Slovenija
3404 ogledov

Otroka pošljejo v zdravilišče, a starš ne more zraven

Rehabilitacija kolena
Pravica sobivanja ob otroku, ki je na zdraviliški rehabilitaciji, staršem ne pripada.

"Otrok je imel težko operacijo kolena. Po treh mesecih je zdravnik predlagal zdravilišče. Tukaj nastopi problem," opisuje zdravljenje svojega otroka eden od staršev. "Naše zdravstvo namreč pošlje otroka v zdravilišče, vendar spremstvo za otroka staršu ne pripada."

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje so očetu svetovali, naj, če želi biti poleg otroka, sam plača nastanitev v zdravilišču. "Država pošlje otroka na rehabilitacijo, kako naprej pa ni njihov problem," opozarja oče. "To je skregano z vso logiko. Mislim, da bi bilo pošteno, da v primeru, ko zdravstvo pošlje otroka na zdravljenje v zdravilišču, nudi celoten servis, ne pa polovičarstva. Marsikateri starš si ne more privoščiti 14-dnevnega bivanja v zdravilišču."

Otrok v bolnišnici Spremstvo velja le do bolnišnice Zdravje Triletnica v bolnišnici, a mama ne more na bolniško

Le pravica do spremstva na poti v zdravilišče

Otroku do 15. leta pripada pravica do spremstva na poti do izvajalca storitev, torej v tem primeru do zdravilišča, medtem ko mora sobivanje ob otroku starš plačati iz lastnega žepa. "Iz obveznega zdravstvenega zavarovanja se krije strošek bivanja enega od staršev ob hospitaliziranem otroku do njegove starosti pet let," pojasnjuje Peter Rutar z ZZZS. "Krijejo se stroški nastanitve in
prehrane, ne pa tudi nadomestila plače. Prav tako ima eden od staršev pravico do bivanja v bolnišnici z otrokom s težjo okvaro oziroma poškodbo možganov ali hrbtenjače, pri katerih je potrebno usposabljanje staršev za poznejšo rehabilitacijo na domu in pri otrocih s kroničnimi boleznimi ali okvarami v času usposabljanja za poznejšo rehabilitacijo otroka na domu."

Otrok v bolnišnici Saj ni res, pa je! Slovenija Starši v šoku, ko izvedo, da ob bolnem otroku ne morejo na bolniško

Pravica do sobivanja, ki pripada staršu ob hospitaliziranem otroku do petega leta starosti, v primeru zdraviliškega zdravljenja ne velja niti za najmlajše otroke. ZZZS je sicer že 2015 predlagala ministrstvu za zdravje, da pravico razširi še na zdraviliško zdravljenje, a se to do sedaj ni zgodilo. 

Sobivanje krijejo v bolnišnici, ne pa v zdravilišču

"Skupščina ZZZS je 25. marca 2015 sprejela sklep, da se predlaga ministrstvu za zdravje spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju po skrajšanem postopku, in sicer, da se zakon spremeni tako, da se razširijo tako upravičenci do bivanja ob otroku (enega od staršev, njegovega zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja, otrokovega skrbnika ali rejnika) ter tudi v času zdraviliškega zdravljenja, ki se izvaja na stacionarni način kot pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja," razlaga Rutar. "Kako se bo ministrstvo za zdravje odločilo glede predloga nam ni znano."

Rehabilitacija kolena | Avtor: Profimedia Profimedia

Tako staršem otrok, ki so hospitalizirani v bolnišnici, kakor tudi staršem otrok na okrevanju v zdravilišču, ne pripada bolniško nadomestilo, o čemer smo nazadnje pisali v prispevku Starši v šoku, ko izvedo, da ob bolnem otroku ne morejo na bolniško. Ministrstvo, takrat še pod vodstvom Milojke Kolar Celarc, je v tem primeru že napovedalo spremembo zakona, ki bi pravico do denarnega nadomestila razširila na starše ob hospitaliziranem otroku, a so spremembe zaradi padca prejšnje vlade pod vodstvom Mira Cerarja padle v vodo. 

Spremembe ob padcu vlade padle v vodo

Podobna usoda je doletela predlagano razširitev pravice do sobivanja staršev ob otroku v času zdraviliškega zdravljenja. "Ministrstvo za zdravje je ob pripravi novega zakona o ZZVZZ v letu 2017 in 2018 pravico do sobivanja razširilo tudi za čas zdraviliške rehabilitacije, ki se izvaja na stacionarni način," pojasnjuje Urška Štorman z ministrstva, ki ga trenutno vodi Aleš Šabeder. "Zavarovane osebe, ki bi bile upravičene do omenjene pravice v času zdraviliškega zdravljenja so otrok do šestega leta starosti, otrok in odrasla oseba, ki je postavljena pod skrbništvo, s težko možgansko okvaro ali z drugim posebno težkim zdravstvenim stanjem, ter oseba, ki doji. Predlog ZZVZZ v mandatu prejšnje valde ni bil sprejet zaradi opravljanja tekočih poslov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • alfagirl 11:09 28.junij 2019.

    Prav je, da si spremljevalec sam plača zdravilišče ne glede na to ali gre za otroka ali nemočno starejšo osebo, Ne more biti vse na račun zdravstevnega zavarovanja.

  • blayo 10:14 28.junij 2019.

    V članku manjka pomemben podatek... koliko je ta otrok star. Če gre lahko v šolo v naravi za en teden ali k babici in dedku na počitnice, potem bo tudi v zdravilišču preživel sam. Drugače pa ni veliko držav na ...prikaži veča svetu, kjer bi tole pokrili iz obveznega zavarovanja, zato pa imamo razno razna nezgodna ali dodatna zavarovanja (celo družinska) kjer so te storitve vključene. Enkrat bo Slovenček moral spoznati, da ga država ne bo ujčkala na vsakem koraku...

  • Pepe007 08:12 28.junij 2019.

    Otrok, ki hodi v OŠ, bi moral biti opravilno sposoben, da preživi med tujimi ljudmi, ki delno skrbijo zanj kak teden. Iz lastnih izkušenj kot voditelj pa vem, da skoraj 50 % sedemletnikov ni sposobno funkcionirati 24 ur zunaj stalne ...prikaži več 100 % oskrbe hotela "mama". Ker si še ne znajo sami umiti zob, ker si ne znajo dati hrane na krožnik, ker ne jedo skoraj nobene hrane in jih jih vsega, ker zgleda malo drugače kot v domačem hotelu nepopisno strah. Nekaj desetletij nazaj je bilo precej drugače.