Slovenija
338 ogledov

Se nalezljive bolezni res vračajo: Smrti zaradi ošpic

Ošpice EPA
Iz Romunije poročajo o epidemiji ošpic zaradi katerih je umrlo 17 otrok. V Sloveniji zadnji primeri leta 2015.

Zaradi izbruha epidemije ošpic je v Romuniji v zadnjih mesecih umrlo 17 otrok. Od januarja lani se je po podatkih romunskih medijev z boleznijo okužilo več kot 3400 ljudi, leta pred tem pa so zabeležili le posamične primere obolelih.

Minister: Zbolevajo le necepljeni

Razlog za smrti bolezni so revščina in s tem povezane slabe razmere ter slab dostop do zdravstvene oskrbe, po mnenju ministrstva za zdravje pa tudi naraščanje staršev, ki cepljenje zavračajo."Noben od otrok, ki je umrl za to zelo kužno boleznijo, ni bil cepljen," je povedal romunski minister za zdravje Florian Bodog in državljene pozval k cepljenju. 

Trije mlajši od enega leta

Obvezno cepljenje proti ošpicam so v Romuniji uvedli leta 1997, po sedanji shemi otroke cepijo pri enem in pri petih letih. Trije otroci, ki so umrli zaradi zapleta ob bolezni, so bili mlajši od enega leta. "Te smrti so bile nepotrebne in bi se jim lahko izognili. V skupnosti z optimalno precepljenostjo bi bili otroci mlajši od enega leta, zaščiteni," so sporočili z romunskega ministrstva za zdravje. Na najbolj ogroženih območjih zdaj svetujejo, da otroke, če je to možno, cepijo že pri sedmih mesecih starosti.

Obvezno cepljenje proti ošpicam so v Romuniji uvedli leta 1997, po sedanji shemi otroke cepijo pri enem in pri petih letih.

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni je bila leta 2014 precepljenost v Romuniji leta 89 odstotna, novejših podatkov ni. Valeria Herdea, predsednica zdravstvene agencije, namenjene izobraževanju pediatrov pa je oktobra lani dejala, da se precepljenost proti nalezljivim boleznim, za katere je cepljenje obvezno, giblje med 75-80 odstotki.

Ošpice | Avtor: ECDC ECDC

 

ECDC: Med obolelimi 88 odstotkov necepljenih

ECDC je v 30  državah članic od januarja lani do januarja letos  zabeležil 4 484 primerov ošpic, največ v Romuniji (1 995), Italiji (1 020) in v Veliki Britaniji (575). Pri šestih odstotkih status glede cepljenja ni znan, med ostalimi je zbolelo 88 necepljenih, 8 odstotkov jih je bilo cepljeno z enim odmerkom, za en odstotek je število odmerkov neznan.

V Sloveniji nobenega smrtnega primera po letu 1970

"Za ošpicami, mumpsom ali rdečkami lahko zboli vsak, ki ni bil cepljen ali bolezni ni prebolel. V Sloveniji smo leta 2015 zabeležili 18 primerov ošpic, ki so bile v vnešene iz tujine. Pred uvedbo obveznega cepljenja proti ošpicam smo v Sloveniji beležili nekaj smrti letno zaradi ošpic, po letu 1970 do danes pa le tri smrti oziroma od leta 1995 nobene smrti," razlagajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz).

Pojav davice v Španiji

V Španiji je junija 2015 po 25 dnevih hospitalizacije zaradi posledic davice umrl šestletnik, ki ni bil cepljen. Gre za prvi primer davice v Španiji po letu 1987. Poleg dečka se je na območju Katalonije okužilo še deset ljudi, med njimi devet otrok, ki so bili v stiku z umrlim, vendar se pri njih, kot je poročal El Pais, bolezen ni razvila. Vseh deset ljudi je bilo cepljenih. Proti bakteriji so začeli prejemati antibiotike, ostali so izolirani, da bolezni niso prenašali.

Umrla triletnica v Belgiji


Marca lani je v Belgijskem Antwerpnu za posledicami davice umrla triletnica, ki prav tako ni bila cepljena. "V Belgiji je cepljen skoraj vsak otrok," pravi Erica Vlieghe iz inštituta za tropsko medicino v Antwerpnu.

"Če ima kdo tako nesrečo, da ga ujame ta bolezen, ga je potrebno zdraviti z antibiotiki in protistrupom. Slednjega mora dobiti čim prej in to je najverjetneje šlo narobe v primeru triletnice." Davico se zdravi z antitoksinom, protistrupom, ki zavre delovanje strupene snovi, ki jo bacil davice izloča. ECDC že več let opozarja, da je dostopnost do protistrupa za davice v Evropi zelo omejena. Protistrup je klučen, ko se bolezen razvije v težjo obliko.

Zadnji primer davice smo v Sloveniji zabeležili leta 1967. "Pojavljanje davice se je v zadnjih 50-tih letih v razvitem svetu izredno zmanjšalo, bolezen pa se še vedno pojavlja v Indiji, Nigeriji, Braziliji, Indoneziji, Filipinih," pravijo na Nijz.

cepljenje | Avtor: Reuters Reuters

Otroška paraliza izkorenijena


Otroška paraliza se še vedno pojavlja v dveh državah Južne Azije in sicer v Afganistanu in Pakistanu. "Možnost za vnos bolezni v Slovenijo je sicer majhna, vendar obstaja, saj so danes potovanja pogosta, prometne povezave med državami pa dobre in hitre. V Slovenijo bi bolezen načeloma lahko prinesla oseba, ki je dovzetna za okužbo (npr. necepljena oseba) in bi se okužila zlasti v državah, v katerih se bolezen še pojavlja," pravijo na Nijz.

Zaradi vojne se je otroška paraliza leta 2012 pojavila tudi v Siriji, vendar od leta 2014 niso zaznali nobenega novega primera okužbe.

Glede na razpoložljive podatke (od leta 1966 naprej) v Sloveniji nimamo zabeleženega nobenega primera smrti zaradi mumpsa ali rdečk. V letu 2015 so zabeležili en primer mumpsa.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:07 16.marec 2017.

    Huda, prehuda smrtnost ošpic, zato so uvedli cepljenje... Koliko huda, si preberite iz zgodovinskih virov, ki so zbrani tukaj.https://www.logicno.com/life-and-style/kako-je-polemika-o-cjepivu-vakcini-protiv-ospica-otkrila-nepoznate-informacije.html

  • moder 14:53 15.marec 2017.

    Kaj pa zgodbe slovenskih staršev, ki jih stroka ignorira? Stric Google bo že vedel, ampak je treba vprašat znati, Ali so stranski učinki po cepljenju redki in blagi...

  • moder 14:50 15.marec 2017.

    aja avtorica si? potem bo pa ta mesec šel skozi malo lažje a ne. Mimogrede si zasledila tudi kaj o protestih v Romuniji glede korupcije v zdravstvu v Romuniji? Res so za zgled in vzor kako se stvari peljejo,... Naša ...prikaži več stroka se pozorno uči in se poslužuje iste propagande,... A nede...