Zdravje > Aktualno
5518 ogledov

Takšni so današnji prvi podatki

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Nič ne kaže, da bi se krivulja obračala navzdol.

V sredo je bilo izdanih 13.506 TAN kod, kar je 2.551 več kot prejšnjo sredo.

Po neuradnih podatkih Siola so zdravstveni delavci potrdili 16.624 okužb z novim koronavirusom, kar je 2.417 več okužb kot prejšnjo sredo. Sicer gre za tretje najvišje število dnevno okuženih od začetka epidemije. 

V torek, prvega februarja, je stopil v veljavo spremenjen protokol testiranja, po katerem je za potrditev okužbe s koronavirusom dovolj pozitiven hitri antigenski test. Po novem se zato v statistiko pozitivnih šteje tudi tiste, ki so bili pozitivni na testiranju s hitrimi antigenskimi testi.

Včerajšnjih 13.506 izdanih TAN kod je 2.674 manj od dneva prej, ko smo poročali o doslej najvišji številki TAN kod -16.252. V torek so ob 17.143 PCR-testih in 96.160 hitrih antigenskih testih potrdili 23.433 okužb z novim koronavirusom. 

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je včeraj pojasnila, da je bila torkova številka pravzaprav seštevek dveh dni. Doslej, ko je bilo treba vse pozitivne hitre antigenske teste potrditi s PCR-testi, so se ti običajno vnesli naslednji dan. V torek pa so vsi hitri pozitivni hitri antigenski testi avtomatično pristali v sistemu. Poleg tega je treba k temu prišteti še nekaj PCR-testov, ki so bil v prejšnjih dneh poslani na analizo v Nemčijo. Tako po njenih besedah "ne gre za to, da bi bilo res toliko več okužb kot dan pred tem".

TAN kode se izdajo okuženim, po stari metodologiji pa so običajno nakazal številko potrjenih okužb z novim koronavirusom. Zaradi drugačne metodologije je po novem težje predvideti, o kolikih novih primerih okužb bomo poročali pozneje. Uradni podatki NIJZ so sicer znani okoli 10.ure.

Kot je včeraj dejala Logarjeva, je glede na spremenjeno metodologijo morda nekoliko težje ocenjevati, ali smo vrh epidemije v resnici dosegli ali se mu bližamo. "Vsi upamo, da je vrh v resnici dosežen in bomo v nekaj dneh prišli do te faze, ko se bo začelo število primerov v splošni populaciji zmanjševati. Upajmo, da bo to zmanjševanje potekalo čim hitreje," je povedala včeraj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Mildred_Smith 14:05 03.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:03 03.februar 2022.

    Vladna "stroka" in vi pisuni niste vredni pol piz** mrzle vode...