Zdravje > Aktualno
3071 ogledov

Poznate jo-jo efekt? Zaradi tega večja verjetnost infarkta in možganske kapi

Zdravstvo Profimedias
Tisti, ki jim ti dejavniki nihajo, so še posebej ogroženi.

Debelost, ki jo spremljajo trajno visok krvni tlak, holesterol in visok krvni sladkor že dolgo povezujejo s povečanim tveganjem za srčni infarkt in možgansko kap. Tisti, ki jim ti dejavniki nihajo, so še posebej ogroženi in imajo večje možnosti, da zaradi omenjenih bolezni tudi umrejo, je pokazala najnovejša raziskava Katoliške univerze v Seulu. 

Izvajalci zdravstvenega varstva morajo biti pozorni na variabilnost bolnikovega krvnega tlaka, ravni holesterola in glukoze ter telesne mase.  Poskus stabilizacije teh meritev je lahko pomemben korak pri izboljšanju zdravja,  je opozoril vodja raziskave Seung-Hwan Lee

Skupina raziskovalcev je v ta namen preučevala zdravstvene kartoteke Južnokorejcev od leta 2005 do leta 2012 in tako zajela podatke več kot 6,7 milijona ljudi, ki takrat še niso imeli srčnega infarkta, sladkorne bolezni, visokega krvnega pritiska in visokega holesterola.

Epidemija Zdravje Bolezenska debelost: Zaradi te bolezni letno na operacijo 250 ljudi

V opazovanem obdobju so imeli vsaj tri zdravniške preglede, polovici so zdravniki sledili vsaj 5,5 leta. V času trajanja študije so ugotovil, da jih je skoraj 55 tisoč umrlo, več kot 22 tisoč od kapi in več kot 21 tisoč zaradi srčnega infarkta.

Jo-jo efekt ali pridobitev teže nazaj po napornem hujšanju, gre za nekakšen del začaranega kroga, saj si želimo po ponovnem pridobivanju (prevelike) telesne teže shujšati nazaj in celoten cikel se ponovi.

V primerjavi s tistimi, ki jim teža, tlak, holesterol in krvni sladkor niso nihali, so imeli tisti s pogostimi, tako imenovanimi jo-jo efekti, dvakrat do trikrat večjo verjetnost za smrt in več kot 40 odstotkov za srčni napad ali kap. "Za bolnike bi bilo pametno, da se jim prepreči stalno pridobivanje in izgubljanje telesne teže, saj bo tako njihov kardiovaskularni sistembistveno bolj zdrav," pa je za Reuters dejala Marie-PierreSt-Onge z Univerze Columbija v New Yorku.

Presnovni dejavniki tveganja

Debelost | Avtor: Profimedia Profimedia
"Debelih ljudi ugotovitve ne smejo odvrniti od poskusov hujšanja. Za izgubo teže je treba določiti uresničljive cilje in se izogibati nevarnemu jo-jo učinku. Pridobivanje teže predstavlja stres za telo, ki lahko poveča tveganje za srčne napade in kapi. Končni cilj naj bo ohranjanje normalne teže skozi vse življenje," je dodala strokovnjakinja.

V študiji so znanstveniki preučevali učinek nihanja presnovnih faktorjev tveganja. Posebej so preučevali učinke pridobivanja in izgubjanja teže. Velika nihanja presnovnih faktorjev so bila povezana z večjim tveganjem za smrt, še piše v raziskavi, objavljeni v reviji Ameriškega združenja kardiologov Circulation.

  seks, žalost, spor, prepir, ljubezen Raziskava Zdravje Srčni infarkt: V tem stanju se običajno konča s smrtjo

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice