Zdravniki, inšpektorji, društva za zaščito živali, gasilci in nenazadnje mediji tudi letos opozarjamo na posledice nepremišljene rabe pirotehnike, ki lahko posameznike zaznamuje za celo življenje.

Sara je imela 15 let

"Zgodilo se je leta 2005 in imela sem 15 let. Peljala sem se z vlakom, ko je na postaji storilec, ki je odhajal, proti meni odvrgel petardo. Poudarjam, zgodilo se je 14. novembra, ko še ni bilo praznovanj, na vlaku, v zaprtem prostoru. Pok je naenkrat povzročil tišino in spremenil moje življenje, ga obrnil na glavo,"  je povedala Sara Savnik – Miss Universe Slovenije 2013. "Zelo sem proti, ker sem postala žrtev tega groznega dejanja," sporoča 28- letnica, ki je takrat na eno uho popolnoma oglušela, na drugo pa sliši le okoli dvajset odstotkov.

"Rada bi odvrnila starše, da otrokom kupujejo te stvari. Tukaj je okolje, tukaj so živali, čeprav se sama osredotočam predvsem na ljudi, saj se je zgodilo meni. Nikoli nisem držala petarde v roki, takrat nisem bila na praznovanju. Mislila sem, da se meni ne more zgoditi," je povedala Sara v državnem zboru, kjer so poslanci, policisti in zdravniki razpravljali o peticiji za popolno prepoved pirotehnike. Pod peticijo se je skupaj s Saro podpisalo več kot 50 tisoč državljanov. 

Sicer so predlogu za popolno prepoved oziroma dodatno omejitev pirotehničnih izdelkov ta mesec odločali tudi poslanci, predlogu SDS pa  je v odboru za notranje zadeve zmanjkal zgolj en glas. 

Preventiva in ozaveščanje

V primeru poškodbe moramo poklicati 112, v primeru opekline pa jo še pred tem hladiti in sterilno zaviti, opozarja travmatolog iz UKC Ljubljana Simon Herman. Lani so v naši največji bolnišnici obravnavalu pet poškodb zaradi uporabe pirotehnike, kar je najmanj v zadnjih devetnajstih letih.

Na srečo je poškodb iz leta v leto manj, po besedah travmatologa, tudi po zaslugi preventivnih akcij in medijev. Pri tem so nam v veliko pomoč izkušnje in zgodbe poškodovanih, ki so kljub težki preizkušnji, pripravljeni spregovoriti o tem. 

Martin je imel 14 let

Zato v  opozorilo še zgodba mladeniča iz Šentjurja, ki mlade opozarjal pred zadnjimi velikonočnimi prazniki"Naredil bi vse, če bi lahko le enega mladega človeka odvrnil od igranja s pirotehniko,"  je v URI Soča, kjer je bil na dolgotrajni rehabilitaciji, povedal srednješolec, ki jo je skupil pri rosnih 14-tih. Nasploh so največkrat žrtve otroci in mladostniki, ki lahko utrpijo hude in trajne posledice za vse življenje, so dodali strokovnjaki. 

Fotografije kot opomin

poškodbe po petardi | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Martin je pred tremi leti okoli novoletno božičnih praznikov ostal brez obeh rok. Kriva je bila petarda, ki jo je kupil na črnem trgu. Za kako grozljive posledice je šlo, so takrat pripovedovali zdravniki ljubljanskega kliničnega centra, ki so ga reševali. "Fant ima hude poškodbe obraza, oči in sluha ter tako hude poškodbe rok, da smo jih morali pri zapestju amputirati," nam je takrat povedal dr. Uroš Ahčan, predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline. Grozljive fotografije so posredovali javnosti, saj na bi služile za to, da bi odgovorneje ravnali s pirotehničnimi sredstvi, je takrat dodal zdravnik.

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.