Zdravje
3757 ogledov

Poziv policiji: Takšne grožnje v preteklosti že vodile do tragičnih posledic

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Zdravniku na UKC Ljubljana po nastopu v četrtkovi oddaji Tarča grozili tudi s smrtjo.

Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) so danes pozvali policijo, naj takoj zaščiti zdravnika Riharda Knafelja, člana neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe ventilatorjev. Kot je znano, je bil zdravnik na UKC Ljubljana po nastopu v četrtkovi oddaji Tarča deležen groženj, ki jih je sicer že prijavil policiji.

Na zbornici navajajo, da je Knafelj izjemen strokovnjak na področju naprav za predihavanje pacientov in je eden od treh zdravnikov, ki so bili povabljeni k pripravi mnenja. Podrobnosti o naročilu in izdelavi mnenja zbornici sicer niso znane, saj ni bila povabljena k imenovanju strokovnjakov za nakupe medicinske opreme, so dodali. 

V preteklosti že prihajalo do tragičnih dogodkov

Opozarjajo, da so bile bile med grožnjami Rihardu Knaflju, tudi grožnje s smrtjo, ki so v preteklosti že vodile do tragičnih posledic. "Pozivamo policijo, da nemudoma ukrepa in zaščiti zdravnika in njegovo življenje. Prav tako policijo pozivamo, da nemudoma sproži vse preiskovalne postopke zoper storilce teh groženj. Žal se je v Sloveniji nasilje, ki so ga deležni zdravstveni delavci, tudi zdravniki, v preteklosti prepogosto jemalo premalo resno, zato je že prihajalo do najbolj tragičnih dogodkov, kar pa se ne
sme več ponoviti," 
so zapisali na ZZS. 

Ljubljanski policisti so danes za STA zapisali, da so v zadnjih dneh prejeli prijavo groženj preko družbenih omrežij. "Policija v okviru svojih nalog izvaja aktivnosti za zagotavljanje varnosti vsem državljanom, še posebej če je življenje oseb kakorkoli ogroženo," so pojasnili.

 

Nož kri nasilje umor dokaz Nasilje na delovnem mestu Zdravje Zaskrbljujoče: V naših ambulantah vedno več nasilja, tudi umor dveh zdravnikov

Medtem so na zbornico prejeli opozorila o neprimernih stališčih, ki naj bi jih v preteklosti na družbenih omrežjih objavil oziroma delil zdravnik Rihard Knafelj. Za razjasnitev morebitne kršitve kodeksa zdravniške etike zadevo bo sedaj obravnaval Odbor za pravno-etična vprašanja zbornice.

Po njihovem kriza zaradi koronavirusa ni in ne sme biti povod ali opravičilo, "da bi postali nestrpna in celo nasilna družba."

"Dostojna, spoštljiva komunikacija je osnovni pogoj za svobodno izražanje mnenj in upoštevanje stroke, brez katere zdravljenje COVID-19, pa tudi vseh drugih bolezni, ne bo uspešno," dodajajo na ZZS. 

S tem, ko se je javno izpostavil, je sicer zdravnik Rihard Knafelj v javnosti požel veliko hvale, a tudi javne napade in grožnje, ki jih policija preiskuje.

Sicer je bilo na twitterju mogoče zaslediti sporočila vidnejših politkov iz vladajoče koalicije. Ti so poobjavljali novice desničarskih spletnih strani, v katerih so se lotili dobrega imena dr. Knaflja.

Medtem so se oglasili Knafljevi sodelavci s kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki so mu javno izrazili podporo. "Verjetno smo prav mi, njegovi dolgoletni sodelavci, tisti, ki lahko z največjo mero odgovornosti pričamo o njegovi visoki strokovnosti, predanosti bolnikom in o njegovih neoporečnih etičnih odločitvah pri vsakodnevnem skupnem delu," je zapisal sestrski, administrativni in zdravniški kolektiv oddelka.

dezurni@zurnal24.si

 


 

Komentarjev 13
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 19:32 04.maj 2020.

    Ko se Janši in Pivčevi grozilo z smrtjo in to javno ni bilo nič narobe!? To je Slovenska demokracija levakov!! Lahko se dereš "ubijmo Janšo" na shodu pa se nič ne zgodi je pa problem,če grozi kdo človeku,ki je zdrvbnik ...prikaži več in je javno na svojem FB profilu pisal,da je potrebno kristjane odklopiti!! Za levičarske zdravnike Hipokratova prisega ne velja velja pa prisega Kučanu!!

  • tudbognasvečnereši 19:12 04.maj 2020.

    tudi Počivavšek in Godčeva sta po tarči, dobila grožnje s smrtjo, samo to vam partijskim trobilom, ne pomeni nič, za kozlat.

  • ode 16:09 04.maj 2020.

    En padar gor ali dol. Kakšne posebne škode verjetno ne bi bilo opaziti.