Zdravje > Aktualno
845 ogledov

Računsko sodišče ugotovilo kar nekaj nepravilnosti

ZZZS Anže Petkovšek Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije
Računsko sodišče za poslovanje ZZZS v letu 2017 izdalo mnenje s pridržkom.

Računsko sodišče je Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) po opravljeni reviziji za leto 2017 izreklo pozitivno mnenje o računovodskih izkazih, glede pravilnosti poslovanja pa mnenje s pridržkom. Zavodu so ob tem revizorji podali priporočila za boljše poslovanje in od njega zahtevali predložitev odzivnega poročila.

Kot so sporočili zapisali na računskem sodišču, je mnenje s pridržkom o pravilnosti poslovanja predvsem posledica nepravilnosti v postopkih odločanja o pravicah iz zdravstvenega zavarovanja ter izplačila 285.261 evrov organizatorjem zdravstvenega letovanja otrok in šolarjev, ki niso izpolnjevali razpisnih zahtev.

Računsko sodišče za poslovanje ZZZS v letu 2017 izdalo mnenje s pridržkom

Pri sklepanju pogodb z organizatorji letovanja tako zavod ni ravnal v skladu s svojim notranjim aktom in je v nasprotju s pogodbenimi določili kot ustrezna ocenil poročila organizatorjev o izvedbi letovanja, h katerim ti niso predložili računov oziroma drugih listinskih dokumentov za vse izkazane stroške.

Ob tem so nepravilnosti ugotovili tudi pri določanju pogodbenega obsega zdravstvenih storitev ter porabe 499.808 evrov za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu brez zakonske podlage.

Nabava materiala in uslužbenci

Zavod je kršil predpise še pri nabavah materiala, storitev in osnovnih sredstev v vrednosti najmanj 140.604 evrov ter pri sklepanju najemnih pogodb za stanovanja, kjer v postopkih oddaje stanovanj ni ravnal v skladu s predpisi o ravnanju s stvarnim premoženjem države in lokalnih skupnosti, niti v skladu s svojim notranjim aktom ter uredbo o metodologiji za oblikovanje neprofitnih najemnin.

Prav tako so na zavodu uslužbencem v nasprotju s predpisi določili šestodstotni dodatek za dvojezičnost, čeprav je bila zahtevana le osnovna raven znanja jezika narodnostne manjšine, ter jim izplačali delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela v znesku 12.836 evrov, ne da bi o tem sprejel pisno odločitev.

Zavod med revizijskim postopkom ni odpravil vseh ugotovljenih nepravilnosti, zato je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila. Zavodu je podalo tudi priporočili za boljše poslovanje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.