Zdravje > Aktualno
4287 ogledov

Takotsubo: Zlomljeno srce lahko povzroči enako škodo kot srčni napad

Žalost Profimedias
Takotsubo se pojavlja pogosteje, kot smo si mislili.

"Stresna (takotsubo) kardiomiopatija je sindrom akutnega srčnega popuščanja, ki ga sproži močna čustvena obremenitev. V nasprotju z dosedanjim prepričanjem ima ta sindrom dolgotrajne merljive klinične posledice," opozarjajo na Slovenskem združenju kardiologov. 

Slovenski strokovnjaki ob tem povzemajo najnovejšo študijo britanske kolegice dr. Caroline Scally z Univerze v Aberdeenu, ki je pokazala, da sindrom zlomljenega srca še kako vpliva na naše zdravje. 

"V 25 letih od prvega opisa v strokovni literaturi je postala takotsubo (stresna) kardiomiopatija prepoznavno klinično stanje. Zanjo je značilna prehodna motnja delovanja levega prekata tako v sistoli kot diastoli z različnimi motnjami gibljivosti stene prekata, ki se pogosto pojavi po večji duševni ali telesni obremenitvi."

Najdaljša raziskava do sedaj

Scallyjeva je predstavila rezultate opazovalne raziskave, v kateri je sodelovalo 37 bolnikov (večinoma žensk srednjih let), ki so jih vsaj 12 mesecev (polovico vsaj 20 mesecev) prej obravnavali zaradi stresne kardiomiopatije. Vsem bolnikom so opravili obsežno klinično obravnavo, vključno z merjenjem serumskih označevalcev, obremenitvenim testiranjem, ultrazvočno preiskavo srca in srčno magnetno resonanco s srčno P31-spektroskopijo. Vsi bolniki so tudi odgovorili na vprašalnik Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire.

"Statistična primerjava s skupino preiskovancev brez stresne kardiomiopatije, ki so se z bolniki ujemali v izhodiščnih značilnostih, je pokazala, da je bila stresna kardiomiopatija povezana z merljivimi trajnimi posledicami. Z vprašalnikom Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire so vztrajanje simptomov, povezanih s srčnim popuščanjem, zaznali pri 88 odstotkov bolnikov. Bolniki, ki so imeli stresno kardiomiopatijo, so imeli zmanjšano vrednost največjega privzema kisika (povprečno 24 ± 1,3 ml/kg/min proti 31 ± ml/kg/min), nekatere ultrazvočne in magnetnoresonančne značilnosti okvare srčne mišice ter okvare porabe energije v srčni mišici, zaznane s P31-spektroskopijo," navajajo slovenski strokovnjaki. 

Sidrom zlomljenega srca prizadene predvsem ženske

Mnogi bolniki so se zelo utrudili in niso bili sposobni izvajati določenih vaj, čeprav so zdravniki pričakovali, da bodo okrevali, piše britanski Daily Mail, ki prav tako povzema raziskavo. Sicer v Veliki Britaniji vsaj tri tisoč odraslih na leto trpi za sindromom zlomljenega srca, bolnikov pa je iz leta v leto več, opozarjajo: 

"To je najdaljša študija, ki  jasno kaže trajne slabe učinke tokotsuba na srce. Ti bolniki ne morejo več izvajati telesne vadbe in kažejo znake utrujenosti. Naše raziskave kažejo, da je treba pri takotsubu ukrepati takoj, podobno kot pri drugih težavah s srcem. Pri dolgoročnih učinkih sindroma pa je nujno obsežno zdravljenje," je za Daily Mail dejala raziskovalka.  

Številke veliko višje

Sindorm pogosteje prizadene ženske in številke so verjetno bistveno višje, je dodala Jeremy Pearson z britanske fundacije za srce: "Takotsubo je uničujoča bolezen, ki lahko naenkrat uniči zdrave ljudi. Nekoč smo mislili, da so učinki te bolezni začasni, zdaj pa lahko vidimo, da lahko prizadenejo ljudi do konca življenja. Glede na raziskavo, ki je pokazala dolgoročne učinke na zdravje srca menim, da moramo te bolnike zdraviti na podoben način kot tiste, ki jim grozi srčno popuščanje."

Takotsubo kot hobotnica

Izraz za sindrom so prvič uporabili na Japonskem v začetku devetdesetih. Takotsubo ali hobotnica opisuje deformirano obliko srca. Znanstveniki še vedno poskušajo natančno razumeti, kako se to zgodi in zakaj so prizadeti le nekateri. Švicarski raziskovalci so lani ugotovili, da sindrom najpogosteje sprožijo nenadni žalostni , pa tudi veseli dogodki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.