Zdravje > Aktualno
37584 ogledov

Pozor, odpoklic živila, v katerem je nevarna rakotvorna snov!

Trgovina
Kupce izdelka prosijo, naj ga vrnejo na mesto nakupa.

Podjetje Mediacor je iz prodaje odpoklicalo oluščen bio sezam v 250 gramskem pakiranju, sej je živilo zaradi prekoračene meje etilen oksida zdravstveno neustrezno. Ime proizvoda je Sezam oluščen bio 250g, pakiran pa je v vrečke po 250 gramov. Roka uporabe sta 30. junij 2021 ter 30. marec 2022. Polni in prodaja ga podjetje Mediacor d.o.o. iz Šmarja pri Jelšah.

Kupce izdelka prosijo, naj ga vrnejo na mesto nakupa.

Rakotvorno sredstvo za sterilizacijo

Kot na svoji uradni spletni strani piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), se etilen oksid na semenih sezama uporablja kot sredstvo za sterilizacijo. V EU pa uporaba etilen oksida pri pridelavi hrane ni dovoljena, ne glede na način pridelave. Najvišja vrednost ostanka etilen oksida je v EU zakonsko postavljena na 0,05 mg/kg živila in predstavlja mejo za ukrepanje glede varnosti živil. Zaradi njegove strupenosti pa ni možno postaviti varnega odmerka, dodajajo, zato je treba izpostavljenost etilen oksidu zmanjševati do največje možne mere. Evropska komisija je konec lanskega leta predlagala zakonski ukrep, ki nalaga državam članicam spremljanje vsebnosti etilen oksida v pošiljkah sezama ob uvozu iz tretjih držav, sprejet pa je bil tudi dogovor o umiku izdelkov, ki vsebujejo etilen oksid.

Zakaj je nevaren? "Etilen oksid ima genotoksične rakotvorne lastnosti, poleg tega lahko vpliva na plodnost ter živčni sistem, zato predstavlja resno tveganje za zdravje ljudi, še posebej v primeru ponavljajoče izpostavljenosti," piše na uradni spletni strani NIJZ. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
  • andreas12 10:27 12.januar 2021.

    Za vprašati se je, kaj se dogaja z navadnimi konvencionalnimi izdelki in koliko resno kancerogene snovi vsebujejo vsi tisti izdelki?

  • paschtexthat 05:10 12.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • Janez_53 18:02 11.januar 2021.

    Največja svinjarija pri vsem tem je pa dejstvo, da očitno BIO izdelkov nihče ne nadzira tako, kot bi moral! Ugotavljanje neustreznosti, celo RAKOTVORNOSTI, ko ljudje že polovico kupljenega porabijo, je škandalozno! Jemljite vzorce pri UVOZU, torej preden se izdelki razpršijo ...prikaži več po trgovinah! Bogve, kaj šele se dogaja z ostalimi izdelki, ki niso bio!