Zdravje > Aktualno
1045 ogledov

Klopi: alarm tudi iz Italije

Klop Pixabay
Primeri okužb, ki jih prenašajo klopi, so v porastu tudi v italiji, piše Italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vzrok za vse več okužb po ugotovitvah italijanskih strokovnjakov tiči tudi v podnebnih spremembah oziroma v vse višjih temperaturah: "Zaradi povišanja temperature se klopi nahajajo na višjih zemljepisnih širinah in nadmorskih višinah kot v preteklosti in so pogosti tudi na v severovzhodni Italija, v Venetu, Furlaniji-Julijski krajina, pokrajini Trento, Bolzano."

Na teh območjih so zabeležili že številne primere borelioze in klopnega meningitisa. "Poročila o okužbah s klopnim meningitisom v Evropi so se od zadnje četrtine prejšnjega stoletja povečala za 400 odstotkov. večina poročil prihaja iz Avstrije, Češke in Slovenije, kjer je cepljenje priporočljivo za celotno populacijo," piše Ansa.

gozdar gozd Zdravje Veliko kričanja od bolečine ...

Smrtno nevarni klopi

Borelioza je bolezen, ki jo povzročajo bakterije, ki so razširjene v evropskem in severnoameriškem prostoru ter v nekaterih državah Azije. Bakterije se prenesejo na človeka z ugrizom okuženega klopa.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da je inkubacijska doba za prvo fazo običajno od tri do 32 dni po okužbi. Druga in tretja faza bolezni se lahko pojavita mesece ali leta po okužbi. 

Borelioza običajno poteka v treh fazah. V prvi fazi bolezni se pojavijo značilne spremembe na koži. Nastane neboleča rdečina, ki se počasi širi po koži, na sredi bledi in dobi obliko kolobarja. Kožna sprememba je lahko ena sama ali pa jih je  več na različnih delih telesa. Pomembno je razlikovati običajno alergično reakcijo kože, ki se lahko pojavi takoj na mestu ugriza od značilnih kožnih sprememb za boreliozo.  Kožne spremembe niso vedno prisotne. NIJZ

V drugi in tretji fazi bolezni, ki se lahko zgodi tudi več mesecev ali let po okužbi, se pokažejo znaki prizadetosti številnih organov ali organskih sistemov: kože, živčevja, sklepov, mišic, tudi oči in srca.

Na NIJZ pojasnjujejo, da zdravimo boreliozo z antibiotiki: "Pomembna je zgodnja prepoznava bolezni, saj je zdravljenje v prvi fazi bolezni praviloma zelo učinkovito." Cepiva, ki bi preprečilo bolezen ni.

Borelioza | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija na samem vrhu

Klopni meningoencefalitis (KME) je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki je v Sloveniji endemična. Bolezen ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov zadržujejo v naravnih žariščih bolezni.

Na NIJZ pojasnjujejo, da so v Evropi poleg Slovenije, države z naravnimi žarišči KME še Avstrija, Švica, Nemčija, Madžarska, Poljska, Češka, Slovaška, Rusija, pribaltske in nekatere skandinavske države, pojavljajo pa se tudi nova žarišča: "Obolevnost za KME je v posameznih žariščih Evrope in tudi po državah zelo različna, Slovenija spada med države z najvišjo obolevnostjo za KME v Evropi. V zadnjem desetletju je za KME v Sloveniji zbolelo povprečno 250 oseb letno."

Kako odstraniti klopa

Po navodilih strokovnjakov z NIJZ klopa pravilno odstranimo z uporabo koničaste pincete, in sicer tako da klopa primemo čim bližje koži, in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Pri tem ne smemo vrteti pincete levo ali desno, ampak potegnemo naravnost navzgor.

Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, kreme, petroleja ali drugih mazil.

klop Zdravje Zato klopa ne zmečkajte s prsti

anja.scuka@zurnal24.si

 

Sorodne novice