Zdravje > Aktualno
1389 ogledov

To je občina, ki je krepka rekorderka po bolniških odsotnostih

Čakalnica
V tej občini v povprečju bolniška odsotnost traja kar 31,1 dneva na leto, slovensko povprečje je dobrih 15 dni.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za letošnje leto razkrivajo, kakšno je zdravje v posamezni slovenski občini.  Z objavljanjem in dostopnostjo teh podatkov želi NIJZ spodbujati krepitev zdravja in preprečevanje bolezni v okoljih, kjer ljudje živijo in delajo.

bolniški list, bolniška Zavlačevanje Zdravje Bizarno, zakaj ni mogla na bolniško, posredoval je varuh človekovih pravic

Eden od takšnih kazalnikov je tudi bolniška odsotnost, ki je je začasna odsotnost z dela zaradi bolezni, poškodb in drugih zdravstveno upravičenih razlogov. Tako vrsto odsotnosti lahko imenujemo tudi bolniški stalež, absentizem, zdravstveni absentizem.

Po podatkih NIJZ iz leta 2017 je povprečna bolniška odsotnost v Sloveniji trajala 15,6 dneva. Na ravni regij je bila povprečna bolniška odsotnost najdaljša v koroški statistični regiji.  

Zdravnik Pomembna novost Zdravje Velikanska novost v zdravstvu: Končno zaradi tega ne bo treba več k zdravniku

Podatek za leto 2017 kaže, da je število dni bolniške odsotnost na Koroškem najvišje v Sloveniji in to med obema spoloma. Povprečno Korošec zaradi bolezni ostane doma 18,4 dni, Korošica pa  27,8 dneva na leto.

 | Avtor: Nijz Nijz

Krepko nad vsemi pa prevladuje občina Črna na Koroškem, kjer v povprečju bolniška odsotnost traja kar 31,1 dneva na leto, slovensko povprečje je dobrih 15 dni. Sledijo obična Vuzenica ( 27,3), Hrastnik (25,3), Ravne na Koroškem (25,1), Dravograd (24,8). 

V primerjavi z letom 2016 opažajo v 72 odstotkih slovenskih občin tudi povečanje bolniške odsotnosti, ki se je v celi državi v povprečju zvišala iz 13,7 na 15,3 dni na zaposlenega prebivalca.

Najmanj so v bolniški v Cerkvenjaku v občini Lenart, v povprečju 9,2 koledarskega dneva na leto.

Najkrajša je ta odstotnost v osrednjeslovenski statistični regiji (moški: 10,5 dneva; ženske: 17,6 dneva). Z vidika dejavnosti so imeli najdaljšo povprečno bolniško odsotnost v Sloveniji zaposleni v rudarstvu (25,7 dneva).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.