Zdravje > Aktualno
3496 ogledov

Premikali meje nemogočega: Padel iz sedmega nadstropja in preživel

Operacija
Uf, kakšni uspehi slovenskih zdravnikov in znanstvenikov..

Prvi takšen poseg pri nas

Pregled domačih dosežkov tokrat začenjamo v UKC Maribor, kjer je strokovno nagrado za medicinski dosežek štajerske regije po izboru strokovne komisije zdravniko letos Zdravniška zbornica Slovenije podelila ekipi mladih srčnih kirurgov iz UKC Maribor.

Ti so oprvi v Sloveniji izvedli rakoskopsko minimalno invazivno revaskularizacijo srca, kar pomeni, da so bypass pri bolniku izvedli skozi luknjice, ne da bi razžagali prsnico in odprli prsni koš, z endoskopi. 

V svetu se minimalno invazivnih tehnik revaskularizacije srca, predvsem zaradi izredno drage opreme za robotsko kirurgijo, poslužujejo le redki, visoko specializirani centri.

S pomočjo ekipe iz enega vodilnih kardiokirurških centrov za minimalno invazivno srčno kirurgijo iz Hasselta v Belgiji, kjer so razvili torakoskopsko podprto tehniko revaskularizacije srca, so takšne posege začeli opravljati tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Doktor Boris Robič se je v omenjeni bolnišnici izobraževal in vsakodnevno opravljal minimalno invazivne operacije srca kar pet let. Gre za prve takšne posege v Sloveniji in tudi širši regiji. Do sedaj so, kljub omejitvi indikacij, uspešno opravili že 10 takšnih posegov.

Redek tumor mu je ogrožal življenje

V UKC Ljubljana je v letu 2019 posebej izstopala prva operacija tumorja z odstranitvijo dveh celotnih ledvenih vretenc pri nas. Pri mlajšem moškem so po hudih bolečinah v križu diagnosticirali redki maligni tumor, razširjen na dveh vretencih, kar je resno ogrožalo njegovo preživetje.

klinični Prvič pri nas Zdravje Uspeh naših zdravnikov: Redka in zahtevna operacija, ki je trajala kar 14 ur

Po natančnem načrtovanju so mu na Ortopedski kliniki odstranili dve vretenci in dve rebri ter jih rekonstruirali s sodobnimi implantati, ki bodo omogočali nadaljnje optimalno obsevanje. Gre za prvo takšno operacijo v Sloveniji, ki je trajala 14 ur. Pacient je postal samostojen v vsakodnevnih opravilih in pri hoji, rentgensko slikanje je pokazalo uspešno rekonstrukcijo hrbtenice, bolečine se manjšajo. Pacient je bil po treh tednih odpuščen v domačo oskrbo. Pri operaciji so sodelovali ortopedi Miha Vodičar, David Martinčič in Aljaž Merčun, anesteziolog Peter Poredoš in toroklani kirurg Matevž Srpčič, seveda skupaj z osebjem (inštumentarke, operacijski tehniki, anesteziološke sestre).

 

Padel iz sedmega nadstropja in preživel
 

Ljubljanski gasilci, reševalci in urgentni zdravniki naše največje bolnišnice si bodo zagotovo zapomnili dan, ko so rešili 21. letnega študenta. Ta je med pomivanjem okna, iz sedmega nadstropja študentskega doma omahnil v globino. 

Ob prihodu reševalne ekipe Reševalne postaje Ljubljana in zdravnika SNMP ZD Ljubljana ob nesrečnem dogodku 30. maja se je poškodovani, ki je nesrečno padel iz sedmega nadstropja, skušal dvigniti. "Zdravnik na terenu se je takoj zavedel resnosti poškodb in je poklical še enega urgentnega zdravnika SNMP ZD Ljubljana. Ker je bil poškodovani na težko dostopnem mestu in s težkimi poškodbami dihalne poti, so mu uspešno oskrbeli dihalno pot in ga že na kraju poškodbe reanimirali 20 minut, nato prepeljali v urgentni blok UKC Ljubljana. Zdravnika ZD Ljubljana na terenu sta bila Rok Brce in Kristjan Sancin, ki sta s prisebnim in strokovnim ravnanjem poskrbela, da je bil lahko varno prepeljan v nadalnjo oskrbo," so nam pojasnili na UKC Ljubljana. 

