Zdravje > Aktualno
171 ogledov

“Pred posegom sem bil živčen, seveda”

Klemen Bunderla na operaciji Spletna klinika
O laserski odpravi dioptrije po metodi LASIK smo poklepetali s simpatičnim radijskim voditeljem in zmagovalcem lanske sezone Znan obraz ima svoj glas. Kakšne so njegove izkušnje?

Klemen Bunderla se je pred kratkim odločil za odpravo dioptrije po metodi lasik v priznani Polikliniki Bilić Vision. Zdaj so očala preteklost, podobne izkušnje ste zdaj lahko deležni tudi vi: Spletna klinika v nagradni igri ponuja prav takšen poseg, izpolnite obrazec na dnu članka, za prijavo imate le še dva dni časa. 

Zakaj ste se odločili za operacijo?
Bilo je več razlogov. Če imaš dioptrijo, si zelo omejen pri sončnih očalih, odločaš se, ali boš imel samo ta z dioptrijo ali pa boš na pol slep in boš imel veliko cenejših navadnih sončnih očal brez dioptrije. Čeprav sem se z očali sprijaznil, to v mojem poslu ni bilo praktično. Na odru moraš biti velikokrat brez očal oziroma ti nadenejo masko, katere sestavni del očala seveda niso, ali pa ne takšna kot jih imaš. Oh, pa te krpice za čiščenje očal! Marija, kolikokrat sem jih iskal, pral … Groza! Res sem vesel, da teh problemov nimam več! 

Vas je bilo posega kaj strah? Ste imeli kakšne pomisleke?
Pred posegom sem bil živčen, seveda. Že leč nisem maral, ker si nerad šarim po očesnih zrklih. In prav to mi je bilo najmanj prijetno, da bo nekdo opravljal poseg, ko bom pri zavesti. Potem je do mene prišlo še cel kup zgodb o neuspelih operacijah in zoprnih posledicah. Vsem, ki se še odločajo ali bi šli na operacijo ali ne, bi rad povedal, da naj vse te zgodbe preslišijo, ker tega pa res ne rabite pred posegom. Sploh ni noben bav-bav, res je operacija, ampak daleč od tega da bi človek trpel in ne samo, da praktično ni tveganja, že naslednji dan po operaciji sem videl bolje kot kadarkoli prej.

Zakaj bi tudi drugim priporočali to operacijo?
Če ste se kdaj usedli na očala, jih založili, če ste aktivni, veliko športate ali pa samo radi v leže pogledate kak film ne da bi vas žulili okvirji, potem je operacija edina logična rešitev.

Kako so vam pomagali svetovalci Spletne klinike?
Recimo takole – če ne bi bilo svetovalcev Spletne klinike, bi še danes taval kje po Zagrebu in iskal lokacijo klinike, hehe. Ampak dejansko so mi pomagali pri sami poti, na poseg so me dobro pripravili, me opozorili na vse, kar se lahko in kar se ne more zgoditi in kaj narediti, da bo okrevanje hitro in kakovostno. V trenutku panike so bili tu in to človeku res veliko pomeni! Zlati so!

Vas je poseg bolel? Kakšni so občutki?
Bolelo ni čisto nič. Je pa še vedno operacija, kar pomeni, da ni nekaj najbolj prijetnega, ampak če greste kdaj k zobarju, potem bo ta operacija za vas pravi dopust, hehe. Najprej se ti zdi grozno, da moraš biti med operacijo pri zavesti, ampak potem vse tako hitro mine, da se ti zdi butasto, da si se sploh obremenjeval s tem. Tudi med operacijo te osebje vodi, tako da ves čas veš, kje si, kaj se dogaja in kako se obnašati.

Kako ste se počutili kmalu po operaciji, kako pa kasneje, ko vam ni bilo treba več nositi očal?
Isti dan po operaciji sem sicer videl motno, ampak sem z zaščitnimi očali že šel po mestu. Tudi kaj sem lahko že prebral, edino svetloba je bila še zelo moteča. Naslednji dan sem imel že 90 odstotkov vida, drugi dan pa sem že stal na odru. Seveda s sončnimi očali zaščiten pred reflektorji, tretji dan pa sem že prevozil več kot 300 kilometrov. Popolno »razsvetljenje«, kot mu jaz rečem, sem doživel peti ali šesti dan po operaciji. Takrat sem tako podnevi kot ponoči že videl kristalno čisto, svetloba me ni čisto nič več motila in če ne bi bila sončna očala nujna zaradi preventive, jih sploh ne bi nosil. Po enem tednu pa sem tudi začel s športnimi aktivnostmi.

Bi se spet odločili za to operacijo?
Ne, ker je bila prvič tako dobro narejena, da ne rabim nič več, hehe. Ampak, če bi bilo treba, absolutno! In zato vsi, ki še kolebate, premagajte strah, pojdite in spreglejte! Edino opozarjam vas, da boste zjutraj že brez očal videli, kdo spi zraven vas, hehe!

V nagradni igri se lahko potegujete za lasersko odpravo dioptrije po priznani metodi LASIK. Spletna klinika pa bo petim izžrebancem kot tolažilno nagrado podarila zelo podroben oftalmološki pregled, ki ga v Polikliniki Bilić  Vision izvajajo izključno specialisti in ne medicinski tehniki ali drugo osebje v ordinaciji.

Preberite tudi: 

Nagradna igra: Laserska odprava dioptrije