Zdravje > Aktualno
19469 ogledov

Proti bolečini: Zato je uporaba teh zdravil lahko še kako nevarna

Lekarna
Kako varna so ta zdravila in na kaj moramo pri njihovi uporabi paziti?

Bolečina pri nas velja za najpogostejši vzrok za obisk lekarne, najpogostjeje pa ljudje prihajajo zaradi glavobola, zobobola, menstrualne bolečine ter bolečine v mišicah in sklepih.

Pravilo, ki se ga mnogi ne zavedajo

Samozdravljenje je primerno pri blagih do zmernih akutnih bolečinah in lahko traja od 3 do 7 dni. Če se v tem času bolečina ne zmanjša in se ne izboljša počutje, je potreben posvet z zdravnikom, se glasi osnovno pravilo, ki se ga mnogi še vedno ne zavedajo.

Prav tako mnogi ne vedo, kako pomembno je dosledno upoštevanje navodila pri uporabi teh tablet, saj si v nasprotnem primeru povzročimo nepotrebne in dodatne ter hude zapletov, celo smrt. "Ob izdaji zdravila na recept pacienti vedno prejmejo navodilo o pravilni rabi in navodilo za zdravljenje z zdravilom, prav tako ob nakupu izdelkov za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja lahko uporabniki v lekarni vedno prejmejo nasvet ali poglobljeni posvet, glede na izražene individualne potrebe," nam je pojasnila Špela Bernik Golubić z Lekarniške zbornice Slovenije.

Ta podatek o acetilsalicilni kislini je bolj malo znan

Acetilsalicilna kislina – analgetik in antipiretik, ki pomaga pri zmanjševanju bolečin in zniževanju povišane telesne temperature spada me najpogosteje uporabljanimi zdravili, ki jih je mogoče dobiti tudi brez recepta. Če vemo,  kako pogosti in resni so zapleti, do katerih lahko pripelje dolgotrajno in samopredpisovano jemanje teh zdravil, nam je podatek, da je uporaba acetilsalicilne kisline absolutno prepovedana za otroke, mlajše od 12 let, bolj malo znan. 

Zato naj vam ne bo odveč, če vas lekarniški farmacevt  povpraša, komu so zdravila, kupljena za lajšanje bolezenskih težav, namenjena. 

Pri otrocih in mladostnikih se acetilsalicilna kislina ne uporablja več in je lahko zelo nevarna. Povzroči lahko Reyev sindrom, akutno, včasih celo smrtno, sicer redko otroško bolezen. Ta se kaže kot ponavljajoče se bruhanje, z naraščanjem koncentracije serumskih transamiraz (posledica izstopanja encimov iz poškodovanih jetrnih celic) in z manjšimi težavami pri delovanju prebavil, zlasti jeter.

Razjede, prebavne motnje

Acetilsalicilna kislina ( Aspirin) se uporablja za samozdravljenje bolečin in povišane telesne temperature, vendar le pri odraslih. Zavira encim cikolooksigenazo in preprečuje nastanek prostaglandinov, hormonom podobnih spojin, ki spreminjajo svetlino žil, v odziv na okužbo dvigujejo telesno temperaturo in vplivajo na strjevanje krvi. "Ker prostaglandini ščitijo prebavno sluznico pred najedanjem želodčne kisline, lahko acetilsalicilna kislina in druga zdravila proti bolečinam, ki preprečujejo njihovo sintezo, povzročijo želodčno razjedo, vnetje požiralnika in prebavne motnje," ob tem opozarjajo farmacevti. 

Acetilsalicilna kislina lahko poslabša astmo ali sproži napad astme vpliva na izločanje sečne kisline, poveča izločanje inzulina in učinek nekaterih zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni. 
 

"Na dan ne smete zaužiti več kot 4 g (8 tablet). Ker močno poveča nagnjenost h krvavitvam, odsvetujemo jemanje acetilsalicilne kisline bolnikom z razjedo na želodcu ali dvanajstniku, bolnikom z motnjami v strjevanju krvi in bolnikom, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi," dodajajo. 

ljubljana 24.02.2012 zaprta lekarna Ljubljana Mirje, stavba; foto:Sasa Despot | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Lekarniški farmacevti opozarjajo, da isto zdravilo lahko lajša bolečine različnega izvora, zato običajno ni potrebe po različnih protibolečinskih zdravilih ob različnih bolečinah, kot so na primer glavobol, bolečine v mišicah, boleče menstruacije. Sicer analgetično učinkovino pogosto vsebujejo tudi zdravila za lajšanje simptomov gripe in prehlada.

Dvojni odmerek

Če bolnik navodil za uporabo ne prebere skrbno, lahko s hkratnim zaužitjem dveh zdravil, namenjenih odpravljanju različnih težav, zaužije dvojni odmerek takšne učinkovine. Tako lahko bolnik, ki zaradi težav s sinusu jemlje zdravilo s paracetamolom, proti glavobolu pa drugo zdravilo s paracetamolom, prekorači priporočeni dnevni odmerek te sestavine in tvega na primer okvaro jeter, 

Sicer za samozdravljenje bolečine najpogosteje uporabljamo zdravila proti bolečinam (analgetike), ki so na voljo brez recepta; Poleg acetilsalicilne kisline, so tu še ibuprofen, naproksen in kombinirana zdravila, ki poleg paracetamola vsebujejo še propifenazon ali acetilsalicilno kislino ter kofein in kodein. 

lekadol in linex Paracetamol Zdravje V tujini nekajkrat cenejše kot pri nas

Paracetamol in težave z želodcem in jetri

Paracetamol (( Lekadol, Calpol Panadol), ki je nasploh najbolj iskan in primeren za lajšanje blažjih bolečin, so uvedli leta 1955 kot zdravilo proti bolečinam in visoki telesni temperaturi. Glede protibolečinskega in protivročinskega učinka je primerljiv z acetilsalicilno kislino, vendar ima protivnetno delovanje kot ibuprofen, ketoprofen in naproksen.

Uporablja za lajšanje blažjih bolečin, kot so na primer zobobol, glavobol, bolečine pri poškodbah, menstrualne bolečine, prehodne bolečine mišic in sklepov, uporablja pa se tudi za zniževanje povišane telesne temperature. Za razliko od drugih protibolečinskih zdravil ne deluje protivnetno, ker ne deluje na osrednji živčni sistem, pa od njega ne moremo postati odvisni.

otrok OPOZORILO PEDIATRA Zdravje "Tvegate astmo, okvaro ledvic, srca, jeter"

"Primeren je za uporabo pri otrocih, starostnikih ter bolnikih z želodčnimi težavami, sladkorno boleznijo, alergijami in astmo, putiko ter obolenji srca in ožilja," opozarjajo lekarniški farmacevti. Vendar ga odsvetujejo  bolnikom, ki jemljejo zdravila, ki se uporablajo  presnovo zdravil v jetrih (izoniazid, fenitoin, rifampicin, karbamazepin, barbiturati), bolnikom s hujšo stopnjo ledvične ali jetrne okvare, podhranjenim z anoreksijo ali bulimijo, cistično fibrozo in alkoholikom.


"Paracetamol v odmerkih, večjih od 2 g (4 tablete), podaljša čas strjevanja krvi,zato bolnikom, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, jemanje večjih odmerkov odsvetujemo."

Nedavno nazaj so ameriški raziskovalci sporočili, da paracetamol zmanjšuje empatijo.

tablete Zaskrbljujoče Zdravje Paracetamol nas naredi apatične
 

Kombinirana zdravila neprimerna za tiste, ki imajo težave s tlakom

Zelo  priljubljena so tudi kombinirana zdravila ( caffetin), ki vsebujejo paracetamol, propifenazon ali acetilsalicilno kislino, kofein in kodein in so na voljo v obliki tablet ali praškov ( kombinirani praški). "Ker lahko povzročijo odvisnost (kodein), kronični glavobol ali okvaro ledvic in kostnega mozga (propifenazon), se lahko uporabljajo le krajši čas in v priporočenih odmerkih, ki so odvisni od sestave zdravila. Kodein, ki je dodan nekaterim kombiniranim zdravilom, lahko povzroči zaprtje. Kofein, ki je stimulans, pa lahko pospeši srčni utrip," svetujejo strokovnjaki, ki jemanje kombiniranih zdravil odsvetujejoo bolnikom s povišanim krvnim tlakom in drugimi srčno-žilnimi obolenji.

"Ob jemanju kombiniranih zdravil se odsvetuje uživanje alkohola in pijač s kofeinom ter sočasno jemanje drugih analgetikov."

In nenazadnje je tukaj še ibuprofen, nesteroidno protivnetno učinkovina, ki ima tudi protivročinski in protibolečinski učinek. To zdravilo, ki lahko dokaj hitro načne zaščito želodca, je bilo do nedavnega na voljo le na recept, zdaj je prav tako v prosti prodaji. Zaradi nepravilnega jemanja teh zdravil so težave pogoste. "Uporabo ibuprofena  pri samozdravljenju odsvetujemo bolnikom z razjedo na želodcu ali dvanajstniku, s povišanim krvnim tlakom in drugimi srčno-žilnimi obolenji, sladkorno boleznijo, okvaro ledvic in astmatikom,"  navajajo farmacevti. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 2
  • brinti 14:17 03.april 2019.

    Paracetamol potem deluje protivnetno ali ne? Zgoraj je navedeno: (Glede protibolečinskega in protivročinskega učinka je primerljiv z acetilsalicilno kislino, vendar ima protivnetno delovanje kot ibuprofen, ketoprofen in naproksen. Za razliko od drugih protibolečinskih zdravil ne deluje protivnetno)

  • Skipi 10:29 03.april 2019.

    Lekarniški farmacevti opozarjajo...haha dobra potem jih pa zadnjič vprašam če je problem jemati zdravilo zaradi razjede želodca pa pravi da to ni za to ampak proti bolečinam. Sem se raje samo obrnil in šel da da ne bi preveč užalil.

Sorodne novice