V UKC Ljubljana so začeli pacientu takoj po sprejemu nadomeščati krvne komponenete in diagnostiko. V pol ure so bili ob poškodovancu zdravniki vseh potrebnih specialnosti - anasteziologi, travmatologi, okulist, otorinolaringolog, maksilofacialni kirurg in intervetni radiolog. "Prednost UKC Ljubljana kot urgentnega centra najvišje usposobljenosti, to je tako imenovan “Level I Trauma Centre”, je ravno v tem, da ima v pripravljenosti specialist vseh strok in najboljšo diagnostiko. Ugotovljeno je bilo, da ima poškodovoni kljub padcu iz višine nepoškodovane možgane in hrbtenice, da pa potrebuje nujen poseg za ustavitev krvavitve na vhodu v možgane." 

Nevroradiolog Dimitrij Lovrič je strokovnjak za kapi in je opravil poseg, s katerim je skozi dimlje zamašil raztrgano žilo na vhodu v možgane. Bolnik je prišel v CIT (Oddelek za intenzivno terapijo ) oskrbljen, a zaradi hudih poškodb na meji preživetja in z veliko voljo do življenja. V naslednjih dneh je večkrat operiran - oskrbljena sta bila roka in obraz. Po treh tednih intenzivne terapije je bil premeščen na Travmatološko kliniko. 

Slovenski raziskovalci zagnali algoritem, ki se je naučil prepoznati tumorje

O še enem uspehu, ki še kako vpliva na zdravljenje človeka smo oktova in sicer oktobra. Takrat so slovenski raziskovalci sporočili, da so uspešno zagnali računalniški algoritem, ki se je s pomočjo dveh milijonov krvnih vzorcev, sam naučil prepoznavati možganske tumorje. Doprinos slovenskih znanstvenikov je objavila tudi znanstvena revija Scientific reports.

Znanost Zdravje Prebojno odkritje slovenskih raziskovalcev pri diagnostiki te hude bolezni

Zdravnik Simon Podnar, strokovni direktor ljubljanske Nevrološke klinike, raziskovalci s Fakultete za računalništvo in informatiko ter slovensko podjetje Smart Blood Analytic Swiss so prvi na svetu dokazali, da je mogoče z običajnimi krvnimi preiskavami postaviti diagnozo možganski tumor.  Za omenjeni dosežek so uporabili kar dva milijona krvnih vzorcev, 15.000 vzorcev nevroloških bolnikov ter 700 vzorcev ljudi z možganskim tumorjem.

Razvozlali genom človeške ribice

Slovenski znanstveniki so v sodelovanju z danskimi kolegi in kitajskim inštitutom BGI Research odkrili genom človeške ribice. Na podlagi tega bi lahko v prihodnosti razvijali nove možnosti zdravljenja ljudi, denimo pri celjenju ran, razumevanju vzrokov debelosti in zdravljenju sladkorne bolezni. Zaradi njene izredne sposobnosti regeneracije izgubljenih ali poškodovanih delov telesa pa bi lahko prispevalo tudi k odkritjem novih načinov zdravljenja s postopki regenerativne medicine in drugih bolezni človeka. Raziskovalci upajo, da bo prineslo tudi nova spoznanja o poteku staranja in dolgoživosti.

zmajčki človeška ribica Postojnska jama Novo odkritje Zdravje Zanimivo odkritje slovenskih znanstvenikov, ki bo pomagalo tudi ljudem

 


 

 

 

Komentarjev 1
  • Kmodri 17:47 02.januar 2020.

    Ena lastovka še ne prinese pomladi. Koliko jih pa zašuštrajo so pa raje tiho. Lopovi.