Zdravje > Aktualno
4933 ogledov

To je rak, ki je velika izjema. Bo Slovenija prva?

Profimedia
Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer. Slovenija na dobri poti k eliminaciji tega raka, sporoča stroka.

V zadnjih letih v Sloveniji z rakom materničnega vratu ( RMV) letno zboli okoli 120 žensk in umre okoli 40 do 50 , s čimer se Slovenija že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka.

"To je izjemen uspeh, saj je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji v preteklosti med največjimi v Evropi," so zapisali pri  Zori, ki je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu. V Sloveniji imamo ta rpogram od leta 2003 in 70 odstotkov žensk se ga redno udeležuje.

"V letu 2018 smo v Sloveniji zabeležili drugo najmanjše število novih primerov RMV, in sicer 106. Rekordno malo RMV smo zabeležili eno leto prej, v letu 2017, ko je Register raka RS zabeležil 85 novih primerov. To je zagotovo razveseljivo, moramo pa biti zaradi majhnega števila novih bolnic pri interpretaciji zadržani in počakati še kako leto ali dve," pojasnjuje vodja Državnega programa ZORA z Onkološkega inštituta Ljubljana Urška Ivanuš. 

Od leta 2009 v Sloveniji poteka tudi brezplačno rutinsko cepljenje deklic proti HPV v 6. razredu osnovne šole, brezplačno se lahko cepijo tudi zamudnice. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), se v rutinskem programu cepljenja cepi manj kot polovica deklic.

Poziv strokovnjakov k cepljenju proti HPV Tudi to se dogaja Zdravje Pediatrinja: "Kako lahko neka mati reče kaj takega..."

Cepljenih več deklic

"V zadnjem letu se je precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti okužbam s HPV pri deklicah v 6. razredu osnovne šole povečala za kar 10 odstotkov. Precepljenost deklic proti HPV je bila v letu 2018/19 najvišja v koroški regiji in je znašala kar 86,9 odstotka, najnižja pa v ljubljanski regiji, kjer je znašala 48,5," pravi Nadja Šinkovec Zorko z Nacionalnega inštitua za javno zdravje (NIJZ).

HPV Zdravje HPV: Ginekologi svetujejo, naj se cepijo tudi dečki

Zdravnica opozarja, da več kot 99 odstotkov raka materničnega vratu nastane prav kot posledica okužbe s HPV, humani papilomavirusi pa lahko povzročajo tudi nekatere druge rake spolovil, zadnjika in ustnega dela žrela ter genitalne bradavice."Cepiva proti HPV so varna in učinkovita. Neželeni učinki, ki se lahko pojavijo po cepljenju proti HPV, so največkrat blagi in prehodni. Cepljenje proti HPV je najbolj učinkovito pred morebitno izpostavljenostjo okužbi s HPV, torej pred prvimi spolnimi stiki. Zaščita po cepljenju proti okužbi s HPV traja vsaj deset let, pričakuje pa se, da bo zaščita dolgotrajna," pojasnjuje strokovnjakinja. 

Slovenija na poti k eliminaciji raka materničnega vratu?

"Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka," ob Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu sporoča stroka, zato je na primer Svetovna zdravstvena organizacija aprila lani pozvala k boju za eliminacijo raka materničnega vratu. Možno je, da bo Slovenija med prvimi v Evropi, ki bo uspela ta cilj doseči, so zapisali ob tem. 

Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo od 70 do 80 odstotkov manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna in zato je možno, da bo rak materničnega vratu prvi rak, ki ga bomo uspeli eliminirati. "Slovenija je na poti k eliminaciji raka materničnega vratu – program ZORA še naprej zmanjšuje incidenco tega raka, v preteklem letu pa se je pomembno povečala tudi precepljenost deklic proti HPV," so sporočili ob Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu, ki se začenja danes. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • swiscellay 20:32 20.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks