Zdravje
8107 ogledov

Zaradi kadrovskih težav na ZZZS ostal brez zdraviliškega zdravljenja

Zdraviliško zdravljenje
1/4
Varuh opozarja, da kadrovske težave ne morejo biti utemeljen razlog za zamudo.

Varuh človekovih pravice se je seznanil s primerom moškega, ki je v decembru 2018 prejel odločbo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, s katero mu je bilo zavrnjeno zdraviliško zdravljenje.

"Pobudnik se je na odločbo pravočasno pritožil, vendar odgovora ZZZS v štirih mesecih od podane pritožbe ni prejel," pojasnjujejo pri Varuhu. "Na ZZZS se je obrnil tudi po telefonu, vendar mu kontaktna oseba ni znala pojasniti, kdaj lahko pričakuje odgovor na svojo pritožbo." 

Varuh je na ZZZS naslovil poizvedbo, kdaj lahko pobudnik pričakuje odločitev o svoji pritožbi. 

Rehabilitacija kolena Slovenija Otroka pošljejo v zdravilišče, a starš ne more zraven

ZZZS je v svojem odgovoru Varuhu pojasnil ugotovitve Zdravstvene komisije ZZZS, da je bila zavarovančeva pritožba skupaj z zdravstveno dokumentacijo odstopljena v reševanje Zdravstveni komisiji dne 07.  januarja, ko jo je le ta tudi prejela. "Senat Zdravstvene komisije je po pregledu in proučitvi dokumentacije pobudnika dne 09. maja glasoval in odločal o zadevi ter istega dne izdal odločbo, ki je bila odpremljena dne 13.  maja," navajajo in dodajajo, da se je ZZZS za daljše odločanje opravičil. "Pojasnili so, da do dolgotrajnih pritožbenih postopkov prihaja zaradi kadrovskih težav na Oddelku Zdravstvene komisije ZZZS (zmanjšanje števila zaposlenih), ki jih kljub prizadevanju ne zmorejo odpraviti." 

Zdraviliško zdravljenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Pomanjkanje zaposlenih ni utemeljen razlog

Varuh je pobudo ocenil za utemeljeno. "Ugotavljamo, da so pri obravnavi pobudnikove pritožbe, od posredovanja njegove pritožbe ZZZS do njene obravnave na Senatu Zdravstvene komisije, minili dobri štirje meseci," ugotavljajo pri Varuhu. "Pojasnil ZZZS ne sprejemamo, predvsem iz razloga, ker posledice dolgotrajnega odločanja še vedno nosijo le zavarovanci."

bolniški list, bolniška Zavlačevanje Zdravje Bizarno, zakaj ni mogla na bolniško, posredoval je varuh človekovih pravic

Ugotavljajo, da je ZZZS z dolgotrajno obravnavo pobudnikove pritožbe neupravičeno zavlačeval postopek in s tem kršil načelo dobrega upravljanja. "ZZZS smo predlagali, da sprejme ustrezne ukrepe, da do tovrstnih zamud ne bo več prihajalo," še navajajo pri Varuhu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Snežinko 11:14 09.julij 2019.

    To je dvorezen meč... namreč, kadrovsko pomanjkanje je lahko še tako "neutemeljen razlog" , pa vseeno obvelja. Namreč, če ni ljudi, ki bi to delali pač ni ljudi, pa je lahko razlog še tako hudo neutemeljen. Nekdo v 8 urah ...prikaži več lahko naredi samo toliko, čudežev pač ne. No, druga stvar je, koliko res delajo in koliko "kofetkajo"... Novih pa ne dobijo, ker za tak denar ne bo nihče delal - kljub ogromnim zaslužkom ZZZS-ja ima raja po moje tam katastrofalne plače...

  • Skipi 08:27 09.julij 2019.

    In kdo bo plačal šoodo ker ni šel na zdravljenje pa vse dodatne stroške. Če ne opraviš rehabilitacije tako kot treba lahko imaš težave vse življenje.