Zdravje > Aktualno
2360 ogledov

Presenečeni nad odkritjem: Ta neprijetnost pomeni tudi večje tveganje za smrt

Tveganje za smrt pri teh osebah v obdobju desetletnega opazovanja za 46 odstotkov večje.

Starejši ljudje, ki ne zaznavajo več vonja, bi se morali o tem pogovoriti s svojim zdravnikom. Ameriški znanstveniki so namreč ugotovili, da slabši voh ni le neprijetnost, pač pa lahko vsaj v visoki starosti pomeni večje tveganje za smrt.

Kot so znanstveniki z univerze Michigan State zapisali v strokovni reviji Annals of Internal Medicine, je bilo tveganje za smrt pri testnih osebah s slabšim vohom v obdobju desetletnega opazovanja za 46 odstotkov večje kot pa pri enako starih sodelujočih v raziskavi, ki jim je to čutilo odlično služilo. Po 13 letih je bilo tveganje večje za 30 odstotkov. Spol, rasa, življenjski stil in drugi faktorji na te rezultate niso bistveno vplivali.

Presenečeni raziskovalci

Znanstveniki so spremljali 2289 oseb, ki so bile v začetku raziskave stare med 71 in 82 let. Pri tem jih je presenetilo, da se je pri nekaterih sodelujočih s slabšim vohom tveganje za smrt po desetih letih povečalo celo za 62 odstotkov, in sicer predvsem pri tistih, ki so bili na začetku preiskave še posebej zdravi. Pojasnila za to nimajo, a kot je njihove ugotovitve povzel spletni portal Science Daily, je lahko popuščanje zaznave vonja znak resnih zdravstvenih težav.

Povezava med čutilom za voh in zdravstvenim stanjem

Kar bi lahko zlahka označili kot naključje, je dejansko še en pokazatelj, da obstaja povezava med čutilom za voh in splošnim zdravstvenim stanjem, pravijo avtorji raziskave. S posledicami popuščanja zaznavanja vonja v starosti so se sicer ukvarjale že nekatere raziskave v preteklosti. Tako so denimo znanstveniki že ugotovili, da je lahko slabši voh zgodnji simptom Parkinsonove bolezni in demence in je povezan z izgubo teže.

Toda z demenco in Parkinsonovo boleznijo je mogoče pojasniti le 22 odstotkov večjega tveganja za smrt, povezanega s slabim vohom, z izgubo teže pa šest odstotkov. Zakaj je umrlo več kot 70 odstotkov preostalih testnih oseb s slabšim vohom, pa ostaja nepojasnjeno.

V tej raziskavi so testne osebe spremljali daljše časovno obdobje, kar je znanstvenikom dalo natančnejši vpogled v dolgoročne posledice kot tudi indice o možnih vzrokih. "Slabši voh je lahko zgodnji znak poslabšanja zdravja, še preden ga lahko diagnosticirajo v zdravniški ordinaciji," je dejal epidemiolog Honglei Chen, ki je sodeloval pri raziskavi.

"To nam pove, da ima slabše zaznavanje vonja pri starejših odraslih širše posledice za zdravje, kot smo domnevali doslej," je dodal Chen. Znanstveniki se nameravajo tem vprašanjem posvetiti v nadaljnjih raziskavah, Chen pa meni, da bi bila vključitev zaznavanja vonja v rutinske zdravniške preglede verjetno dobra ideja.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Snežinko 06:49 23.maj 2019.

    Slabši VOH? Ampak prosim, no...a vi novinarji res nimate niti osnovne šole? To so pa ja čisto osnove slovenščine. Vas ni nič sram?

  • Avatar Irgimonsa
    Irgimonsa 01:36 23.maj 2019.

    Ali veš, kje lahko najdeš žensko za eno noč? > > > > www.Sexcoss.Com

Sorodne novice