Zdravje > Aktualno
1899 ogledov

Raziskava ugledne medicinske revije zajela tudi Slovenijo

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
In kje je med 195 državami Slovenija?

Prestižni medicinski časopis The Lancet je objavil rezultate raziskave o razpoložljivosti in kakovosti zdravstvenega varstva med 195 državami po vsem svetu. Med njimi je Slovenija uvrščena na visoko mesto 21. mesto. Po merilih, ki so jih upoštevali, je torej naše zdravstvo kakovostno in uspešno.  

Občine po seštevku kazalnikov, ki so boljši in slabši od povprečja Zdravje Najbolj "zdrave" so Domžale

Države so razvrščene po indeksu HAQ (Indeks zdravstvenega dostopa in kakovosti) za leto 2016, pri čemer je 100 najvišja in 0 najnižja ocena.

 | Avtor: The Lancet The Lancet

Nauspešnejša država je po tem kriteriju Islandija z indeksom 97, sledijo ji Norveška, Nizozemska, Luksemburg in Avstralija. Slovenija se je znašla med najbogatejšimi in najrazvitejšimi z indeksom 91. 

Raziskava je vključevala analizo celotnega spektra različnih bolezni z morebitnim smrtnim izidom, ki jih je mogoče preprečiti z učinkovito preventivo ali zdravljenjem.

 | Avtor: The Lancet The Lancet

Od sosednjih držav se je najvišje znašla Italija, z indeksom 95, Hrvaška je na 30. tem (87), kar je mesto pred Združenimi državami Amerike. Madžarska je po teh kriterijih na 40. tem mestu. Na dnu lestvice z indeksom 19 sta Srednjeafriška republika in Somalija. zdravnik, bolnik Slovenija Toliko minut ima vaš zdravnik za vas
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.