Zdravje > Aktualno
8388 ogledov

Ta virus prvič v Sloveniji. Je nevaren za ljudi?

Usutu virus je nevrotropen, napada živčevje.

Nacionalni veterinarski inštitut je ta teden obveščal o potrditvi virusa usutu pri dveh poginjenih kosih, ki sta bila najdena v prestolnici.

Vizita za živali Pri poginjenih ljubljanskih kosih odkrili virus, ki ga prenašajo komarji

Gostitelj virusa je lahko tudi človek

O pojavu bolezni pri pticah je uprava takoj obvestila Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kjer so nam odgovorili, da je naključni in na srečo redek gostitelj tega virusa, ki ga sicer prenašajo komarji, lahko tudi človek.

"Usutu virus je nevrotropen, napada živčevje. Okužena oseba lahko zboli s slabim počutjem, vročino, glavobolom, vnetjem možganskih ovojnic in možganov. Osebe , ki zbolijo, imajo ponavadi kronične bolezni oziroma oslabljen imunski sistem,"  je za Žurnal24 pojasnil Samo Belavič Pučnik, NIJZ.

V Sloveniji so virus potrdili pri pticah oziroma dveh kosih, pri ljudeh okužbe niso zaznali. "Epidemiološko situacijo stalno spremljamo. Epizootiološko situacijo spremlja UVHVVR in nas o tem redno obvešča," je še dodal predstavnik NIJZ. 

Komar je poleg muh najbolj nadležen insekt za ljudi in tudi za živali. V zadnjem času veliko poročamo o težkih primerih bolezni v naši bližini, na Hrvaškem in v Srbiji, kjer ljudje zaradi virusa Zahodnega Nila, ki ga prenaša tigrasti komar, celo umirajo. V Sloveniji smo zaenkrat zabeležili en primer, ki se je na srečo končal brez večjih posledic. 

Tigrasti komar Zdravje Nevarni virus, ki ga prenašajo komarji, tudi v Sloveniji Tigrasti komar Zdravje Na Hrvaškem zaradi komarjev štirje v komi

Pri nas je iz leta v leto več komarjev. V zadnjem času, v tako hudi vročini in suhem vremenu, se še hitreje razmnožujejo in povzročajo še večje preglavice, pa ne samo človeku, na udaru so tudi ptice. 

Tigrasti komar Zdravje "Špricam sebe, otroke, okolico hiše, a nič ne pomaga"

Culex pipiens

Komar Culex pipiens je najpogostejša vrsta pri nas - poleti najpogosteje napada ptice, v zimskem času pa sesalce, ugotavlja  zanimiva študija v reviji Curent Biology. V študiji znanstveniki zanimivo ugotavljajo, da je odganjanje komarjev z roko lahko dober način obrambe pred temi žuželkami, čeprav ga nismo udarili - komarji se po njihovem spomnijo napadalca.

Pik komarja te vrste je bil usoden za ljubljanska kosa, strokovnjaki veterinarskega inštituta pa so ugotovili, da ju je pokončal usutu, virus iz roda Flavivirus, v katerega spada tudi zloglasni in v zadnjem času pogosto omenjeni virus Zahodnega Nila (West Nile virus).

"Prisotnost virusa usutau ni značilna samo za kose (Turdus merula), kljub temu, da je bila prisotnost virusa pri tej vrsti potrjena v največ primerih. Virus je bil do sedaj potrjen pri 90 vrstah ptic, ter tudi pri nekaj vrst netopirjev," pojasnjuje varstvena ornitologinja Tjaša Zagoršek.

V letu 2018 prvič tudi v Sloveniji

Virus so prvič odkrili leta 1959 v Afriki, na območju reke Usutu (Swaziland). V Evropi je bil prvič potrjen leta 2001 v Avstriji, nato v Nemčiji, na Madžarskem, Hrvaškem, v Italiji, Franciji ter Španiji. V letu 2018 prvič tudi v Sloveniji. "Zakaj se je virus pojavil samo pri pticah najdenih v prestolnici je lahko več ugibanj. Če pogledamo za nazaj, kako se je virus širil, je bil tudi v drugih evropskih državah, kjer imajo potrjeno prisotnost virusa pri pticah, povečini ugotovljeno ravno pri pticah, ki so jih našli mrtve v prestolnicah. Vendar je potrebno povdariti, da so to samo ugibanja. Da bi dobili širšo sliko bi bilo potrebno izvesti celostno
študijo,"
je na vprašanje o nevarnosti širjenja virusa po drugih predelih naše države, odgovorila strokovnjakinja na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

taščica Nezakonito Vizita za živali Krivolov: "Tega je bistveno več, kot smo verjeli doslej"

Nenavadno obnašanje ptic

Zagorškova je še dodala, da večjega masovnega pogina ptic zaradi karkšnekoli druge bolezni v letošnjem letu niso zaznali. "Smo pa v pisarno DOPPS od meseca aprila naprej na ornitofon dobivali več klicev z različnih koncev Slovenije o nenavadnem obnašanju in poginih ptic. Poginule osebke smo odpeljali na Inštitut za perutnino, ptice, male sesalce in plazilce Veterinarske fakultete, kjer so ptice pregledali in ugotovili okužbo z zajedavcem T. gallinae, ki pri pticah povzroča bolezen trihomonozo."
 


 

Komentarjev 5
 • Kristina Vincic 16:53 16.september 2018.

  Zakaj se komarji ne unicujejo iz zraka kot je v nekaterih drzavah????

 • Avatar oreel
  oreel 12:45 15.september 2018.

  Najboljša trajna rešitev ke UV luč z mrežo, ki komarje lepo scvre pa je mir. Pri večini strupov se komaji samo potuhnejo.

 • Lion007 09:22 15.september 2018.

  Seveda je bil virus zahodnega Nila pri nas, k pa je migrant zašel v Slovenijo. Na Hrvaškem bi ostal.

Sorodne novice