Zdravje > Aktualno
3970 ogledov

Prvi primer na Hrvaškem: Povečala si je prsi, zdaj je v nevarnosti

Prsni vsadki Žurnal24 main
Zbolela 35-letnica, ki se je pred enajstimi leti zaradi estetskih razlogov odločila za prsne vsadke. Danes ji je verjetno žal.

Da so prsni vsadki lahko povezani s povečanim tveganjem za redko obliko raka dojk, je pred leti opozorila že Ameriška agencija za hrano in zdravila. Čeprav so primeri redki, o prvem zabeleženem primeru zelo nevarne oblike limfoma (ALCL) poročajo s sosednje Hrvaške, kamor po večje prsi odhaja tudi veliko Slovenk.

Po poročanju časopisa Jutarnji list, je zbolela 35-letna Hrvatica, ki se je pred enajstimi leti zaradi estetskih razlogov odločila za povečanje prsi. Po besedah Miroslava Kinčile, plastičnega kirurga na Polikliniki Barbel, si je bolnica na levi dojki otipala oteklino in k sreči takoj prišla na pregled. Ker je hitro posumil zakaj gre, so v njegovi ordinaciji, kjer je bolnica pred 11. leti dobila nove prsi, nemudoma sprožili postopek, ki pa je po njegovem zelo zapleten.

Tudi smrtne žrtve

Anaplastični velikocelični limfom (ALCL) je namreč zelo redek, oblikuje se v ožji kapsuli okoli vsadka in se začne z bolečino in oteklino v prsih. Gre za novotvorbo, ki nastane zaradi maligne preobrazbe in posledično nekontroliranega razraščanja celic. Po večini je ozdravljiv, a je bolezen terjala tudi smrtne žrtve. Do sedaj je bilo prijavljenih približno 660 primerov, približno 20 žensk pa je umrlo, zadnja v Italiji prejšnji teden.

Ženski prsni vsadki se razlikujejo po ovojnici, ki je lahko gladka ali teksturirana. V Franciji so na primer kirurgom že svetovali, naj ne uporabljajo vsadkov s teksturirano ovojnico.

Dr. Rado Žic, zdravnik z zagrebške Univerzitetne klinike Dubrava, pri katerem se 35. letnica zdravi, plastični kirurg, ki je tudi predsednik Evropskega združenja za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo, je opozoril na pomembnost hitre diagnoze pri tem raku. Ženske, ki jim odstranijo vsadke, lahko popolnoma okrevajo, v nasprotnem primeru pa se bolezen širi po celem telesu in postane življenjsko ogrožajoča.

Vsako leto na pregled

Poudarja, da bi morale ženske z vsadki vsako leto opraviti ultrazvočni pregled svojih prsi, na vsaki dve ali tri pa še magnetno resonanco. Kirurg dodaja, da okoli tovrstnih vsadkov in nasvetov strokovnjakov po svetu vlada "veliki kaos."

"Skoraj vsak dan prihajajo nove informacije, iz katerih se je težko znajti. Najprej je bilo rečeno, da so težava makro-teksturirani vsadki, ker so bolj grobi, vendar so limfom sedaj odkrili tudi pri ženskah z mikro-teksturiranimi vsadki, tako imenovanimi gladkimi implantati. Poleg tega vemo, da vsadke namejščajo že 50 let, problem pa se pojavlja le pri tistih ženskah, ki so jih dobile v zadnjih desetih letih. Prav mogoče je, da so proizvajalci nekaj spremenili v kemični sestavi, načinu proizvodnje," je dodal zdravnik za hrvaški časopis.

Komentarjev 1
  • ode 19:01 11.maj 2019.

    Bolje, da bi si dala povečati možgane. Je blondinka?

Sorodne novice