Zdravje > Aktualno
2302 ogledov

Priznani kardiolog: "Pritisk na njega jemal kot pritisk name osebno"

Print Screen
Marko Noč meni, da je razkol v stroki glede ventilatorjev ustvarjen umetno. Kardiolog spregovoril tudi o pritiskih na kolega Knaflja.

Na dopoldanski novinarski konferenci vlade je spregovoril tudi svetovno prizanani kardiolog iz UKC Ljubljana Dr. Marko Noč, sicer vodja strokovne komisije v UKC Ljubljana, ki je preverjala ustreznosti ventilatorjev.

Strokovnjak je na začetku poudaril, da so bila skladišča zaščitne opreme ob začetku epidemije novega koronavirusa v Sloveniji prazna. "Ko sem 14. marca prišel na prvi sestanek svetovalne skupine dr. Beovićeve je bilo na začetku čutiti veliko negotovosti. Situacija v soseščini naše države je bila vedno bolj kritična, naša skladišča zaščitne opreme pa prazna. Natančne ocene razpoložjivih postelj na intenzivni negi in respiratorjev nismo imeli," je dejal zdravnik. Ob tem je dodal, da je bil spopad s prvim valom epidemije, ki še ni končana, uspešen. To nas po njegovem nas uvršča v evropski in svetovni vrh. 

Takšen uspeh so "slovenski intenzivci " po njegovem dosegli zaradi svojega znanja, nujen predpogoj pa je bilo pravočasno obvladovanje epidemije. "Prvi val epidemije je v fazi izvenevanja, a je še vedno treba natančno upoštevati vsa navodila zaščitnega vedenja, ki smo se jih v preteklih tednih naučili. Stroka pa mora narediti vse, da bomo pripravljeni na potencialni drugi val epidemije," je dodal. 

Ustvarili navidezen razkol v stroki

Glede ventilatorjev je bilo po njegovem veliko deskriditacij zdravnikov: "O respiratorjih je bilo v zadnjih dneh veliko preveč kavarniških pogovorov in objav, ki so strokovno jasno situacijo zameglili, ustvarili navidezen razkol v stroki, polarizirali ljudi, in žal po krivem diskreditirali tudi nekatere posamezne strokovnjake. Čas je, da stroka preseka ta gordijski vozel, prevzame iniciativo, in slovenski javnosti nalije čistega vina," je dodal. 

Po njegovem imamo v Sloveniji trenutno 430 strokovno ustreznih respiratorjev, iz dobav države in posameznih bolnišnic pa jih prihodnjih teddnih dobijo še140 respiratorjev. "Na ta način pridemo do številke 570, kar krepko presega število ustreznih postelj in verjetno tudi število ustreznih priključkov za kisik v slovenskih bolnišnic," je poudaril Noč. "Zato je včeraj država po nasvetu naše svetovalne skupine podjetju Geneplanet vrnila 20 že dobavljenih respiratorjev Siriusmed in prekinila pogodbo za dobavo še 110 enakih novih," je dodal. 

Razkol v stroki je bil umetno ustvarjen

Noč je poudaril, da  je bil razkol v stroki glede omenjenih ventilatorjev ustvarjen umetno. "Strokovna komisija je zelo jasno povedala, da ob dodatku znanih treh stvari ta ventilator postane strokovno sprejemljiv, sicer nižje na prioritetni lestvici. Respiratorji Siriusmed R30, ki so bili uporabljeni v celjski bolnišnici, so to imeli. S tem respiratorjem se v slovenskih bolnišnicah srečujemo prvič, verjetno pa bomo morebitne pomanjkljivosti še spoznali," je še dejal Noč.

Pritisk občutil zelo osebno

Glede pritiskov na zdravnika Riharda Knaflja je Noč povedal, da je ta pritisk občutil kot oseben pritisk nase. "Glede na to, da je zdravnik našega oddelka, moj študent, moj doktorant, moj specializant, v strokovno skupino pa sem ga povabil jaz, sem pritisk na njega jemal kot pritisk name osebno in sem mu pri tem ves čas pomagal," je povedal Noč.

Zdravnik Knafelj, ki je bil prav tako član neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe ventilatorjev, je bil po nastopu v četrtkovi oddaji Tarča deležen groženj, tudi s smrtjo, Kot je znano, je v oddaji pojasnil, da ventilator, ki ga je zavod za blagovne rezerve naročil pri podjetju Geneplanet, ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19.

Tarča Soočenje Gale - Počivalšek Slovenija Zdravnik Knafelj: Ventilatorji za bolnike s covid-19 niso primerni

Omenjenemu zdravniku so v bran stopili številni kolegi, zdravniška zbornica pa je včeraj na policijo naslovila poseben poziv po njegovi zaščiti. 

Covid-19, UKC Ljubljana Zaščita zdravnika Zdravje Poziv policiji: Takšne grožnje v preteklosti že vodile do tragičnih posledic
 
Komentarjev 4
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 20:59 05.maj 2020.

    Pa še ena opazka. Na tarči bi moral nastopati vodja skupine. Zakaj je nastopil dr. Knafelj si lahko domišljamo in je povezano z osebo in osebnostjo g. Knaflja in ne dr. Knaflja. Povežemo jo lahko z ViP ali simpatijami ki ...prikaži več jih goji do poliziranja-vladanja ali zgolj željo po nastopu. V vsaki normalni hierarhiji vodja skupine zagovarja in odgovarja na vprašanja ,razen če se ne gre za film "Naš ata socialistični kulak", kjer je ateja, ki je sedel na štoru zastopala mama ampak mislim da temu ni tako.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 20:54 05.maj 2020.

    Število ventilatorjev je večje, ker bi verjetno ob Šarčevem scenariju tudi navadne oddelke postopoma spreminjali v "kužne", kot so to počeli po svetu. In zopet se tukaj razlaga kot da je ventilator nevaren za bolnika, kar ni res ampak je ...prikaži več neprimeren, ker njegovo vzdrževanje lahko povzroči vnašanje virusa v zrak v sobi, ki je sama po sebi tako ali drugače kužna. Nevaren je lahko, ker osebje ni izobraženo za njegovo uporabo, ker ga je samo odpakiralo.. in zapakiralo nazaj v škatlo.

  • joze95 14:13 05.maj 2020.

    Stroka se je zganila ob potem, ko so prišli respiratorji v Slovenijo in bili prevzeti. Takrat pa pridejo zveličavni doktorji in ocenijo kakovost. Jasno je da je od treh vsaj eden s strani provizije od člana komisije. In zaradi tega ...prikaži več ne sme biti kavarniških pogovorov. Torej zahteva zdravniška stroka in LMŠ prepoved javnega izražanja. Tako se gredo nekateri vsemogočneži demokracijo. Bravo!