Zdravje > Aktualno
3705 ogledov

Rak prostate: Čakanje na operacijo je mučno in neprijetno

Rak prostate
V Sloveniji umre 380 oseb zaradi raka prostate, letno jih zboli 1300.

Začel se je november, ki je proglašen tudi kot movember. Gre mednarodno gibanje, katerega cilje je osveščanje javnosti o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Člani svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder tudi ime. Gibanje se je leta 2003 začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki po celem svetu, tudi v Sloveniji, združuje več kot 5 milijonov ljudi.

Najpogostejši rak prostate

Na leto ga v Sloveniji diagnosticirajo pri okrog 1.500 moških. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da se število primerov iz leta v leto veča tudi zaradi strogega upoštevanja izvida testa PSA (preseganja mejne ravni za prostato specifičnega antigena).

"V dobri tretjini primerov tako postavljene diagnoze rak namreč nikoli ne napreduje in ne povzroči pomembnejših kliničnih težav; bolezni sploh ne bi odkrili, če je ne bi iskali. Žal pa medicina še ne zna napovedati, kateri primer bo napredoval in kateri ne; zato se mnogi moški raje odločijo za operacijo, kot da bi v negotovosti redno hodili na kontrolne preglede," dodajajo na NIJZ. 

Krajše čakalne dobe za operacijo

Sicer so predstavniki urološkega društva in združenja ter stroke tudi pred letošnjim Movembrom pripravili novinarsko konferenco, kjer so povedali, da so se čakalne dobe za operacijo vendarle nekoliko skrajšale, k čemur je nekaj pripomogla tudi robotska roka za operativne posege, ki jo imajo po novem tudi v UKC Ljubljana.

Posegi z robotom so v primerjavi s klasičnimi kirurškimi prijemi bistveno prijaznejši, bolj kakovostni in uspešni, manj invazivni in navsezadnje cenejši, kar potrjujejo ne le dosedanje izkušnje celjske splošne bolnišnice.

robotska roka UKC Ljubljana UKC Ljubljana Zdravje Robotska roka: Končno dobili prepotrebno tehnologijo

Z robotom so v UKC Ljubljana do sedaj opravili opravili 35 operacij. "Tisti bolniki, ki ne bodo operirani z robotom, pa naj ne bodo razočarani, saj dober kirurg te operacije naredi tudi z odprto metodo ali laparoskopsko," je pojasnil urolog Simon Hawlina. 

robotska roka UKC Ljubljana | Avtor: Vanda Levstik Vanda Levstik

Po izkušnjah predsednika Društva uroloških bolnikov Slovenije Franca Hočevarja, ki je tudi sam zbolel za rakom prostate, je čakanje za obolele z rakom "mučno in neprijetno."

Mučno in neprijetno čakanje

Najhujše je čakanje za tiste z vstavljenim urinskim katetrom. Pacient ni življensko ogrožen, vendar ga operacija reši katetra, ki je izredno neprijetna reč za sicer zdravega moškega. Vrečke je treba menjavati, zato mora vsak teden k zdravniku. Nasploh zdravniki ne priporočajo, da bi imeli bolniki z benigno hiperplazijo prostate (BHP) kateter več kot mesec dni.

bolnišnica dvigalo Kako je to mogoče? Zdravje S katetrom čakajo tudi po leto dni in to na povsem rutinski poseg

Po podatkih s konca septembra bolniki s tumorjem na ledvicah in na mehurju na operacijo čakajo tri mesece, oboleli z rakom na prostati pa čakajo dva meseca in pol.

Po besedah predsednika Združenja urologov Slovenije Dejana Bratuša so se čakalne vrste resda skrajšale, vendar ambulantni pregledi "ostajajo ozko grlo, kjer še vedno preveč bolnikov preveč čaka".

Hočevar je dodal, da je v Sloveniji še vedno premalo urologov; teh je po njegovi oceni 50, moralo pa bi jih biti vsaj 100, je pa letos Zdravniška zbornica Slovenije razpisala bistveno več specializacij za urologijo. "Pomanjkanje urologov pomeni slabšo kakovost obravnave bolnikov, bolniki so pod stresom," je dodal.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.