Zdravje > Aktualno
4556 ogledov

Slovenija: Zaradi podhladitve se borijo za njegovo življenje

"Ob hudi podhladitvi smrt ni daleč," opozarja zdravnik UKC Maribor.

Poročali smo že, da je letošnji mraz v Sloveniji terjal prvo smrtno žrtev. Zgodilo se je včeraj, v okolici Maribora, ko je moški umrl tako rekoč na pragu svoje hiše. 

Sneg, zima Zdravje Slovenija: Mraz terjal prvo smrtno žrtev

Medtem nam je uspelo izvedeti, da se v mariborskem kliničnem centru borijo za življenje 79-letnega moškega, ki so ga pripeljali iz okolice Ormoža.

Organizacijski vodja Klinike za kirurgijo UKC Maribor, dr. Jože Ferk je pojasnil, da je bil pacient ob prihodu v bolnišnico hudo podhlajen, s telesno temperaturo 21 stopinj Celzija. Po poročilih dežurne ekipe in zdravnice, so tega bolnika iz Ormoža našli ležati na snegu. "Bolnik je v hudi komi, v globoki nezavesti, trenutno tečejo vsi postopki ogrevanja in vsi sistemi za preživetje. Bolnik je v kritičnem stanju," je dejal dr. Ferk.

"Ob hudi podhlajenosti smrt ni daleč, zaradi podhladitve vseh organov namreč pride do zastoja srca. Če nezavest ni preveč dolga, take bolnike uspešno rešimo, če so le pravočasnoo oskrbljeni, da ne pride do predolgega pomankanja kisika v možganih. V kolikor pride do okvare na možganih, pa so lahko posledice zelo različne," je pojasnil.

Opozorila zdravnikov

Sicer v UKC Maribor obravnavajo še dva primera podhladitve, oba bolnika sta trenutno na zdravljenju. Ker je zunaj zelo mrzlo, najhujša noč pa je pred nami, zdravnik svetuje, naj predvsem starejši ljudje ne hodijo ven, če to ni nujno potrebno: "Če že morajo ven, naj bodo primerno oblečeni, predvsem pa starejši ljudje in otroci, naj ven ne hodijo sami. Če se zgodi, da nekdo omaga, ne more vstati, bo imel pomoč. Če ostaneš nekaj časa na snegu, so namreč posledice katastrofalne," je dodal. 

Zima, sneg, mraz, led Brrr! Slovenija -20 stopinj in manj. Kaj sledi?
Komentarjev 2
  • Danilo Merdaus 16:04 28.februar 2018.

    Se opravičujem Leon za begunce še zdaj skrbimo da so lepo na toplem in gledajo tv z ravnim ekranom itd

  • Avatar Leon
    Leon 15:04 28.februar 2018.

    Država ne zna poskrbeti za svoje državljane v najhujših trenutkih ...........za begunce so znali .