Zdravje > Aktualno
4 ogledov

Število novih primerov ebole letos prvič večje

Ebola Profimedias
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so 39 novih primerov ebole odkrili v Gvineji, pet v Liberiji in 80 v Sierri Leone

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da se je število novih primerov ebole v treh najbolj prizadetih afriških državah Gvineji, Liberiji in Sierri Leone prvič letos povečalo. V zadnjem tednu so jih zabeležili 124, teden prej pa 65, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih WHO so 39 novih primerov odkrili v Gvineji, pet v Liberiji in 80 v Sierri Leone, navaja AFP. Doslej se je s tem nevarnih virusom okužilo 22.495 ljudi v devetih državah, od tega jih je 8981 umrlo. Vse razen 15 so žrtve bolezni podlegle v omenjenih treh zahodnoafriških državah.

Zamude pri nakazilu

Sicer pa naj bi zamude pri nakazilu sredstev, ki so jih države obljubile za boj proti eboli, najverjetneje botrovale širjenju te bolezni v jeseni in zvišanju stroškov za boj proti njej, kaže danes objavljena študija. Vodja študije, strokovnjakinja za zdravstvene politike na univerzi v New Yorku Karen Grepin, je preučevala, kdaj je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zaprosila za sredstva in kdaj so države nakazale sredstva, ki so jih obljubile.

Ugotovila je, da je večina denarja do prizadetih območij prišla šele oktobra, kar je več kot pol leta po tem, ko je WHO opozoril na izbruh epidemije ebole. To je verjetno botrovalo širjenju virusa in še povečalo potrebo po sredstvih za boj proti tej bolezni, je ugotovila študija, objavljena v strokovni medicinski reviji BMJ.

WHO je aprila zaprosila za 4,8 milijona dolarjev za boj proti eboli, države pa so obljubile celo več denarja. Avgusta je bilo za nadzor epidemije potrebnih 71 milijonov dolarjev, sredi septembra pa je Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) izračunal, da bi za boj proti hemoragični mrzlici potrebovali že milijardo dolarjev. Do sredine novembra je WHO uradno zaprosila za 1,5 milijarde evrov pomoči.

Grepinova je opozorila, da so države, ki jih je prizadela ebola, šele sredi oktobra prejele obljubljenih 500 milijonov dolarjev, do decembra pa skupno milijardo. Do 31. decembra lani so države obljubile skupaj 2,89 milijarde dolarjev, dejansko pa so plačale 1,09 milijarde. "Težava ni v velikodušnosti donatork temveč v tem, da sredstva niso prišla dovolj hitro," je poudarila vodja študije. Po njenih besedah bi se morali iz tega naučiti, da svet potrebuje mehanizem za hitrejšo distribucijo sredstev ob grožnjah zdravju, kakršna je ebola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.